Празниците, важни дати и времето /+video/

Американската телевизионна компания Ей Би Си публикува 12 държани повече от 8 г. в тайна снимки от сгромолясващите се кули на Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Заснетите от полицейски хеликоптер фотографии показват трагедията от невиждан досега ъгъл и със смразяващ кръвта мащаб и обхват. Техен автор е полицейският сержант Грег Семендингър.

През 1989 година пророчицата Баба Ванга е казала: “Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река.” Предсказанието се сбъдва на 11 септември 2001 година. Небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк са наричани “братята” или “близнаците”. “Железните птици” са самолетите на терористите. “Вълците вият от храста” явно се отнася до реакцията на правителството на президента Буш, чието име означава точно “храст”.

08 Сеп Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица).

Международен ден на грамотността (за ликвидиране на неграмотността)

Ден на международна солидарност на журналистите.

09 Сеп Св. праведни богоотци Йоаким и Анна – родители на св. Дева Мария.

Световен ден на красотата

Годишнина от Деветосептемврийският преврат или Деветосептемврийската социалистическа революция – ако селянинът стане крал, дали в това кралството ще настъпи демокрация.

На тази дата през 1972-а, Българската телевизия излъчва първото цветно предаване, като предава манифестацията от площад “9 септември”.

1872 г. — Васил Левски създава първия революционен окръг в България с център село Голям Извор.

11 Сеп Годишнина от Атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Eдно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят

12 Сеп Световен ден на първата помощ

—–

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. Богородица според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица, Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен

е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Република Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.

На празника Рождество Богородично се пее следната песен:

“Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот.”

9 септември – Св. праведни богоотци Йоаким и Анна – родители на св. Дева Мария

Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните.

Всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия.

По някое време скръбта на Йоаким станала толкова голяма, че не пожелал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и строг пост 40 дни.

Вестта за тревогата на Йоаким в Йерусалим стигнала в Назарет до Ана. Тя затъгувала дори повече от мъжа си. Считала себе си за причина за бездетството им. И като мъжа си почнала също тъй горещо да се моли на Бога да я облагодетелсва с рожба.

Веднъж, като работела в домашната си градина, видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в още по-голяма скръб.

– Само аз, Господи – казала тя със сълзи на очи, – съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня… Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!

Ана вложила цялата си душа в тая молитва.

И ето – ангел Господен застанал пред нея и й казал:

– Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария.

… Щастливите съпрузи се срещнали в Йерусалим. Разплакали се взаимно за явяването на ангела и принесли заедно жертва в храма.

На 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света.

9-ти септември – Годишнина от 9 септември 1944 година – денят, в който официално властта в България вземат комунистите, за да управляват до 1989 година. Една противоречива дата, която за едни е ново освобождение, за други – заробване. Вероятно никога няма да приемем еднозначно събитията, случили се тогава.

Деветосептемврийският преврат, наричан често в България до 1990 година Деветосептемврийско народно въстание или Деветосептемврийска социалистическа революция, е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година — свалено е правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни причини се сочи, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 по настояване най-вече на Тодор Живков събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 някои автори пишат, че това е военен преврат. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на настъпващите в страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

„Големите трима“, които си поделиха света и ни дариха на СССР. Йосиф Сталин, Франклин Д. Рузвелт и Уинстън Чърчил на Конференцията в Техеран 1943г.

България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние. Страните от Oста (по наименованието на Оста Рим – Берлин – Токио) или страните от Тристрания пакт е военен блок между Хитлеристка Германия, Италия, Япония и други държави, участвали във Втората световна война и противостоящи на Антихитлеристката коалиция. Царство България влиза в Оста доста по-късно от други държави в Европа, като Италия, Унгария, Румъния. Това става на 1 март 1941 г. На 13 декември 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ; присъединява части от Вардарска Македония и Беломорска Тракия (напуска блока на 8 септември 1944 г.).

Оправдаване на комунизма с разкази за марципани, смешни москвичи, униформи в училище и лоша естрадна музика. Куриози, за които си спомняме с умиление. А комунизмът съвсем не е това, някаква симпатична битова бедност.

Комунизмът не е просто липсата на кока-кола. Комунизмът е военна диктатура, насилствен режим, несвобода, репресия. Той е кървава грешка, изгубени животи на няколко поколения. Той най-сетне е ясното доказателство за плебса: ако селянинът стане крал, от това в кралството няма да настъпи демокрация.

Учениците нямат и най-бегла представа за същността на миналото, което, както знаете, предопределя бъдещето. Те не помнят, че всички възможни институции на комунизма бяха фабрики на надзора, в които се създаваше коленичещият човек. Зависимият.

Грамотността на българите за собственото им комунистическо минало все повече се свежда до киселото зеле на терасата. А когато някой спомене за Народния съд, любителите на домашната туршия учудено реагират.

На кого му пука, че едно време масово са избивани хора заради единия различен светоглед. Днес нали има лъскави коли, френски сирена, хавайски почивки?!

Атентатите от 11 септември 2001 г. са няколко съгласувани самоубийствени атаки, извършени във вторник, 11 септември 2001 г. в САЩ.

Нападенията започват рано сутринта на 11 септември 2001, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния.

Ислямските терористи, принадлежащи към Ал-Каида, целенасочено разбиват 2 от тях, в рамките на 18 минути, в двете “кули-близнаци” на Световния търговски център в Ню Йорк, при което загиват всички хора на борда и много други в сградите. До 2 часа кулите се сриват до основи, като разрушават поне 2 околни сгради и повреждат няколко други. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят.

В отговор на тези атаки САЩ започват война срещу тероризма и приемат Патриотичния акт. Много щати в САЩ затягат антитерористичните закони и увеличават мерките за сигурност. САЩ нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал-Каида.

Пораженията в сградата на Пентагона са разчистени и поправени в рамките на една година и на мястото е изграден паметник. Възстановяване на Световния търговски център се оказва по-сложно, тъй като се пораждат противоречия относно възможния дизайн на сградите и тяхната конструкция.

Американската телевизионна компания Ей Би Си публикува 12 държани повече от 8 г. в тайна снимки от сгромолясващите се кули на Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г.

Заснетите от полицейски хеликоптер фотографии показват трагедията от невиждан досега ъгъл и със смразяващ кръвта мащаб и обхват. Техен автор е полицейският сержант Грег Семендингър. Снимките са се пазели в Националния институт за стандартите и технологиите (НИСТ) на САЩ, който участва в разследването на терористичните актове. НИСТ е предоставил на Ей Би Си общо 2779 снимки на атентатите.

TIME-VIDEO-SEP 11,2001:

През 1989 година пророчицата Баба Ванга е казала: “Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река.” Предсказанието се сбъдва на 11 септември 2001 година. Небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк са наричани “братята” или “близнаците”. “Железните птици” са самолетите на терористите. “Вълците вият от храста” явно се отнася до реакцията на правителството на президента Буш, чието име означава точно “храст”.