САЩ инвестира $6 млрд. за униформени в Афганистан

Поне до 2015 г. Кабул изцяло ще зависи от Вашингтон по всички проблеми, свързани с националната сигурност

7 септември 2010г. Вашингтон ще инвестира най-малко 6 милиарда долара годишно за подготовка на афганистански войници, офицери и полицаи след 2011 г., когато ще започне изтеглянето на американските бойни сили, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на предварителен доклад за разходите до 2015 г., подготвен от НАТО.

Според доклада поне до 2015 г. Кабул изцяло ще зависи от Вашингтон по всички проблеми, свързани с националната сигурност.

Средствата, отпускани от САЩ, ще се изразходват не само за професионална подготовка на афганистански военни и полицаи, а и за създаване на устойчиви институции, за развитие на инфраструктурата, за строителство на военни болници и на центрове за обучение. За 2011 г. са предвидени общо 11,6 милиарда долара.

Финансовият принос на останалите страни от НАТО към отпусканите на Кабул средства ще бъде минимален, се посочва в доклада. Неотдавна Белият дом обяви, че има намерение да увеличи общата численост на афганистанските въоръжени сили и полиция до 300 000 души до края на следващата година. За икономиката на Афганистан издръжката на тази армия би била непосилна без финансовите средства, отпускани от Вашингтон, посочва АП, цитирана от БТА.

Четирима американски войници загинаха при експлозия на крайпътна бомба в източен Афганистан, съобщи НАТО. САЩ дадоха поредните си жертви в афганистанската кампания точно в деня 31 август, когато президентът Обама обяви края на американските военни операции в Афганистан.

През тогавашния уикенд загинаха 18 американски военнослужещи, с което броят за загиналите американци през август набъбна на 53-ма. Юли, в който САЩ загубиха 66-ма бойци, бе най-кървавият месец за американските войски от нахлуването на съюзническите сили в Афганистан на 7 октомври 2001 г. Общо към 3-ти август 2010 загиналите американски военни бяха 1216, общо с коалиционните партньори 1982 човека, по данни на кежълтис.орг.

Въпреки успехите на коалиционните сили напоследък в южните провинции Хелманд и Кандахар, както и около Кабул, талибаните си запазват инициативата в някои райони на Афганистан. Това заяви командващият на международните сили в Афганистан генерал Дейвид Петреъс. Той отбеляза, че афганистанските сили за сигурност увеличават числеността си по-бързо от очакванията, като в момента наброяват 134 000 души.

Броят на чуждестранните военнослужещи, загинали от началото на годината в Афганистан, достигна 500 души, съобщава Би Би Си. По данни на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) за цялата 2009 година са загинали 520 войници.

Общо 87 британски военнослужещи са загубили живота си в централноазиатската страна от началото на 2010 година и общо 332 от началото на операциите през 2001 година.

В края на януари трима наши военнослужещи бяха тежко ранени при ракетна атака на летище Кандахар. По-късно те бяха върнати у нас със военен самолет, за да бъдат лекувани във ВМА.

Броят на цивилните, убити или ранени в афганистанския конфликт, се е увеличил с 31% процента през първите шест месеца на годината, съобщиха от ООН.

Според доклад на организацията са загинали 1271 афганистанци, 1997 са били ранени, повечето при експлозии на крайпътни бомби, съобщи заяви специалният пратеник на ООН в Афганистан Стаффан де Мистура, предаде агенция “Франс прес”, на която се позова БТА.

Той уточни, че антиправителствените сили са отговорни за три четвърти от цивилните жертви – 76%, което е увеличение с 53% в сравнение с миналата година, съобщава ООН в Афганистан.

“Ако искат да бъдат част от един бъдещ Афганистан, те не могат да го направят през телата на толкова много цивилни”, изтъкна Мистура, според който антиправителствените сили използват по-големи и по-сложни взривни устройства.

При действия на САЩ, НАТО или други проправителствени сили в Афганистан са били убити 386 души – 12 на сто от броя на цивилните жертви. Този процент е с 30 по-малко през първите шест месеца на миналата година, главно заради намаляването на въздушните нападения.

“Човешката цена на този конфликт за съжаление се увеличава. Разтревожени и обезпокоени сме. Много се безпокоим за бъдещето, тъй като цивилни плащат с живота си. Този доклад е предупредителен знак”, отбеляза още Мистура.

На 7 август 2010г. телата на осем чужденци и двама афганистанци, които осигурявали хуманитарна помощ, бяха намерени застреляни в източната част на страната. Шестима от убитите медици бяха американци, а една от жертвите – англичанка, трябвало да се върне в родината си след дни, за да се омъжи.

Десетимата екзекутирани имат десетки години опит в страната. Християнската организация, за която са работели, обаче съобщи, че няма намерение да се оттегля от страната, съобщи “Дейли телеграф”.

От 2006 нататък талибаните значително подобряват позициите си и вече контролират големи райони от Афганистан. Производството на наркотици отбелязва рекордни нива, а жертвите за коалицията се покачват неизменно след средата на 2006. Централното правителство няма много реална власт извън столицата Кабул и заобикалящите я департаменти. Считано до края на 2009, операциите на коалиционните сили в страната не са довели до залавянето на Осама бин Ладен.

През януари тази година на страниците на “Ню Йорк таймс” бившият командващ на съветската 40-та армия в Афганистан Борис Громов изразява тревога по повод “капитулантските настроения в щабквартирата на НАТО и съветва Алианса “да не се изтегля без да изпълни задачите си”. Заедно с постоянния представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин той съобщава, че в момента се води подготовка на силите за бързо реагиране на Организацията на Договора за колективна сигурност “в случай на фиаско на НАТО” в страната.

През юни 2010 г. говорителят на Пентагона призна, че талибаните “частично контролирани южните, централните и северните страни”. На 17-ти юли 2010 г след това един месец по-късно, на Съединените щати са готови да преговарят с талибаните, казвайки: “военната опция вече не съществува”, цитиран от “Гардиън”. Над 90 000 изтекли секретни документа на американските сили в Афганистан разкриват мрачни подробности от войната. Публикуваната от WikiLeaks  класифицирана информация се отнася за периода 2004-2009 г. WikiLeaks е организация, известна с това, че помества секретни документи, за да разобличава правителствени и корпоративни злоупотреби.Документите разкриват неизвестни случаи на избити афганистански цивилни, тайни операции срещу водачи на талибаните и “Ал Кайда”, опасения на лидери от НАТО, че Пакистан и Иран подпомагат талибанските бойци в Афганистан. Най-тежките твърдения касаят убийството на цивилни от коалиционните сили. Според данните 195 цивилни са били убити, а 174 – ранени по погрешка. Много от тях са били невинни мотоциклетисти или шофьори, застреляни по подозрение, че са атентатори самоубийци.

След 9 години война там продължава да цари хаос, отбелязва „Гардиън”.