Преди мача с Англия … почти всичко

Квалификационните мачове тази година 2010 реално са последният шанс на националния ни отбор по футбол в този му състав, в който влизат играчи като Мартин Петров, Стилиян Петров и Валери Божинов, да играе на голям форум като Европейското първенство по футбол. Ще успее ли българският отбор да разбие англичаните в първата квалификационна среща - гледайте ...

МНЕНИЯ + ВИДЕО

Пресконференциите на двамата треньори

2 септември 2010г. Футболните ни национали вече са в Лондон. Тази вечер те са направили официална тренировка на Уембли, където утре в 12:00 ч. на обяд РТ – Калифорния време (22 ч.б. вр.) излизат срещу Англия в първа квалификация за Евро 2012. Мачът гледаме в САЩ ето как: Повече българи в САЩ, отколкото в Родината гледат мача с Англия

Христо Стоичков не пропусна да надъха родните национали преди мача с Англия утре вечер. Днес той посетил тренировката на нашите на “Уембли”, след като се повозил заедно с тях в автобуса на отбора и се появил на “зеления килим” със селекционера Станимир Стоилов и директора на националните отбори и негов колега от миналото Наско Сираков. Камата сладкодумно, но строго поговорил с играчите и пак заедно с тях се прибрал в съблекалнята, докато треньора давал своята официална пресконференция преди мача.

Близо 9 хиляди билета са закупили наши фенове, съобщиха от футболната ни централа.

На трибуните ще бъдат също съпругата на Боби Михайлов – бившата топ-гимнастичка Мария Петрова, половинката на Йордан Лечков, както и жените на Станимир Стоилов и Цанко Цветанов. Сред дамите са и Евдокия (Станислав Англов), и Бисера Михайлова (Живко Миланов). Мартин Петров пък ще бъде подкрепян от своя брат, който не пропуска мач на Марто.

За да подкрепи българските национали в Лондон е пристигнал дори и митрополит Галактион, известен футболен запалянко. За да напомни, че и

“Господ е Българин”.

ЛЮБОПИТНО Мартин Петров ще застигне идола си Христо Стоичков по брой на мачовете с националната фланелка именно в двубоя с Англия утре. Бившото крило на ЦСКА, Сервет, Волфсбург, Атлетико (М), Манчестър Сити и сегашна звезда на домакинския Болтьн ще облече за 83-ти път екипа на А отбора. Съдбата среща двамата на терена само веднъж – на 9 юни 1999 г. – за първи и последен път в евроквалификация с Англия, но само за 13 минути, след като Мартин бе злощастно изгонен още в 58-ата минута, след като бе влязъл резерва. Тогава на терена бе и сегашният треньор Станимир Стоилов, също и Стилян Петров.

В лагера на националите ни цари отпимизъм преди мача, съобщават всички репортери на наши медии на Острова.

ПРИПОМНЯМЕ ЗНАМЕТИЯТ ГОЛ НА ГУНДИ НА УЕМБЛИ /ВИДЕО/

Двамата треньори дадоха своите задължителни прес-коференции вечерта ден преди мача.

“Добър резултат за България естествено е победата. Като всички хора, ние също имаме право на надежди, на мечти. Естествено, за нас ще бъде важно да си ги извоюваме на терена тези мечти. Ще сме доволни на всякакъв резултат, който ни гарантира точки. Не можем да сме напълно удовлетворени от евентуална загуба, защото това е квалификационен цикъл и ние искаме да печелим точки”, каза българският селекционер Станимир Стоилов на пресконференцията на английска земя, предаде БТА.

Стоилов сподели мнението си за осминафиналния мач между Англия и Германия на Мондиал 2010. “Имах възможност да наблюдавам този мач. В него имаше една съдийска грешка, без която мачът щеше да се развие по коренно различен начин, според мен. Естествено, Германия победи заслужено, но съдийският гаф беше огромен и ако не бе се случил, Англия щеше да има голямо психологическо предимство”.

МЕДИИТЕ В АНГЛИЯ ЗА МАЧА /ОРИГИНАЛНИ ПУБЛИКАЦИИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК MEDIA ENGLAND/

England v Bulgaria: Stiliyan Petrov, Dimitar Berbatov, Valeri 
They’re England’s opponents at Wembley on Friday night. But what – apart from the fact that they share a name with one of the Wombles, do we know about Bulgaria, asks Mirror Football’s emChris Mannem.

Referee must keep Rooney in line, insists Bulgaria coach
Independent
By Mike McGrath Stanimir Stoilov, the Bulgaria coach, considers England’s players to be under as much scrutiny as Fabio Capello at Wembley tonight. 

England v Bulgaria Preview: Steven Gerrard Accepts the Pressure is 
By Ian Winrow
Bulgaria, who failed to qualify for the World Cup, haven’t won since they beat Malta in November although Stanimir Stoilov’s side came close to claiming a result against Russia in St Petersburg last month when they lost a drab game 1-0. 


England v Bulgaria: Key battles and past meetings – News & Comment 
England begin their qualification campaign for Euro 2012 on Friday, taking on Bulgaria at Wembley.

Селекционерът на Англия Фабио Капело обяви част от своите титуляри за предстоящата европейска квалификация с България. Италианският специалист каза, че вече е почти готов с избора си на стартовия състав. Италианецът призна, че на върха на атаката ще бъде нападателят на “червените дяволи” Уейн Рууни. Английските национали ще дебютират с новата екипировка на “Умбро” срещу България. Ето и видеозапис на пресконференцията на Капело.

ЕВРО-ИСТОРИЯ НА НАШИТЕ НАЦИОНАЛИ

През 1996, отбора се класира за Европейско първенство по футбол за първи път. Българите не успяват да преминат груповата фаза на надпреварата. Краят на това футболно поколение наричано „златно“ е на Световното през 1998, когато българите не успяват да прескочат групите и си тръгват за България с едно равенство и две загуби. България не успява да се класира за Евро 2000 и за Световното през 2002. Отборът достига до Евро 2004 в Португалия, но не може да се похвали с добро представяне записвайки загуби и в трите си мача.

След неуспешното представяне в Португалия националният отбор е поет от Христо Стоичков. Стоичков водеше националите на квалификациите за Световното първенство в Германия през 2006 г. България не успя да преодолее квалификациите като остана на 3-то място в своята група.

Стоичков остава треньор на футболните национали и на квалификациите за европейското първенство през 2008 г. в Швейцария и Австрия. На 10 април 2007 Христо Стоичков подава оставка. Временно за треньор е назначен Станимир Стоилов който води отбора в мачовете срещу Беларус. От 30 юли 2007 за временно за треньор на националния отбор е назначен Димитър Пенев. България не успява да се класира за Европейското първенство. От 11 януари 2008 за треньор е назначен Пламен Марков, а за квалификациите за Мондиал 2010 е назначен Станимир Стоилов.

Първото участие на България е на Световното първенство през 1962 в Чили, но не успяват да преминат груповата фаза. Същата развръзка става и в Англия през 1966, Мексико през 1970, и ФРГ през 1974. Българският национален отбор успя да се класира за първия рунд в Мексико през 1986, въпреки че не спечелват нито един мач, но бяха победени на осминафинала от домакините Мексико.

Може би най-важната дата в българския футбол е 17 ноември, 1993, когато Емил Костадинов вкарва два гола на Франция в Париж. Вторият гол влиза във вратата на Франция 2 секунди преди края на мача (завършил 2:1 за България), позволявайки на българите да се класират на Световното първенство в САЩ. По-късно, през 2006 г. бившият президент на БФС Христо Данов казва, че в този мач българите са били подпомогнати от френски играчи заради спортни залагания. Под ръководството на треньора Димитър Пенев, на световното българите правят голямо впечатление, след елиминацията на световния шампион Германия с изненадваща победа с 2:1. Огромно количество хора излизат да празнуват тази победа по улиците на всички български градове. Достигайки полуфинала, България играе с Италия. При резултат 2:1 за италианците реферът не отсъжда дузпа при (неволна) игра с ръка на италиански играч в неговото наказателно поле. България е елиминирана. Христо Стоичков е съголмайстор на Световното първенство след вкарването на шест гола колкото има и руснакът Олег Саленко.

Квалификационните мачове тази година 2010 реално са последният шанс на националния ни отбор по футбол в този му състав, в който влизат играчи като Мартин Петров, Стилиян Петров и Валери Божинов, да играе на голям форум като Европейското първенство по футбол. Ще успее ли българският отбор да разбие англичаните в първата квалификационна среща – гледайте …