Безработицата в САЩ скочи

3 септември 2010г. Равнището на безработицата в САЩ скочи през август за първи път от четири месеца, поради слабото наемане на работници от частни работодатели, което не може да компенсира значителното нарастване на броя на хората, търсещи работа.

От Министерството на труда съобщават, че компаниите са открили общо 67 000 нови работни места през август, спрямо месец юли, когато са били почти двойно или 107 000.

Анализаторите от Уолстрийт очакват по-малка печалба, според Томсън Ройтерс.

Скала на безработицата според нивото на образование. Доброто образование е фактор, който снижава риска от безработица. И в ЕС и в САЩ кризата и безработицата засягат хората с по-ниско ниво на образованието си. И в САЩ, подобно на ЕС, безработицата при мъжете се е увеличила по-бързо при мъжете, отколкото при жените. Както в ЕС, така и в САЩ дългосрочната безработица се е покачила по-силно от краткосрочната. Въпреки това дългосрочната безработица в ЕС преди кризата е била относително висока, докато в САЩ е била ниска. PHOTO:livingprovident.com

Като цяло, икономиката губи 54 000 работни места, след като 114 000 временни позиции бяха закрити, след като преброяване на населението изтече. Държавните и местните институции отрязоха 10 000 позиции.

Нивото на безработица нарасна до 9,6% от 9,5% през юли.

Повече от половин милион американци ревизираха своите търсения през август, действие което още повече допринесе за увеличение на нивото на безработица.

Проучване на „Галъп“, цитирано от „Блумбърг“, показва, че обществената подкрепа за Обама намалява по-бавно от очакваното. Към края на юли 2009 г. тя се е равнявала на 54% и оттогава досега тя е изгубила 10%. От друга страна, американците си противоречат относно приоритетността на възможните мерки. Над 70% от тях казват, че овладяването на безработицата е най-важно. Половината от населението обаче смята, че стимулиращият план е опасен, тъй като създава неконтролируем бюджетен дефицит, показва изследване на „Блумбърг“. ФОТО:jean9fhunter.com/кликвайте в/у снимката за по-голям размер и постер/

Президентът на САЩ Барак Обама днес сутринта даде специална пресконференция за медиите в Розовата Гардина в Белия дом, на която потвърди и специално отбеляза повишението на безработицата.

Данните предполагат бавно и мъчително излизане от рецесията, казват икономисти. Най-много работници са наели автомобилните компании, между които спасените от правителството “Форд” и “Дженеръл мотърс” – 55 хиляди.

Същевременно икономистът – носител на Нобелова награда Джоузеф Щиглиц, който е и бивш вицепрезидент на Световната банка, прогнозира пред агенция “Блумбърг” “анемично възстановяване” на икономиката. Според него на страната е нужен нов и по-добре организиран спасителен пакет.

Веднага след влизането си в Белия дом Обама прокара стимулиращ план на стойност $789 млрд. за оздравяване на изпадналата в тежка рецесия американска икономика; стартира най-широкомощабния опит за реформа на здравеопазването и здравноосигурителното дело от времето на президента Бил Клинтън насам. В края на 2009г. Камарата на представителите в американския Конгрес одобри с крехко мнозинство още един пакет за подпомагане на икономиката на стойност 155 милиарда долара. Средствата бяха определени да се използват предимно за създаване на работни места и за подобряване на инфраструктурата.

Гласувайки стимулиращ бюджет за бизнеса в размер на 862 млрд. долара, Обама и неговият кабинет поеха голям риск, който не им се отплаща добре. Икономиката е толкова слаба, че не може да поеме нито новите работни кадри, нито още 15 млн. американци без работа, допълни той.
Насред вялото възстановяване още един член на кабинета на Обама – съветничката му Кристина Ромер, която е и професор по икономика в Калифорнийския университет в Бъркли, обяви, че ще напусне поста си на 3 септември, за да се грижи за сина си, който ще постъпва в гимназия. Ромер беше една от главните защитнички на спасителния план на Обама. Според нея той щеше да удържи безработицата под 8%, което така и не стана. По-рано това лято директорът по въпросите на бюджета Питър Орзаг напусна поста си, за да се ожени.

Така Обама остана без двама икономисти от екипа си в момент, когато брутният вътрешен продукт на страната забави растежа си за тримесечието до 2.4% на годишна база. Същевременно правителството се надява, че ниските лихви постепенно ще успеят да издърпат икономиката от рецесията. Икономистите са разделени по мнения относно ефективността на мерките. Някои от тях казват, че спасителният пакет е спасил фирмите от фалит и е овладял донякъде безработицата, а според други дълговете, създадени от него, са усилили страховете от данъчни увеличения.

Проучване на “Галъп”, цитирано от “Блумбърг”, показва, че обществената подкрепа за Обама намалява по-бавно от очакваното. Към края на юли 2009 г. тя се е равнявала на 54% и оттогава досега тя е изгубила 10%. От друга страна, американците си противоречат относно приоритетността на възможните мерки. Над 70% от тях казват, че овладяването на безработицата е най-важно. Половината от населението обаче смята, че стимулиращият план е опасен, тъй като създава неконтролируем бюджетен дефицит, показва изследване на “Блумбърг”.

2 comments for “Безработицата в САЩ скочи