Безработицата в САЩ скочи

3 септември 2010г. Равнището на безработицата в САЩ скочи през август за първи път от четири месеца, поради слабото наемане на работници от частни работодатели, което не може да компенсира значителното нарастване на броя на хората, търсещи работа.

От Министерството на труда съобщават, че компаниите са открили общо 67 000 нови работни места през август, спрямо месец юли, когато са били почти двойно или 107 000.

Анализаторите от Уолстрийт очакват по-малка печалба, според Томсън Ройтерс.

Скала на безработицата според нивото на образование. Доброто образование е фактор, който снижава риска от безработица. И в ЕС и в САЩ кризата и безработицата засягат хората с по-ниско ниво на образованието си. И в САЩ, подобно на ЕС, безработицата при мъжете се е увеличила по-бързо при мъжете, отколкото при жените. Както в ЕС, така и в САЩ дългосрочната безработица се е покачила по-силно от краткосрочната. Въпреки това дългосрочната безработица в ЕС преди кризата е била относително висока, докато в САЩ е била ниска. PHOTO:livingprovident.com

Като цяло, икономиката губи 54 000 работни места, след като 114 000 временни позиции бяха закрити, след като преброяване на населението изтече. Държавните и местните институции отрязоха 10 000 позиции.

Нивото на безработица нарасна до 9,6% от 9,5% през юли.

Повече от половин милион американци ревизираха своите търсения през август, действие което още повече допринесе за увеличение на нивото на безработица.

Проучване на „Галъп“, цитирано от „Блумбърг“, показва, че обществената подкрепа за Обама намалява по-бавно от очакваното. Към края на юли 2009 г. тя се е равнявала на 54% и оттогава досега тя е изгубила 10%. От друга страна, американците си противоречат относно приоритетността на възможните мерки. Над 70% от тях казват, че овладяването на безработицата е най-важно. Половината от населението обаче смята, че стимулиращият план е опасен, тъй като създава неконтролируем бюджетен дефицит, показва изследване на „Блумбърг“. ФОТО:jean9fhunter.com/кликвайте в/у снимката за по-голям размер и постер/

Президентът на САЩ Барак Обама днес сутринта даде специална пресконференция за медиите в Розовата Гардина в Белия дом, на която потвърди и специално отбеляза повишението на безработицата.

Данните предполагат бавно и мъчително излизане от рецесията, казват икономисти. Най-много работници са наели автомобилните компании, между които спасените от правителството “Форд” и “Дженеръл мотърс” – 55 хиляди.

Същевременно икономистът – носител на Нобелова награда Джоузеф Щиглиц, който е и бивш вицепрезидент на Световната банка, прогнозира пред агенция “Блумбърг” “анемично възстановяване” на икономиката. Според него на страната е нужен нов и по-добре организиран спасителен пакет.

Веднага след влизането си в Белия дом Обама прокара стимулиращ план на стойност $789 млрд. за оздравяване на изпадналата в тежка рецесия американска икономика; стартира най-широкомощабния опит за реформа на здравеопазването и здравноосигурителното дело от времето на президента Бил Клинтън насам. В края на 2009г. Камарата на представителите в американския Конгрес одобри с крехко мнозинство още един пакет за подпомагане на икономиката на стойност 155 милиарда долара. Средствата бяха определени да се използват предимно за създаване на работни места и за подобряване на инфраструктурата.

Гласувайки стимулиращ бюджет за бизнеса в размер на 862 млрд. долара, Обама и неговият кабинет поеха голям риск, който не им се отплаща добре. Икономиката е толкова слаба, че не може да поеме нито новите работни кадри, нито още 15 млн. американци без работа, допълни той.
Насред вялото възстановяване още един член на кабинета на Обама – съветничката му Кристина Ромер, която е и професор по икономика в Калифорнийския университет в Бъркли, обяви, че ще напусне поста си на 3 септември, за да се грижи за сина си, който ще постъпва в гимназия. Ромер беше една от главните защитнички на спасителния план на Обама. Според нея той щеше да удържи безработицата под 8%, което така и не стана. По-рано това лято директорът по въпросите на бюджета Питър Орзаг напусна поста си, за да се ожени.

Така Обама остана без двама икономисти от екипа си в момент, когато брутният вътрешен продукт на страната забави растежа си за тримесечието до 2.4% на годишна база. Същевременно правителството се надява, че ниските лихви постепенно ще успеят да издърпат икономиката от рецесията. Икономистите са разделени по мнения относно ефективността на мерките. Някои от тях казват, че спасителният пакет е спасил фирмите от фалит и е овладял донякъде безработицата, а според други дълговете, създадени от него, са усилили страховете от данъчни увеличения.

Проучване на “Галъп”, цитирано от “Блумбърг”, показва, че обществената подкрепа за Обама намалява по-бавно от очакваното. Към края на юли 2009 г. тя се е равнявала на 54% и оттогава досега тя е изгубила 10%. От друга страна, американците си противоречат относно приоритетността на възможните мерки. Над 70% от тях казват, че овладяването на безработицата е най-важно. Половината от населението обаче смята, че стимулиращият план е опасен, тъй като създава неконтролируем бюджетен дефицит, показва изследване на “Блумбърг”.

2 comments for “Безработицата в САЩ скочи

 1. 2010/09/03 at 3:47 PM

  Мирише ли ви на инфлация?
  Истината винаги е много по-проста, отколкото си мислим.

  Тихомир Димитров /Писателският блог на Тишо/

  Близо 40% от световните пари изчезнаха някъде. Казват, че те всъщност никога не са съществували. Освен в обещанията на милиони длъжници да платят. За да компенсира „липсата”, американското правителство натисна червения бутон върху най-големия принтер в света и започна да налива в икономиката ухаещи на прясно мастило и топла хартия, чисто нови банкнотки. Официалната пропаганда гласи, че това се прави „срещу кризата” и, че големите мозъци знаят кога да спрат.

  Ами ако нямат намерение да спират?

  Тогава кризата ще свърши с хиперинфлация в американски долари, която ще се прехвърли и върху други валути.

  С долара е свършено и никой не съжалява за това. Дори вече се говори за неговия достоен наследник – северноамериканското „Амеро”. Глобализация, майна!

  САЩ е страната с най-големия външен и вътрешен дълг в света, деноминиран в собствената й валута, изключителни права за печатането на която има пак САЩ.

  Защо не се учудвам, че „световната финансова криза” тръгна именно оттам? Защо не се учудвам, че паниката беше толкова добре рекламирана и дирижирана от „световните” медии?

  Дори малките деца знаят: хиперинфлацията е в полза на длъжника.

  Какво да го правят американците тоя огромен дълг? Да вземат да го изплатят ли? Не, къде-къде по-лесно е да го обезценят.

  Светът се нуждае от ново начало и аз не мога да измисля по-добър сценарий от зануляването на всички дългове, инвестиции, спестявания…

  Безплатен обяд, разбира се, няма. Америка ще плати своята цена – след голямото печатане на пари вече никой няма да иска да търгува с долари.

  А спестовниците за пореден път ще се убедят в максимата, че „икономията е майка на мизерията”.

  Който не ми вярва да погледне котировките на златото. Цената на благородния метал бавно, но сигурно расте. Умните хора по света знаят какво ще се случи и предвидливо купуват злато, за да запазят поне част от богатството, което притежават. Търсенето се увеличава и дърпа цената нагоре след себе си.

  Добра „застраховка” срещу хиперинфлацията са още недвижимите имоти и петролът. Тъй като употребата на петрол през идните десетилетия, обаче, е под въпрос, а имотният балон в повечето развити държави се спука още преди кризата, предполагам, че най-много хора ще решат да инвестират в чисто злато. Преди големият принтер да е превърнал спестяванията им в некачествена тоалетна хартия.

  Златото си е злато. Ползвало се с „доверието на инвеститорите” още от времето на инките, маите, ацтеките, римските императори и египетските фараони.

  Няма да се ангажирам с прогнози, но имам смътното усещане, че акото ще удари вентилатора съвсем скоро. „През 2011 година положението в света ще бъде много трудно”. Така пише покойният пророк Едгар Кейси, който е известен с това, че всичките му прогнози се сбъдват. Цитатът е свободен.

  Можете ли да си представите зимата на 96-та/97-ма в глобален мащаб? Домино ефект при фалита на водещите банки? Обезценяване на основните валути? Галопираща или хиперинфлация в повечето държави? Затворени борси? Крачка назад към бартерната търговия?

  Аз не мога да си го представя. Но не виждам нищо чак толкова лошо в хиперинфлацията. Всяко чудо за три дни, както казват. После всички започваме „на чисто”.

  Притеснява ме само фактът, че 99% от населението на света няма да приеме толкова философски загубата на доживотните си спестявания. Масовата истерия, макар и кратка, може да мутира в отчаяние и да накара хората да се хванат за гърлата. Тогава положението наистина ще стане „много трудно”, защото ние двамата с теб, читателю, ще се разхождаме наоколо във военна униформа с противогаз на интелигентните мутри и 40 кила бойно снаряжение.

  По принцип съм голям оптимист, ала това горе е един от възможните сценарии. Доста хора също мислят така. Разбира се, това не е единственият сценарий. Аз пък не съм Едгар Кейси, за да знам къде точно свършва наклонът, по който се търкаля светът в момента…

  Искрено се надявам да има по-добър сценарий. Всъщност, сигурен съм, че има. Някакви идеи?

 2. Lora
  2010/11/18 at 11:48 PM

  A moje li nqkoi da mi kaje procentite na bezrabotica v USA prez noemvri 2010