Нелегалната имиграция рязко намалява в Калифорния и САЩ

Разходите за нелегалните емигранти, които плащат легалните калифорнийци от джоба си са 10.5 милиарда щатски долара годишно, като се споменава че има и други текущи разходи до 12 милиарда. Което означава, че Калифорния харчи по 1 милиард на месец, пари събрани от законно работещите данъкоплатци.

Дялът на Калифорния в нелегалната емиграция е най-големият и най-показателен в САЩ, като изследванията показват 11,1 милиона  имигранти без документи.

Само в Лос Анджелис нелегалните са над 3,5 милиона

“Пристрастяването в Калифорния за “евтини” нелегални чужденци банкрутира държавата (бел.ред. щата) и представляват основна причина за свиване на средната класа”, заяви Дан Stein, председател на ФАИР.

Лос Анджелис, 2 септември 2010г. След дълги години на бърз и непрекъснат растеж, нелегалната имиграция отбелязва рязък и значителен спад в Калифорния и на цялата територия на САЩ.

Дялът на щата в нелегалната емиграция е най-големият в цялата страна, като изследванията показват 11,1 милиона  имигранти без документи.

Процентно отнесено към населението това прави 23%, като преди 20 години през 1990 г. цифрата е била почти двойна, или 42%.

Само в Лос Анджелис нелегалните са над 3,5 милиона, по думите на кмета Антонио Виарагоса, казани в негово офциално изказване. Реално цифрата е поне с 2 милиона по-голяма.

Данните са от проучване, публикувано във вторник от Pew Hispanic Center.

Всяка промяна в Калифорния, която е свързана с нелегалната имиграция се счита за огледален образ на общото състояние на нелегалната емиграция в САЩ.

Калифорния плаща много висока цена за това да подсигури евтина работна ръка за обслужващата сфера на икономиката си, и най-вече за своите “звезди” и представители на големи бизнеси в щата. Ново проучване от Федерацията на американските имиграционна реформа (ФАИР-FAIR) разглежда разходите за образование, здравеопазване и работа по залавянето и “отглеждането” в затвори на незаконно пребиваващи чужденци, и стига до заключението, че разходите за калифорнийците е 10.5 милиарда щатски долара годишно, като се споменава че има и други текущи разходи до 12 милиарда. Което означава, че Калифорния харчи по 1 милиард на месец, пари събрани от законно работещите данъкоплатци. Ако продължи “действието деление” ще стигнем приблизително до цифрата 3,333,300 долара на минута законни пари отиват за незаконни емигранти.

Сред основните констатации на доклада на ФАИР са, че държавната образователна система харчи около $ 7,70 милиарда на година за да палща училището на децата на нелегални чужденци, които сега вече представляват 15 на сто от учениците. Още $ 1,4 милиарда пари на данъкоплатците отиват за осигуряване на здравни грижи за незаконно пребиваващи чужденци и техните семейства. Същият размер се посочва за разходи за незаконни престъпници чужденци.

“Пристрастяването в Калифорния към “евтини” нелегални чужденци банкрутира държавата (бел.ред. щата) и представляват основна причина за свиване на средната класа”, заяви Дан Stein, председател на ФАИР.

“Най-калифорнийците сме шокирани, когато гледаме увеличението на своите данъци, докато нивото на публичните услуги рязко се влоши, както вече знаем, че основното въздействие е на нелегалната имиграция. “