Гледаме ТВ-шоута на телефона за “жълти стотинки”

Освен че говорите с мама или с баба по Скайпа в България, може вече да и купувате за по 99 цента некое и друго шоу и да и го пращате като линк на и-мейла и скайпе-то. Или направо да и вземете едно ай-фонче и тя да си гледа докато се вози в трамвая.

Ражда се “компютърна” и “телефонна” телевизия!

2 септември 2010г. Днес стана ясно, че вече по всяко време ще може да гледаме и телевизионни шоута на телефона си, и то за “жълти стотинки”. Новината съобщиха от офиса на огромната Нюз корпорейшън, собственост на медийния могул Рупърт Мърдок. Той притежава още дъщерните Фокс и Уолт Дисни Ко, като точно те се споразумяха да предоставят телевизионни предавания, като шоута и сериали, на софтуерния гигант Apple, които ще се предлагат под наем с ITunes на цена от 99 цента на епизод.

Ще припомним, че именно “империята” на Мърдок притежава правата на най-гледаното с най-продаваемото рекламно време шоу “Америкън Айдъл”, чийто формат бе купен и в България под заглавие “Мюзик Айдъл”.

Другите две големи медийни компании CBS и NBC са по-консервативни в действията си и не са много ентусиазирани да разрешат на Apple да наема техни телевизионни предавания, като изказват опасения, че този начин на разпространение застрашава останалите традиционни модели на дистрибуция, които са гръбнакът на медийната индустрия.

Заглавието на статията “Кой ще отхапе от ябълката, и кой не …” (Who’s biting the Apple and who’s not) в днешния брой на таблиода Ел Ей Таймс, излизаш на втория по големина телевизионен пазар в САЩ – Лос Анджелис, която коментира новият медиен продукт на световния пазар е твърде лаконично и достатъчно показателно за неяснотата на бъдещето на новият  вид “телефонно-компютърна” телевизия. Единствено е ясно, че става въпрос за компанията Apple, което в превод означава “ябълка”.

Дали тя ще излезе “сладка” или “червива” за медийните компании, и най-вече за телевизиите ще стане ясно след време.

Съобщението за новата сделка на Епъл дойде точно в момента, когато компанията обяви на пазара новите си продукти, които реално ще бъдат използвани за гледане на любимите телевизионни сериали от хората. Явно ПР на “нахапаната ябълка” работи доста добре. Също така, вчера бе и първото предаване “на живо” по продукта “телевизия” на МАК, в което символът на “бялата лавина” Стив Джобс изнесе поредният си урок.

Прогнозата, която направихме от в-к ОБЗОР още през 2006 година на Световната среща на българските медии, в отговор на въпрос за това накъде отиват медиите в САЩ, бе съвсем лаконична: “интернет-интернет-интернет”.

Само той “спасява” хората от непрекъснатата заетост, натоварване и стрес. От липсата на време!

Ражда се “компютърна” и “телефонна” телевизия!

Сега тази тогава “смешна” прогноза за мнозина “по-малко заети” е на път да се сбъдне на 100%, когато започнем да имаме достъп за “жълти стотинки” и до топ-шоутата по телевизията. Освен че по интернет в Америка не можеш само да бъдеш прегледан от доктор. Но и записването нза преглед на повечето лечебни заведения, поне кутираните, става само по интернет …

Вдигнете телефона и сядайте да гледате …

Не важно дали ще го видите, а какво ще видите …

Няма значение – нали сте намерили начин и време …