Основните играчи в преговорите за Близкия изток

Основните играчи: (отдясно наляво) Бенямин Нетаняху, Махмуд Абас, Джордж Мичъл и Хилари Клинтън във Вашингтон.

След почти двегодишно прекъсване в Държавния департамент във Вашингтон, бяха възобновени преките преговори между Израел и палестинците с oсновни участници израелският премиер Бенямин Нетаняху,  палестинския президент Махмуд Абас, и представителите на САЩ държавният секретар Хилари Клинтън и пратеникът в Близкия изток Джордж Мичъл, представени от агенция Ройтерс

2 септември 2010г. Днес в 10 часа местно време в Държавния департамент във Вашингтон, след почти двегодишно прекъсване, бяха възобновени преките преговори между Израел и палестинците. Разговорите бяха открити с речи на Хилари Клинтън, Нетаняху и Аббас. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас поиска в речта си пълно спиране на израелските строежи в палестинските територии, както и пълно вдигане на ембаргото срещу Ивицата Газа. Преди него речи произнесоха държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Kлинтън благодари на израелските и палестинските лидери за тяхната смелост и решимост. Нетаняху нарече Аббас свой партньор за мира, но отбеляза, че всяка договореност трябва да гарантира сигурността на Израел.  Пред медиите тримата лидери демонстрираха добри отношения и вяра в добрия изход на разговорите.

Президентът на САЩ Барак Обама е насърчен от сериозното отношение на израелците и палестинците към преговорите, но не пропусна да отбележи още в началото на срещата, “да не се пропуска шансът за мир в Близкия изток.”  Русия също изрази подкрепа за израело-палестинските преки преговори.

Ето как агенция Ройтерс представя основните играчи в процеса, статия публикувана от българската национална информационна агенция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Десният израелски лидер обеща да смая скептиците и да поеме политически рискове в името на мира, докато се увери, че всяко споразумение за палестинска държава не застрашава сигурността на Израел. Стъпките, които той предприема за строителството на еврейски селища, чието замразяване изтича на 26 септември, може да бъде ключ към продължаването на израелско-палестинските преговори. Отношенията на Нетаняху с Обама са трудни и той внимава да не отблъсне американския президент, докато Израел иска от него да обуздае ядрените амбиции на Иран. Нетаняху предприе няколко премерени хода, за да изглади различията относно близкоизточния мирен процес. Във важна политическа реч от миналата година Нетаняху заяви за първи път, че е готов да види създаването на палестинска държава, ключова американска цел, при условие че тя е демилитаризирана. Под натиска на САЩ миналия ноември той наложи 10-месечен мораториум над започнатите строежи на еврейски селища в окупирания Западен бряг. Тази стъпка не съвпадна с палестинските искания за постоянно замразяване. Но спечели адмирациите на САЩ и призива на Белия дом, който повтори собствения призив на Нетаняху към палестинците да започнат преки преговори с Израел без предварителни условия. В предстоящите преговори с палестинците Нетаняху трябва да вземе предвид влиянието, което биха имали израелските компромиси върху нестабилната му управляваща коалиция, доминирана от партии, които подкрепят заселническата дейност, включително собствената му партия Ликуд.

Палестинският президент Махмуд Абас. Абас търсеше напредък в непреките преговори с Израел, които започнаха през май, преди какъвто и да било ход към преки преговори. Той изтъкна безпрецедентния международен натиск върху него за възобновяване на преките преговори, прекъснати в края на 2008 г. Заплаши да напусне преговорите, ако Израел продължи да строи селища след изтичането на мораториума на 26 септември. Абас упражнява власт само на Западния бряг, след като загуби контрола върху ивицата Газа от ислямистите на “Хамас” във вътрешни палестински борби през 2007 г., с което повдига въпроса дали разполага с политическо влияние, за да финализира и изпълни каквото и да било споразумение за държава с Израел.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън. Въпреки че Клинтън беше силен поддръжник на Израел, дипломат номер едно на САЩ порица страната по-рано тази година. През март тя нарече поведението на Израел обидно, след като обяви строителството на нови жилища около Ерусалим по време на визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън. Въпреки това Клинтън побърза да похвали Израел за решението му да ограничи строителната дейност на Западния бряг за 10 месеца, въпреки че то не съвпада с американската цел за пълно замразяване. Тогава Клинтън заяви, че 10-месечният мораториум ще помогне за решаването на израелско-палестинския конфликт. Сега американският държавен секретар и специалният пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл ще помогнат на Нетаняху и Абас да обсъдят условията за мирно споразумение. Клинтън, която бе съперник на Обама за кандидат-президент на Демократическата партия през 2008 г., обеща прагматичен подход на американската дипломация. Според САЩ всички основни въпроси могат да бъдат решени между израелците и палестинците за една година, отбеляза Клинтън.

Американският специален пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл. Ветеранът дипломат и посредник в преговорите сновеше между Абас и Нетаняху през последните няколко месеца, за да се опита да преодолее последните пречки пред преките преговори. Той заяви, че САЩ са готови да представят собствени предложения за преодоляване на различията между палестинци и израелци, въпреки че по-голямата част от преговорите ще бъдат оставени на врагове на Близкия изток. Мичъл, с чието посредничество бе сключено споразумение за прекратяване на конфликта между римокатолици и протестанти в Северна Ирландия, няколко години се занимава задълбочено с трудните близкоизточни въпроси и е известен като твърд, макар и любезен преговарящ. Бившият сенатор беше избран от американския президент Бил Клинтън да застане начело на международната група за разследване на насилията в Близкия изток. Докладът му от 2001 г. призова израелците да замразят строителството на нови селища и да спрат да стрелят срещу невъоръжени демонстранти, а палестинците да предотвратяват нападения и да наказват извършителите им.

Абас и Нетаняху се договориха за втори кръг от преки преговори на 14 и 15 септември в Близкия изток, където Клинтън и Мичъл ще участват. Поради съображения за сигурност точното място все още не е уточнено.