Президентът Обама обяви краят на мисията на американските войски в Ирак

„Завършването на тази война не е само в интерес на Ирак – то е и в наш интерес. САЩ заплатиха висока цена, за да предадат бъдещето на Ирак в ръцете на неговите граждани. По време на тази забележителна глава от историята на САЩ и Ирак ние поехме нашата отговорност. Сега е време да обърнем страницата! Както обърнахме в Ирак сега и у дома! Тези млади хора дадоха своето там на бойното поле - сега е наш ред! Ние трябва да ги приемем и да им помогнем”, посочи Обама.

31 август 2010г./17:00ч. РТ. Днес в най-гледаното време президентът на САЩ Барак Обама произнесе реч от Овалния кабинет на Белия дом, с която сложи край на воената операция на американските сили в Ирак.

Обама направи своето телевизионно обръщение в 17:00 часа РТ време Калифорния (20:00 часа местно време Вашингтон), което бе излъчено директно от почти всички американски телевизии.

Президентът на САЩ Барак Обама официално обяви края на Операция „Иракска свобода”, като заяви, че американска военна мисия от седем години и половина в Ирак е приключила.

„Тази вечер, аз обявявам, че американската военна мисия в Ирак приключи. Операция „Иракска свобода” приключи и иракският народ сега поема отговорността за сигурността на своята страна”, заяви Обама. По-малко от 50 000 американски военнослужещи ще останат в Ирак, а около 100 000 военно напуснаха страната, след инвазията през 2003 година наредена от бившият президент на САЩ Джордж Буш, каза Обама.

Барак Обама заяви, че САЩ са „поели своята отговорност” в Ирак и са „заплатили висока цена”, за да предадат отговорността за бъдещето на страната в ръцете на иракчаните!”,  каза Обама.

„Завършването на тази война не е само в интерес на Ирак – то е и в наш интерес. САЩ заплатиха висока цена, за да предадат бъдещето на Ирак в ръцете на неговите граждани. По време на тази забележителна глава от историята на САЩ и Ирак ние поехме нашата отговорност. Сега е време да обърнем страницата! Както обърнахме в Ирак сега и у дома! Тези млади хора дадоха своето там на бойното поле – сега е наш ред! Ние трябва да ги приемем и да им помогнем”, посочи Обама.

„Ние изпратихме нашите млади мъже и жени за да оправят Ирак, и изразходвахме значителни ресурси, във време на съкращаване на разходите у дома”, заяви Обама.

“Изразходвахме 1 трилион долара в Ирак, финанси които сме взели на заем от други държави. А в същото време преживяхме тежка криза у дома,” заяви президентът на САЩ.

“Трябва да дадем образование на децата си,” каза Обама.

“Ираксият народ има един голям приятел в лицето на САЩ! Само иракчаните могат да си изградят своето бъдеще! Ние ще ги подържаме!

“Джордж У. Буш е голям патриот,” каза Обама, и призова американците да спрат разногласията си за войната в Ирак.

„Тази вечер, аз окуражавам иракските лидери да работят с чувство за неотложност за формирането на пълноценно правителство, представляващо и отговорно пред иракския народ”, заяви Обама в телевизионното обръщение към нацията.

„След като правителството започне работа, няма да има съмнения: иракския народ ще има силен партньор в лицето на САЩ.

Нашата военна мисия приключи, но нашата обвързаност с бъдещето на Ирак не приключва”, заяви Обама.

“Следващият август ще започнем прехвърлянето на власта в Афганистан,” заяви Обама.

ВИДЕО-ЗАПИС НА РЕЧТА НА ОБАМА: /ще бъде качено след като бъде обработено в необходимия формат за уебсайта, извинете ни/

ПРИПОМНЯМЕ: Седем урока от войната в Ирак

2 comments for “Президентът Обама обяви краят на мисията на американските войски в Ирак