ПРАЗНИЦИ 30 Авг – 5 Сеп 2010г. (+времето)

30 август е датата на пренасянето на мощите на Св. Александър Невски и освещаването на едноименния български символ. Храмът представлява петкорабна църква в неовизантийски стил - кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе.

Празници да искаш тази седмица … времето се оправя, другият уикенд пак жега …

Времето в България през месец септември

30 Август – Св. Александър. Пренасяне честните мощи на благоверния велик княз Александър Невски. Осветен е едноименният храм в София.

На днешния ден е вторият годишен празник на св. Александър Невски – пренасяне на мощите му. Основният празник е на 23 ноември. На 30 август 1724 г. руският император Петър Първи тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Петербург и така се установява вторият празник. През 1924 г. на този ден е осветен храм-паметникът „Св. Александър Невски“ в София, който след възстановяването на патриаршията ни през 1953 г. е избран и за патриаршеска катедрала.

Международен ден на безследно изчезналите.

Ден на туризма.

Част от честния пояс на Пресвета Богородица в манастира Ватопед в Св. Гора Атон.Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг.

31 Август – Полагане честния пояс на Пресвета Богородица. Отбелязва се денят, когато с разрешението на Патриарха в Цариград поясът е изваден от специален саркофаг и спаява много болната Императрица Зоя, съпруга на Лъв Философ. Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й (телесната смърт) бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг. Поясът е пренесен от Йерусалим в Цариград.

Международен ден на свободата и солидарността

01 Септември – Начало на индикта (Църковната нова година). “Възвестете  казал Господ годината за почивка в седмия месец”, тоест през септември, тъй като септември е седмият месец, считано от март, първия месец от сътворението на света. Месец септември е свързан е с ред библейски събития, затова е определен за начало на църковното новолетие.

Св. преподобни Симеон Стълпник /СИМЕОНОВДЕН/. (St. Symeon the Stylite (Symeon Stylites)) Кротък, благ, смирен, Симеон се плашел от човешките похвали. Стремял се да ги отклони от себе си. Не искал да ги чува, за да не се възгордее и да падне в смъртен грях. За тая цел решил да си изгради стълп – кула и там, на върха й да живее, та посетителите да не го смущават, да не слуша похвалите им, да остане завинаги в смирението си. (от там идва и името му Симеон Стълпник). Събрал камъни и от тях изградил стълп и върху него тясна килия. Тук той се приютил. На гъсти тълпи поклонници прииждали на това място, удивлявали се от подвига му, викали към него, искали да го видят. Това станало причина той да си издига все по-високи стълбове. Последният бил висок 40 лакти и около него – каменна стена. Към неговия стълп прииждали огромни маси народ от близки и далечни страни. Идвали богати и бедни, силни и слаби, учени и прости. Едни дохождали при него за съвет, други за утеха. Трети донасяли болни – да се помоли за тях. Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Блажено починал на 103-годишна възраст – в 460 г.

Според народната традиция на Симеоновден нищо не трябва да се дава назаем и да се изнася от къщата, за да “не изхвръкне берекетът от дома”, да не се изнесе плодородието от къщата. На този ден се изпълнява и обичаят полазване – всички следят какъв човек ще дойде в къщата. За времето през идващата зима се съди по времето на Симеоновден, по поведението на домашните животни или чрез наричане на предстоящите дни на идващите 8 или 12 месеца.

Световен ден на мира.

Най-известният българин с името на светеца Антим е Екзарх Антим I, роден през 1816 г. в Лозенград, починал във Видин на 1.XII.1888 г., който е първият екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Антим е роден под името Атанас Михайлов Чалъков. Приема монашество в Хилендарския манастир (1837). Учи в най-реномираното светско училище в Османската империя - Великата народна школа в цариградския квартал Куручешме (1843-1844). Завършва с първия випуск богословското училище на остров Халки, учи в Одеса, завършва Духовната академия в Москва (1856).

03 Септември – Св. свещеномъченик Антим, епископ Никомидийски Св. свещеномъченик Антим Никомидийски живял през третия и началото на четвъртия век, като родното му място е Никомидия, малоазийската област Витиния, цветущ град на брега на Мраморно море, столица на източната половина на Римската империя при Диоклетиан и неговите приемници. Свещеник, а по-късно и епископ на Никомидийската катедрала, като поел управлението на Никомидийската епархия в тежко време на императорите Диоклетиан и Максимиан. Християните били залавяни и избивани безпощадно като опасни врагове на държавата. На празника Рождество Христово в Никомидия били изгорени около 2000 Христови последователи. Император Максимиан изпратил 20 конници да намерят и доведат Антим. Когато войниците дошли в селцето те се трогнали от незлобието на почтения старец, който така приветливо ги приел и не се решавали да го отведат под стража , като му предложили да се скрие, но той отказал. И Антим тръгнал с войниците, но така подействал на простите им сърца, че те пожелалил веднага да приемат свето Кръщение. Когато дошли до една река, светителят ги кръстил. Епископът се явил пред гонителите, смело изповядал вярата си и понесъл с твърдост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч. Това станало в 303 година.

05 Септември – Св. пророк Захария и св. праведна Елисавета – родители на св. Иоан Предтеча /ИМЕН ДЕН НА ЗАХАРИ (-НА, -Я) И ЕЛИСАВЕТА/ Св. пророк Захарий и света праведна Елисавета са родители на св. Иоан Предтеча и са живяли един век преди Христа (пр.хр.) в дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово. Захарий бил син на свещеник Варахия, Елисавета – сестра на Анна, майка на св. Дева Мария. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. Ангел Годподен възвестил на Захарий не само това, че ще му се роди син, но и това, че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от Иродовите войници, задето не казал къде е синът му – детето Иоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Четиридесет дни след убийството на Захария света Елисавета, майката на Предтечата, се преставила в една пещера, а св. Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните. Според предание, водещо началото си още от апостолско време, именно св. пророк Захария, като първосвещеник в храма в Йерусалим, въвел Пресвета Богородица в храма.

ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО В РАЙОНА НА ЛОС АНДЖЕЛИС НА ТЕЛЕВИЗИЯ АВС7

АКО НЕ СТЕ БИЛИ ВСЕ ОЩЕ НА ВАКАНЦИЯ В РОДИНАТА – ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Най-високите температури през септември ще са между 28 и 33 градуса, а най-ниските – между 4 и 9 градуса, и ще са в последните десет дни на месеца. Това съобщи метеорологът в НИМХ-БАН Гергана Козинарова, цитиран от БТА.

По думите й очаква се средната месечна температура да бъде близка до нормалната, а валежите – около и над нормата.

Месецът ще започне с хладно и ветровито време. Впоследствие ще настъпи бавно затопляне. Отново захлаждане и валежи се очакват около 5-6 септември. В края на първото и през повечето дни от второто десетдневие атмосферата ще е по-устойчива. Тогава по-голяма е вероятността за сухо и по-топло време. Вероятност за временно понижение на температурата и валеж има около 12 септември. През последните дни от второто и през първата половина от третото десетдневие атмосферата ще е динамична. Тогава има повишена вероятност за превалявания и температурни колебания. Отново стабилизиране на времето се очаква през последните 4-5 дни от месеца.