Създават най-голямата авио-компания в света

United Airlines е най-старата бизнес авио компания в САЩ, създадена в Бойз, щата Айдахо от Уолтър Варни за въздушна поща на Варни Ейрлайнс, Варни е създател и на Континентал Ейрлайнс. През 1927г. създателят на самолетите Боинг - Уилям Боинг решава да си направи собствена компания за гражданска авиация и започва да купува други въздушни превозвачи. През 1930г. Boeing Air Transport започва да вози и хора, като назначава и първата стюардеса в света – Елън Чърч, която по професия е медицинска сестра. На 28 март 1931 е избрано името United Air Lines, Inc.

Правителството на САЩ утвърди план за сливането на две американски топ-авио-компании – 3-тата “Юнайтед Еърлайнс” и 4-тата “Континентал”

КОИ СА ТЕ – ИСТОРИЯТА

Обединяването беше одобрено от антимонополните органи на ЕС ?

Заедно имат 87 000 служители, 700 самолета, обслужват 370 дестинации в 59 страни, с общ оборот 29 милиарда долара

Наследник на служител на ЦРУ е топ-шеф на Юнайтед от нейният период на фалит до днес – има ли прилики в работата на тайните служби … вижте по-долу в историята …

29 Август 2010г. Правителството на САЩ утвърди план за сливането на две американски компании – “Юнайтед Еърлайнс” и “Континентал”. Обединяването беше одобрено от антимонополните органи на Европейския съюз, след като раговорите между двете компании започнаха още през 2008 година.

“Юнайтед Еърлайнс” е третата американска компания, а “Континентал” – четвъртата. Заедно те имат близо 87 000 служители в целия свят, обслужват 370 дестинации в 59 страни, както общият им оборот е 29 милиарда долара. Флотилията им наброява 700 самолета.

Сделката, която се очаква да бъде оформена до 1 октомври, възлиза на 3 милиарда долара и ще помогне на двете компании да съкратят разходите и да укрепят позициите си на фона на растящата конкуренция на нискобюджетните авиопревозвачи, отбелязват световните агенции и медиите в САЩ.

Обединената авиокомпания ще стане най-голямата в света. Нейният дял на световния пазар се очаква да бъде към 6%, а на вътрешния – над 20%.

Централата на новия гигант ще бъде в Чикаго, в сегашната централа на “Юнайтед Еърлайнс”.

В момента най-голямата самолетна компания в света е “Делта” и също е американска.

Банкрутът на втората по големина американска авиокомпания “Юнайтед еърлайнс” през 2002 година беше неизбежен, след като специална правителствена комисия на САЩ отказа на борещия се с кризата авиопревозвач кредит от 1,8 млрд. Долара.

На 1 февруари 2006 г., Юнайтед приключва със своят фалит, при който тя работи от 9-ти декември 2002, най-големият и най-дългият случай на фалит на авиокомпания в историята на индустрията.

Друга неприятна новина за Юнайтед през последните години бе трагичната история на пътниците и екипажа на полет 93 на компанията на 11 септември 2001 г. Полет 93 на United Airlines катастрофира в гориста местност в Пенсилвания, след опит на пътниците да обезвредят похитителите на самолета. Тогава бяха отвлечени общо 4 пътнически самолета на авиокомпаниите “Америкън Еърлайнс” и “Юнайтед Еърлайнс”. Пилоти-камикадзе последователно разбиха 2 самолета в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Жертвите са 2732-ма души. Не са намерени останките на 1731 души. Един самолет се врязва в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият именно на Юнайтед Еърлайнс се разби в Пенсилвания. Загиват всички пътници и екипажи на четирите полета.

При друг трагичен случай с терористи при самолетната катастрофата над шотландския град Локърби на 21 декември 1988 г., Юнайтед Ейрлайнс получи активи на пострадалата друга авиокомпания. Трагедията при Локърби бе причинена от 450 г пластичен взрив, при която загинаха 270 пътници и още 11 души на земята, нарани смъртоносно една от най-големите американски авиокомпании – Пан Ам. След катастрофата самолетите й летяха празни и тя не беше в състояние да плаща на служителите си. В тази ситуация продаде това, което й оставаше – презтихоокеанските линии – на “Юнайтед еърлайнс”, а презатлантическите – на “Делта еърлайнс” и “Американ еърлайнс”. В крайна сметка цялата Пан Ам беше купена от “Делта”, която е най-голямата авиокомпания в света.

Рухването на кулите на Световния търговски център имаше трагично отражение върху гражданското въздухоплаване, като на много авиокомпании се отрази пагубно. Те не успяха да преодолеят кризата, много от тях стигнаха до несъстоятелност и прекратяване на дейността си, а някои бяха спасени от държавите си. Много от тях все още са нестабилни. През декември 2002 г. “Юнайтед Еърлайнс” бе в процедура на реорганизация съгласно Закона за несъстоятелността на САЩ, за да може да се измъкне от тежката ситуация.

United Airlines е най-старата бизнес авио компания в САЩ, създадена в Бойз, щата Айдахо от Уолтър Варни за въздушна поща на Варни Ейрлайнс, Варни е създател и на Континентал Ейрлайнс. През 1927г. създателят на самолетите Боинг – Уилям Боинг решава да си направи собствена компания за гражданска авиация и започва да купува други въздушни превозвачи. През 1930г. Boeing Air Transport започва да вози и хора, като назначава и първата стюардеса в света – Елън Чърч, която по професия е медицинска сестра. На 28 март 1931 е избрано името United Air Lines, Inc.

Същата година възниква голям скандал по повод собствеността на един и същи човек, на производител и превозвач, чийто спор завърщва с решение на правителството от 1934 година (Air Mail Act), което забранява това. Веднага компанията на Уилям Боинг се разделя на три части – доставчик на резервни части (United Technologies), производител (the Boeing Airplane Company), и превозвач (the United Air Lines airline group).

Сегашният шеф на Юнайтед Еърлайнс Глен Тилтън (Glenn Fletcher Tilton, род. Април 1948 в District of Columbia, Chairman, President, and CEO of UAL Corporation, the parent company of United Air Lines, Inc.) е начело на компанията от септември 2002 година, само 3 месеца преди компанията да подаде в съда документи за фалит (Chapter 11 bankruptcy protection), който продлжава до 2006г. под негово ръководство и е най-дългият фалит в историята. Тилтън едновременно е шеф и на организацията, която представлява всички щатски аеролинии – Air Transport Association.

Сегашният топ-управляващ на Юнайтед израства в Латинска Америка и Бразилия, където баща му работи за ЦРУ. Тилтън-младши е на път да тръгне по стъпките на баща си в ЦРУ, но само няколко месеца преди да започне през 1970г. е назначен в петролната компания Тексако, която доставя газ за политическия и административен център на САЩ – столицата Вашингтон.

ИМА ЛИ РАЗЛИКИ В РАБОТАТА НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ – ИЗБЕРЕТЕ САМИ

ПРИПОМНЯМЕ: DW: Октоподът ФСБ и неговият дресьор Путин

Тилтън работи 30 години за Тексако, като през 2001 година застава начело и на обединената компания ChevronTexaco Corporation. През септември 2002г. той е избран от Юнайтед Ейрлайнс.

Тилтън също участва в:

– board of directors of Abbott Laboratories;

– member of the U.S. Travel & Tourism Advisory Board

– board of trustees for the Field Museum and the Museum of Science and Industry

– board for the Economic Club of Chicago

– Executives’ Club of Chicago

– After School Matters

– civic committee of the Commercial Club of Chicago

– International Relations Advisory Council of Chicago 2016

Тилтън говори три езика, женен е и има две деца. Има къща в Чикаго и ранчо в Санта Фе, щата Ню Мексико.

——–

Continental Airlines са създадени, както ви съобщихме по-горе, през 1934г. от същата компания, която създава и Юнайтед – Varney Lines, която работи въздушна поща и пътнически услуги в американския Югозапад. Превозвачът е преименувана на Continental Air Lines през 1937 г. и разширява своята мрежа вътре в САЩ през 1960 с реактивни самолети. Международни полети до Югоизточна Азия и южната част на Тихия дестинации започва през 1978 г. През 1980 г. Континентал има проблеми в управлението и влиза в несъстоятелност (фалит, банкрут) през 1983 и 1990 година. Превозвачът има финансов и оперативен обрат след 1996 г., и международна експанзия през 2000.

Continental има собственост и е партньор с няколко превозвачи. Continental Микронезия, изцяло притежавано дъщерно дружество, работи маршрути около Микронезия с дестинации в Източна Азия, Югоизточна Азия, Хонолулу и Кейрнс, Австралия. Дружеството в Микронезия е резултат от пощта на Континентал за войната във Виетнам.

През 1963г. Континентал назначава първият черен пилот на самолет – Марлон Грийн, след като губи дело за дескриминация. Грийн работи 13 години за компанията и така се отварят врати за други негови колеги от малцинствата да полтят в кабините на гражданската авиация.

Continental е и собственик на малцинствата ExpressJet Airlines, която работи под търговското име Continental Express, но е отделна и публично търгувана компания. Има връзки с Chautauqua Airlines, Кабо Air, Colgan Air, CommutAir и “Гълфстрийм” International Airlines Continental.

Continental Airlines се присъединява към Star Alliance на 27 октомври, 2009. Заедно с дъщерните си дружества, Continental има над 2423 дневни полети, обслужващи 130 местни и 132 международни дестинации и има 42 210 служители. От 1998 г. Continental използва лозунгът “работя здраво, летя направо.” /”Work Hard, Fly Right.”/

От неделя, 2-ри май, 2010 год., на съвет на директорите на Continental и United Airlines одобрха сделката за борсов суап, за превръщане в най-голямата авиокомпания в света по приходи мили пътници.

Новата авиокомпания ще поеме името на United Airlines, логото на Continental и ще се помещава в родния град на английския клуб от Чикаго.

Новата компания ще бъде ръководена от главен изпълнителен директор на Continental, Джефри Смисек, както и главен изпълнителен директор Глен Tilton, за който ви разказахме по-горе. Сделката е на стойност (USD) $ 3,20 милиарда и ще приключи окончателно през четвъртото тримесечие на 2010 година.