Иск за 50 милиона срещу МВР за новите документи

До края на месец юли над един милион българи са получили нови документи за самоличност с биометрични данни. Българските граждани притежават едни от най-защитените документи в ЕС, отговарящи на изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация). За първи път в личните документи се вкарва чип, дигитална снимка, перфориран образ, копие на снимката и пръстов отпечатък. Цялостното изписване на личните данни и визуалното изображение се извършва чрез специална лазерна технология. Специалистите по сигурност на новите лични документи са категорични, че няма никакъв шанс за фалшифициране. На снимките на документите за самоличност гражданите трябва да са с максимално открити лица.

Към иска може да се присъедини всеки гражданин на възраст над 14 години, който е подал молба за издаване на нов документ за самоличност и ако съдът се произнесе в полза на ищците, на всеки ще бъде изплатено обезщетение от 50 лева

Адвокат Груйкин: “Така само ще помогнат да се подобрят условията, в които живеем и в който действа българската администрация!”

29 Август 2010г. Колективен граждански иск срещу МВР заради забавеното издаване на документи за самоличност ще бъде подаден в съда, заяви в предаване “Преди всички” на Българското Национално Радио /БНР/ адвокат Иван Груйкин от гражданска инициатива “Справедливост”.

От сдружението настояват министерството да бъде признато за виновно в нарушаване на обещаните срокове за издаване на лични документи и организацията за тяхното издаване. Общата сума на иска е 50 млн. лева за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на нови документи.

Груйкин съобщи, че към иска може да се присъедини всеки български гражданин на възраст над 14 години, вече подал молба за издаване на нов документ за самоличност и ако се спечели делото на всеки присъединил се ще бъдат изплатени 50 лева.

“Това е една сравнително нова възможност. Един инструмент, характерен за англосаксонските правни системи. Чудесно е, че вече и българските граждани го имат на въоръжение в своя арсенал от граждански средства. По иска: това е възможност едно или няколко лица или пък специална организация, от тяхно име да предяви иск за нарушени права на широк кръг от лица. Разликата от стандартните искове е, че самите лица, от чието име се дава иска, не са конкретно определени, но са определяеми на базата на конкретни критерии, посочени в самото искова молба,” каза Груйкин.

“В хода на делото гражданите биха могли да се присъединяват към този иск. При успешно приключване на делото, те ще могат да се ползват от осъдителното решение, вкл. в неговата финансова част, и да се компенсира всеки за своята част от глобално уважения иск. В първата част, искането е да бъде осъдено МВР, който е ответник по иска, да заплати на ищците, които действат от името на всички граждани, подали заявление за издаване на документи, обезщетение за претърпени не имуществени вреди. Това означава всичките тези притеснения, нарушаване на достойнството на гражданите, притесненията на чакащите за своите дела, за загубеното време, за невъзможността да пътуват, за отложените ангажименти и др. Всичко това трябва да се компенсира финансово от МВР,” поясни Груйкин.

“Гражданите, които иска да се присъединят към колективния иск, могат да го направят.Така само ще помогнат да се подобрят условията, в които живеем и в който действа българската администрация,” завърши Груйкин в предаването “Преди всички” на БНР.

Проблемът с издаването на новите документи започна още през април, когато системата блокира и огромни опашки се извиха около пунктовете.

Проблемите с издаването на нови лични карти, паспорти и шофьорски книжки в България продължава.

ПРИПОМНЯМЕ: започнахме да следим и пишем по темата още от 30 юни 2009 година: Новите паспорти – КОГА, ЦЕНА, ПРЕПОРЪКИ

Новите документи за самоличност – Март 2010г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА “Нови Български Лични Документи”… какво трябва да правим и още … :

Силен интерес за новите документи в САЩ

Ново за новите документи /български паспорти/

Проверяваме в И-нет за новите документи

Паспортите пак буксуват

Изпуши системата за новите лични документи

Бойко глобява „Сименс“ за новите документи

… добрата новина е, че вече има 1,000,000 биометрични българи