Бойко Борисов /ББ/ бие сервис на Борис Бекер /ББ/

Бойко Борисов е единственият човек, който някога е побеждавал на тенис дори тухлена стена. Не само заради този виц, разказан преди време, днес премиерът е превърнат в легенда на корта. Играе винаги с хъс, влага много сили и енергия. Не обича да губи, а и все по-рядко му се случва.

Министър-председателят срещу Маги Малеева в демонстрационен тенис мач

На кортовете още двама министри

Бойко побеждавал наред, даже тухлена стена

/Момчил Василев, София/

27 август 2010г. Сегашният министър-председател на България Бойко Борисов и бившият номер едно тенисист в света Борис Бекер ще разменят топки на корта, преди да наградят победителите в Pro-Am турнира Zagorka Tennis Cup 2010, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Събитието ще е на 29 август, неделя,  на кортовете на ТК “Левски – София”. Министър-председателят ще се включи и в демонстрационен мач срещу звездния тенис дует Борис Бекер – Магдалена Малеева.

На  турнира ще присъстват и двама министри, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Тазгодишното юбилейно издание на веригата Zagorka Tennis Cup достигна броя от 208 професионални състезатели и тенис любители. В мастърс турнира на 28 и 29 август ще вземат участие 24 двойки от професионалисти и аматьори.

В турнира ще играе още един известен фен на тениса – бившият футболист и треньор на ЦСКА Любослав Пенев. Той ще си партнира със Серафим Грозев. Участие ще вземат още Тодор Енев, Тихомир Грозданов, както и младият Цветан Михов.
От “Загорка” са предвидили специална награда за победителите. Те ще бъдат изпратени да гледат мачовете от финалния турнир от сериите “Мастърс” в Лондон.

————–

БОЙКО И ТЕНИСА /екстра статия за спортните страсти на премиера/

Бойко Борисов е единственият човек, който някога е побеждавал на тенис дори тухлена стена. /статията препечатваме от 24 часа/

Не само заради този виц, разказан преди време, днес премиерът е превърнат в легенда на корта. Играе винаги с хъс, влага много сили и енергия. Не обича да губи, а и все по-рядко му се случва.

Такъв играч трудно си намира противници, ще кажат някои. Напротив, оказва се точно обратното – мераклиите да го бият или пък да паднат от Борисов не са малко. При това не става дума само за приятели, с които тичат след топката от години. Мераци за игра имат всякакви, дори абсолютно непознати за самия Борисов.

Едни излизат срещу него, за да го направят щастлив от победата, други – само за да разказват, че играят тенис с премиера. Трети пък, защото неформалната обстановка на тенис корта е перфектното място за политически или бизнес пазарлъци – далече от огледи на опозиция, репортери, избиратели.

Лесно ли е да се победи Борисов на корта, или е по-лесно да се падне от него? Това попита “24 часа” хората, които най-често играят срещу премиера. Поводът е предстоящият депутатски тенис турнир. Той се организира от шефа на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, но патрон ще е премиерът.

Бойко Борисов се запалва по тениса от Иван Саздов, председател на клуба в Банкя, който по-късно е и шеф на щаба му за кметския вот в София. Около 1987 г. Саздов предлага да опита освен футбол и тенис.

Подобно на всички, които са учили спорта с ракета сами, първия път Борисов е по-скоро комичен, но с хъс като за цял отбор, уточнява Саздов. Премиерът и до днес използва ракета модел “Уилсън”.

Случките с Бойко на корта са много. Обича турнири на двойки. Побеждавал е политици, посланици, спортисти. Както е известно, никога не играе без вързано.

“Борисов през цялото време говори как ще победи, а когато пада, не говори. Навежда глава и заминава. Пазя банкнота от 5 долара с неговия подпис. А впоследствие започнахме да играем на по 50 лв. и при победа той винаги навива банкнотата на тръбичка и я пъха между кордите на ракетата”, разказа шефът на клуба в Банкя.

Винаги противник на Борисов на корта е правило за Красимир Велчев. На шега си казваме – партньори сме в живота и в политиката, на корта сме противници, смее се депутатът, който от години е сред приятелите на Борисов.

Двамата често ходят на кортовете в Банкя. Те са добре осветени и може да се играе дори късно вечер след работа, разказва Велчев. Не играя, за да падам, но често така се случва, признава той. Но се е случвало да разпише и победа над шефа. Бързо му минава обаче, смее се Велчев.

Добре е, че Бойко не обича да губи, това доказва, че е лидер, категоричен е приятелят му.

Тежка загуба на корта от Борисов е преживявал и ексшефът на НС Огнян Герджиков. През 2002 г., в зората на НДСВ, когато всички още са в един отбор, професорът и Даниел Вълчев се изправят на корта срещу главсека на МВР и Пламен Панайотов.

Облогът е победеният да плати вечерята. В планетарен мащаб трудно може да се намери по-добър от Борисов, в междузвезден е по-възможно, казва Герджиков. И коментира техниките на премиера: “Бекхендът му е по-слаб, а сервисът му не е от най-изработените, но пък има добър форхенд и стабилност в отиграванията, пък и е много нахъсан, което е добре за корта.”

Като главен секретар на МВР често играеше срещу посланици. Дипломат номер 1 на Русия у нас по това време Владимир Титов знае колко тежко е да паднеш от Борисов на корта. Присъствали на техни мачове още помнят инфарктна среща между двамата през 2003 г. Напрежението било толкова голямо, че освен с топки двамата започнали да се “замерят” и с лозунги. Често на корта се чувало името на Сталин и важната му роля в живота на българите. Титов отговарял с “Да живее пазарната икономика и Световната търговска организация”. Други пък си спомнят как двамата играли за кашон руска водка.

През 2002 г. Борисов спечели две дузини 50-грамови шишенца от известно шведско питие от тогавашния посланик Стен Аск.

През 2005 г. пък като независим кандидат за кмет на София Борисов спечели 150 лв. за кампанията си. Тогава той и тенисистът Янаки Христов победиха Любо Пенев и Иван Лалов с 2:0 сета.

От Борисов е губил и оръжейният бос Николай Гигов. Президентът на “Локомотив” и спортният журналист Сашо Йовков губят 0:9 от Бойко и Ивайло Оташлийски въпреки страховитите закани на Гигов, че ще ги разбият.

Споменатият Оташлийски, известен повече като Иво Дългия, е бивш волейболист. Дъщеря му Бистра е тенисистка и тренира в престижната академия “Санчес-Касал” в Барселона. С Дългия Борисов бе почти непобедим, но той напоследък не играе заради травми.

Борисов много често излиза на кортовете на “Левски” в София. На един мач Иван Саздов водив резултата на Борисов и Дългия. “На корта се появи фотограф от Ройтерс да снима Бойко. Но стоеше до мен, за да го хване по-добре в кадър. Загубихме, а аз казах на репортера: Сега ти плащай. В този момент Борисов се включи: Те нямат пари. А ние му подметнахме: Като нямаш пари, оставяй тук фотоапарата”, спомня си Саздов.

Един от най-рисковите моменти в тенис кариерата на Борисов е пак на “Левски”. “Беше навалял много сняг и в един момент балонът над корта започна да пада.

В началото бе само като фуния в единия край, но бързо тръгна да се свлича, а ние сме отдолу. Изскочихме навън със страхотен спринт, като оставихме вътре ракети и сакове. Как сме минали през вратата, не знам. За да си вземем екипите, трябваше после да ринем”, спомня си Саздов.

Когато бие, Борисов си тръгва доволен, когато падне – мълчи и се муси. В Стара Загора още помнят как след неочаквана загуба на тенис Бойко събира багажа и си тръгва за София, въпреки че хората от града са се приготвили да го посрещнат тържествено.

При една от редките си загуби от комбинацията баща и син Николай и Александър Николови (бивш футболист и тенисист) Борисов е принуден да сервира таратор направо на корта.

Един от малкото, които могат да се похвалят с победа над Борисов, е Любослав Пенев. Ненапразно той е и настоящият партньор на премиера на корта. Футболистът тренира по-сериозно от много състезатели (синът му е тенисист) и с Борисов наистина се превърнаха в страшилище за съперниците.

ЛИЛИ КЛИСУРОВА, ЯВОР ГЕРОНТИЕВ /24 часа/

Цяла нощ веселба за купата на “24 часа”, а на сутринта нарежда: Трябва да бием!

С Бойко се запознахме на корта в Банкя. Без излишна скромност ще кажа, че добре го тренирах и сега всеки може да играе с него, разказва един от дългогодишните му партньори – Ивайло Оташлийски. Но допълва, че нямат мач заедно от 2 г. заради негови здравословни проблеми.

С Бойко е лесно да си в двойка, защото е стабилен и рядко греши. Важното е да разчита на сериозна поддръжка от партньора. Той следва инструкциите за победа. Така е – който го прави, бие, който не – изгаря, разказва Иво Дългия. Двамата са побеждавали най-добрите любители в България, а на корта в Банкя нямат загуба. “Спомням си за мача срещу Николай Гигов, който взехме 9:0. В началото ни говореше какво ли не. При 4:0 – отсреща тишина като в турски гробища. След мача се изнесе с 200 км в час”, допълва той. Изкарахме добри пари, защото винаги играехме на вързано.

По този начин в Сливен го отнесе Йордан Лечков. Спомням си и за “Купата на групата” на “24 часа”. Цяла нощ веселба, а на другия ден генералът вика, че трябва да играем. Направо ми стана лошо. Питам го: Как ще ги бием, бе, тези са треньор и тенисист. Той отговаря: Ние ще бием. Така и стана, но направо ми излезе джигерът, разказва Оташлийски. Абе, с Бойко си бяхме атракция. Много ги биехме и навсякъде, допълва той. (24часа)

Бойко Борисов играе тенис и с един от топ-оръжейните търговци на Балканите и бивш служител на МВР Николай Гигов. Преди време офисът на Гигов се помещаваше в Музея на милицията зад Съдебната палата в София.

Гигов: Има много хъс и затова е коварен съперник

Николай Гигов обича предизвикателствата както в бизнеса, така и в спорта. Затова собственикът на футболния “Локомотив” (Сф) застава винаги с удоволствие на корта срещу Бойко Борисов. Двамата водят битки на двойки в тениса.

“В спорта е много важно да имаш хъс, а не да се оставяш на течението. Бойко Борисов със сигурност не е от вторите. Именно затова е изключително коварен и опасен съперник. Има спортен дух”, казва Гигов.

Двубоите между двамата завършват с променлив успех. Неприятен спомен за Гигов и партньора му – спортния журналист Сашо Йовков, е загуба с 0:9 от тандема Бойко Борисов-Любо Пенев.

“И аз обаче имам подобен успех над Бойко на кортовете в Банкя. Трябва да му се признае, че има много добър рефлекс и това му помага. И той като мен е самоук. Естествено, на корта винаги разменяме реплики. Бих казал, че аз се паля повече от него”, споделя още бизнесменът.