Тате Носи – Мама Меси …

 

Лудоста е навсякъде по време на абитурентските балове в България - по улиците, по пътищата, по заведенията ... у дома. Стотици абитуриенти са приемани по болниците в страната с алкохолно натравяне. Милиони се харчат за рокли, костюми, автомобили, бижута, парфюми. Родители, баби и дядовци се изцеждат до дупка, за да има чадото лъскава форма ... само за една вечер - без значение, дали е отличник, двойкар, дали могат да си го позволят... и дали си струва! Важно е да лъщи ... лъскаво да е ... Картинката в САЩ е подобна, но само на външен вид /вижте най-долу линка със снимковата галерия/. Цифрите са несравними, особено погледнато в съотношение, това което са изработили, или имат, и това което харчат.

… Да Живей, Живей Труда …

Дядо Дава – Баба се раздава … за моя слава …

България рекордьор по мамини синчета

Родината е сред първенците по индекс на младежка безработица

Българчетата започват работа доста късно

Иска им се – ама не им стиска

17 август 2010г. България се оказа рекордьор в още една странна класация – тази за “мамини синчета”. До такъв извод стигат от Министерство на Образованието, Младежта и Науката /МОМН/ в тяхната „Национална стратегия за младежта 2010–2020 г.”.

До 32-годишна възраст младите мъже в България оставали да живеят при родителите си, се казва в документа. До 28 години пък мнозинството от девойките напускали родния дом у нас, уточняват от МОМН.

„Българските младежи от 15-30 г. продължават да живеят все по-дълго в дома на своите родители в Родината в сравнение със своите връстници в другите държави от ЕС”, правят сравнение експертите.

Като основна причина за продължително съжителство с родителите си се посочва липсата у младите хора на финансови възможности да живеят под наем или да си купят собствено жилище.

Българските младежи са сред най-късно намиращите си работа, или се решават да започнат да се трудят, в сравнение с връстниците си от Евросъюза, сочи статистиката. 22 години е средната възраст, на която се започва първата работа у нас. Най-късно започват да работят в Румъния и Унгария – на 23-годишна възраст. Рекордът държат Холандия, Австрия и Великобритания, където младежите започват  първата си служба около 16-17 години.

 

Май е месецът на абитуриентските балове и големите купони на завършващите гимназия. И докато нашенските абитуриенти се надпреварват кой да има по-скъп или странен тоалет или кой с каква луксозна и екстравагантна кола ще пристигне, то на запад такова парадиране няма. И преди, и сега абитуриентските вечери преминават в духа на приятното и забавно тържество. Източник: http://mysticolors.com/2010/05/30/prom-in-hollywood/В САЩ младите хора започват да плащат поне част от своите разходи на 14 години, сочи официалната статистика. Тогава е и времето, когато реално те могат законно да започнат да “си изкарват хляба”, но само на частичен работен ден. На 18-годишна възраст младият янки, може да се каже, че вече работи, според средните статистически данни. Като процентът надхвърля 50. Цифрата доближава 75% в показателя “мисля за работа”, т.е. ако не са започнали повечето американчета мислят как да си намерят работа. Процентът почти удря 100-тицата при показателя “искам да съм финансово независим”, който оказва и най-силно влияние върху броят на работещите и изграждането на психиката на младежите. Много рядко можете да откриете американче-тинейджър, което да каже, че майка му и баща му, баба му и дядо му, му дават непрекъснато. Дори да е така, то те предпочитат да си запазят спестяванията за колеж или университет. Редно е да добавим, че в Америка ставаш пълнолетен с всички права едва на 21 години, за разлика от Европа, където “узряваш” на 18.

 

 

 

 

 

Разбира се, не може да не споменем, че винаги има изключения, навсякъде, и във всичко. Но, като обем разликите има, дори и огромни понякога.

България е сред първенците по индекс на младежка безработица. Без работа стоят 22,5 на сто от нашенците между 15 и 24 години, докато 20 е средният процент за ЕС, сочат последните данни. По този показател най-тежко е положението в Испания, където почти всеки втори младеж под 24 години е без заплата.

Сивият сектор е най-сериозната заплаха пред младежкия труд у нас, гласи националната стратегия на МОМН. „Недостатъчните професионални умения и практики в реална среда принуждават завършилите средни професионални училища и особено тези от общообразователните училища, след завършване на образованието си да започнат “първата възможна работа”, коментират експертите от просветното министерство.

Ние ще си позволим да добавим и липсата на навици и правилно отношение към работата в България. Особено сред младежите. Много често между българчетата се чуват коментари, като “този работи, значи е прост”, “да не съм луд да им работя на тия”, “защо да работя, като мога да лежа и пак да взимам пари”.

Според доклада най-често стаж „на черно” се трупа в сферата на търговията, услугите и обслужването. Един от препоръките за решаване на проблема е да се положат усилия за плавното преминаване на младите хора от учебната скамейка към пазара на труда чрез разширяване на стажовете и практиките в реалния сектор.

ХА НАЗДРАВЕ !

Бум на алкохолици сред тийнейджърите

Всеки втори българин между 15 и 24 години употребява алкохол. 12% е нараснал дялът на младите алкохолици през 2010 г. в сравнение с миналата година. Това сочат данните, събрани в стратегията за младежта до 2020 година.

РАДОСТНА НОВИНА /… уф, най-накрая, и то младежка/

31% от младите хора на възраст от 15 до 24 години пушат всекидневно. Младежите в България заемат най-високия дял на пушачите в Европа, се посочва в доклада на МОМН. Не намалява употребата на наркотици и психотропни вещества от младежи. През 2005 г. потребителите са били едва 1%, а сега са 3%. В сравнение с останалите европейски страни обаче България и средиземноморските държави като Гърция, Кипър и Малта поддържат най-ниски нива на консумация на наркотици от млади хора.

НА ШАРЕНА СЯНКА

Притеснителен е броят на осъдените младежи у нас. Всяка година над 17 500 млади хора биват осъждани от българските съдилища, което съставлява повече от половината, или 57.7% от общия брой на всички осъдени лица.

ИСКАМ ДА СЪМ ШЕФ … или Директор на Водопад …

Пак над половината, т.е. над 50% от младежите искат да станат шефове и това е основният мотивиращ фактор да започнат свой собствен бизнес. Три са основните фактори за младежите под 30 години да отворят фирма – желанието сами да са си началници, да спечелят пари и да избягат от безработицата, се посочва в стратегията на просветното министерство за младежите.

Иска ми се, ама не ми стиска …

Само 3,4% е относителният дял на самонаетите, т.е. с един вид собствен бизнес или свободна професия, сред заетите млади хора на възраст 15-24 г. Този процент е далеч под средния за Европейския съюз и много по-нисък от този в съседна Гърция – 7.8%, и Румъния 11,3%. Групата на самонаетите в България сред 25-29-годишните нараства до 5,7%, но все още е близо двойно по-малък от младежите със собствен бизнес в страни като Румъния, Гърция и Италия. В сравнение със САЩ нашата България е на “светлинни години”, когато се говори за започването на бизнес на “млади години”, или въобще за започване. Процентът на т.нар. “грийн брейн” отива към 50%. Да, някои от тях бързо “свършват”, но факт е, че им стиска и са готови да рискуват, а не само да си “говорят на шапката”.

МАЛКО АМЕРИКАНСКИ СМЯХ ЗА ФИНАЛ …: Как изглеждат американските абитуриенти (уникална …

1 comment for “Тате Носи – Мама Меси …