Петък 13 – мистика и реалност

Тази година денят петък и датата 13 съвпадат само веднъж - през август. През 2009 г. три пъти имаше петък 13-и - през февруари, март и ноември. Последователността се повтаря всеки 28 години от 1901 до 2099. Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и. Петък 13-и се среща най-малко веднъж годишно и най-много — три пъти.

ЧЕРНА МАЦУРАНА ИЛИ ИСКРЯЩА ЗВЕЗДИЧКА?

Всичко за денят… САЩ и по Света … Историята … Как действа върху вашето здраве?

13 Август 2010г. Петък 13-ти под дъжд от падащи звезди – днес е такъв ден. Снощи наблюдавахме красотата на небесната сила от Холивуд Хилс в Лос Анджелис, където се бяха събрали стотици за да видят своите звезди и да направят своите пожелания, както казва поверието “пожелай си нещо и погледни звездичката, която ще ти го донесе”. Предимно млади хора, и най-вече прегърнати двойки търсеха тъмно място близо до звездите. Моето лично удоволствие бе да гледам 17-годишният ми син, вторачен в огромното материално нищо, което всъщност е най-грандиозното стойностно нещо на този свят! Най-безкрайно. изпълнено с безброй светлини и желания!

Метеоритен дъжд – време е за желания.

Като гледаш тези младежи с изпълнени с надежда погледи, вторачени в тъмното небе, като че ли лошата слава на този ден вече е отживелица. Дали фаталистите са на изчезване? Или просто съчетанието петък 13-ти вече е изчерпало силата си? А дали пък денят комбинацията със стотици падащи звезди е по-прекрасно от всичко?

Небето е над вас – дори да не сте видяли падащите звезди – погледнете натам! За да намерите този до вас, или самите себе си! Едно единствено нищожно малко парченце от безбройната Вселена, на което да дадете значение! Винаги в многото черно има малко бяло! Това сте вие, но само ако се намерите! Или бъдете “отразен” от този до вас! “Живото” огледало е това, което прави образа! Другото добре познато огледало става за бръснене и гримиране, за да бъдете готови за поредната порция театър в ежедневния цифров живот.

Разбира се, изборът е само ваш – искряща звездичка или черна котка!

КАКВО СЕ СЛУЧВА ОТ ВРЕМЕ ОНО?

Денят Петък, 13-и е наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Малко хора са готови да сключат брак в петък 13-и. Странна парализа кара едни да не стават от леглото, други да не летят със самолет, или да пътуват въобще, трети пък отлагат всякакви покупки. Повечето хора на този ден не стъпват в заведение. Най-вече всеки се старае да си седи у дома. Не можем да не признаем, че малко от нас не “чукат на дърво” или не се притесняват, когато черна котка им мине път. Суеверни люде прибират тъмните маци или ги водят за един ден на хотел.

КАК Е В САЩ?

Капсулата на Аполо 13 след приземяването й на земята. На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята.

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

Традиция в САЩ е да няма 13-ти етаж и 13-ти номер за стая в хотелите и билдингите, където се отдават апартаменти под наем. Освен това 13-то място няма в много самолети, стадиони или зали. Според едно проучване на “USA Today” двама от петима американци смятат, че произведените в петък коли дават повече дефекти, а да не говорим за произведените в петък, 13-ти.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба — сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Въпреки, че малко американци са готови да сключат брак в петък 13-и., то през 1913 г. свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, дори заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

Въпреки предразсъдеците към числото 13, в САЩ някои факти говорят, че то не е толкова нещастно за страната.

Интересно е, че Щатите са основани от 13 въстанали срещу крал Джордж III колонии, в резултат на което подписите под Декларацията за независимост са 13. Затова и ивиците на американското знаме са 13, а орелът на герба е с 13 пера на всяко от крилата си.

БРЪКНИ В ДЖОБА СИ И ВИЖ!

КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКАТА ЗА ГОЛЯМ ЯСЕН РАЗМЕР И ОПИСАНИЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. ФОТО И ОПИСАНИЕ НА ТОЗИ УЕБСАЙТ: www.noilluminati.webs.com

Освен това на банкнотата от 1 долар се виждат 13 стъпала на пирамидата, 13 букви на латински отгоре й, 13 са буквите в надписа E Pliribus Unum, има 13 звезди над орела, орелът държи в единия си крак маслинена клонка с 13 листа и 13 плода, а в другия – 13 стрели. С 13-ата поправка на конституцията на САЩ са освободени робите. Името на президента Айзенхауер има 13 букви, а той е бил почетен член на мисурския “Щастливия Клуб 13”.

Всъщност нито Библията, нито Талмудът или Коранът не нарочват числото 13 като фатално. В юдаизма то дори има щастливо, свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13.

Единственото табу за петък 13-и, свързано с Библията е Тайната вечеря, на която присъствали 13 души – Иисус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен – 13-и. Иисус Христос е разпънат на кръста именно в петък.

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

В лоното на католицизма – Италия, още в древния Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол. Улиците пък във Флоренция и до ден днешен нямат номер 13.

Суеверието се свързва и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

И други древни народи са смятали 13 за магическо и космическо число. Ацтеките вярвали, че 13 е числото на боговете и затова изграждали по 13 стъпала към върха на пирамидата, на която е горял Свещеният огън. Техните южни съседи, маите, тачели 13-те богове на горния свят като едно колективно божество. Индийците в храмовете си почитат 13 Буди. За японците числото 13 също е щастливо, както и за китайците. В Кабала и в картите “Таро” числото 13 наистина символизира смърт, но и началото на ново раждане.

Една от теориите пък е, че суеверието произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

Поверието, че петък, 13-ти, носи нещастие е старо, а филмите с това название само подсилват ефекта му в една значителна част от хората. Това е най-силно разпространеното суеверие сред човечеството, но учените не могат да установят откога и откъде точно тръгва то. Но те приемат, че е получено в резултат на наслагване на два символа, предполагащи нещастие – петък и 13.

ФАТАЛЕН СПОРТ

В съзтезанията за Формула 1 на пистата няма да видите болид с номер 13. Много рядко са спортистите, които обличат фланелката с фаталния номер.

ЗАЩО “13”?

Според една от версиите страховете от него са толкова древни, колкото броенето. Първобитният човек имал 10 пръста и два крака, за да си представя единица мярка и не можел да брои до повече от 12. Това, което било извън нея – 13, била неопределима мистерия, а следователно и обект на суеверие. Други обаче поставят уместния въпрос дали този примитивен човек не е имал пръсти на краката.

Факт е обаче, че древните цивилизации не са били единодушни в страха от числото 13.

Според китайците то носи щастие, същото са смятали и древните египтяни. За тях животът бил стремеж към духовно възнесение, протичащ на етапи – 12 в този живот и 13 – отвъд, в задгробния живот. Така числото 13 символизирало смъртта – но не като прах и гниене, а като божествена и желана трансформация. След изчезването на египетската цивилизация други култури изкривили значението на числото и го свързвали само със смъртта, а не с почитта към вечния задгробен живот.

Други твърдят, че 13 е било преднамерено “оклеветено” от създателите на патриархалните религии при зараждането на западната цивилизация, тъй като символизира женското начало. То се свързвало с праисторически богини, защото отговаряло на броя лунни цикли в годината (13 х 28 = 364). В пещерата Ласко във Франция фреска отпреди 27 000 години показва богинята на земята Лосел, държаща рог с 13 дупки. Освен това думата “фрайди” (петък на английски) произлиза от нордическите богини Фрига или Фрея, символи на плодородието и сексуалността, респективно на женското начало. И тъй като всяко ново нещо отрича старото и го заклеймява, с възхода на патриархалната цивилизация слънчевият календар измества лунния и новото щастливо число е 12. Съответно старото 13 е обявено за прокълнато, а петък като символ на женското става лош ден.

От друга страна, едно от най-ранните табута, свързани с числого 13, очевидно произлиза от индуисите на изток. Те смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място например за вечеря. Интересно е, че същото суеверие се приписва на викингите, като причината е следният мит. На угощение във Валхала били поканени 12 богове, но злият Локи – богът на пакостите, не бил в списъка. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След интрига, разпалена от Локи, се стигнало до убийството на Балдер – любимецът на боговете. Заради това викингите смятали, че събирането на 13 души на угощение не е на добро.

Същото нещо потвърждава и Библията. На историческата Тайна вечеря късно в четвъртък се събрали Иисус Христос и 12-те апостоли – общо 13. Предателят Юда напуска преди полунощ, но според тогавашните норми на обществен живот това става в общото време на Мрака, между деня четвъртък и петък. В резултат Иисус понася своята Голгота в петък – деня на неговото разпятие. Това можеше да бъде единствената смислена връзка между числото 13 и деня петък, ако не беше още един факт, свързан с погром на петък, 13-ти.

Става дума за 13 октомври 1307 г., който се пада петък. Тогава по нареждане на френския крал Филип Хубави започва разгрома на влиятелния и богат Орден на темплиерите, а това е оставило голяма следа в съзнанието на Запада.

ЗАЩО ПЕТЪК?

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на “лукавия” именно в петък, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък. Твърди се, че избиването на младенците от цар Ирод също е започнало в петък, и, разбира се, в петък е разпнат Иисус Христос. Освен това петък дълго време е бил 6-ият ден от седмицата, а числото 6 е свързано с дявола (666 – числото на звяра).

Има и специална дума в световната наука за фобията “13” – страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Мит, реалност, мистика или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.

Как влияят суеверията върху здравето ви, преценете сами, публикация във в-к “24 часа” от днес Петък 13-ти – 2010 година

1. В кои от суеверията вярвате: 1) като чукнете на дърво, се предпазвате от лошо; 2) трябва да ви полеят вода, преди да тръгнете на важно изпитание; 3) не трябва да преминавате под стълб; 4) за да намерите изгубен предмет, трябва да обърнете чаша; 5) ако се спънете с десния крак, е на лошо; 6) други?

А. 1-2 от изброените……………..2

Б. 3 и повече от изброените…..3

В. Нито едно от изброените….1

2. Вярвате ли, че може да ви се направи магия за болест или здраве?

А. Определено……………………..3

Б. Не знам…………………………….2

В. В никакъв случай……………..1

3. Бихте ли изпили нещо неприятно като някаква отвара по препоръка на ходжа, магьосник, екстрасенс, за да предотвратите действието на някаква магия за болест, нещастие и пр.?

А. Да, без да се замислям……….3

Б. Не……………………………………..1

В. Не съм сигурен(на)…………..2

4. Смятате ли, че организмът сам може да се излекува?

А. Да, всичко е енергия и вяра.3

Б. До известна степен, но има болести, които трябва да се лекуват от лекари……………………………

В. Не……………………………………..1

5. “Болестите са наказание свише поради грехове”. Това твърдение е:

А. Вярно……………………………….3

Б. Невярно……………………………1

В. Не мога да отговоря………….2

6. Страдате ли от оплаквания, които лекарите не могат да диагностицират?

А. Постоянно……………………….3

Б. От време на време…………….2

В. Не……………………………………..1

7. Минават ли ви здравословните проблеми с методите на конвенционалната медицина?

А. Не…………………………………….3

Б. Понякога………………………….2

В. Напълно…………………………..1

8. Има ли случаи, в които да си мислите, че нещо лошо ще ви сполети, и то наистина да ви дойде до главата?

А. Често……………………………….3

Б. Рядко………………………………..2

В. Никога……………………………..1

9. Лошите поличби ви напрягат и докато не направите някакъв ритуал за “отменянето” им, имате: 1) нарушен сън; 2) треперене; 3) главоболие; 4) сърцебиене; 5) лоши мисли; 6) друго?

А. 1-2 от изброените……………..2

Б. 3 и повече от изброените…..3

В. Нито едно от изброените….1

10. Появяват ли ви се подобни признаци и без конкретна причина, т.е. без да са предизвикани от лоши предзнаменования?

А. Редовно……………………………3

Б. Не мога да преценя……………2

В. По-скоро не………………………1

11. Изпитвате ли страхове без конкретен повод?

А. През по-голямата част от времето……………………………………3

Б. Да, но винаги е с конкретна причина и повод……………………….2

В. Не……………………………………..1

12. Умеете ли да се владеете?

А. По-скоро не……………………..3

Б. В повечето случаи да………..2

В. Винаги се владея……………….1

Резултати:

До 12 т.Не сте суеверни. Това означава, че вероятно не сте и твърде внушаеми. Осланяте се на съвременните технологии и авторитети. Така си гарантирате минимално въздействие на фатализма върху здравето ви.

От 13 до 32 т. Вие сте суеверни. Вероятно в повечето случаи това не засяга здравето ви, а предимно плановете, действията и поведението ви в останалите сфери на битието ви. Все пак в определени ситуации суеверията могат да влошат вашето телесно и психично състояние. Когато стресът и напрежението вземат своя връх, сме застрашени от появата на множество неспецифични соматични оплаквания. Сред тях са болки в гърба, неразположение, умора, главоболие и пр. Намалете стреса.

Над 33 т.Вие сте прекалено суеверни. Това се отразява негативно на здравето ви. Склонни сте от някои несъществени ситуации да правите обобщения за целия си живот. Това ви напряга. Може да изпаднете в депресия, да се парализирате в усещането си за безпомощност пред съдбата или “нещо предопределено”. Общувайте по-често с личния си лекар, за да предотвратите и лекувате евентуални телесни и психични заболявания. /Автор на въпросника Д-р ВЕСЕЛИН ТЕНЕВ, в-к 24 часа/