Преносоха мощите на Св. Йоан – Кръстникът на Христос

Държавата официално предаде останките на светията на Църквата

Министрите Симеон Дянков и Божидар Димитров участваха в шествието по пренасяне мощите на Свети Йоан Кръстител

Созопол, 5 август 2010г. Министрите Симеон Дянков и Божидар Димитров участваха в литийното шествие по пренасяне мощите на Свети Йоан Кръстител от Археологическия музей в Созопол до катедралната църква “Свети Георги”. Светите мощи ще останат там, докато се направи ремонтът на храм “Св. Св. Кирил и Методий”, където ще домуват постоянно.

Храмът “Свети Георги” е отворен през целия ден, за да могат вярващите да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител.

Светите мощи са положени в специално изработена по указание на министър-председателя Бойко Борисов мощехранителница. Те бяха предадени официално днес от страна на българската държава на Българската православна църква. Церемонията се състоя в присъствието на двамата министри, Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, кмета на Созопол, областния управител на Бургаска област, депутати.

Кметът на Созопол каза, че се надява ремонтът на църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, за който вчера Министерски съвет отпусна 420 000 лева, да приключи до 7 януари следващата година.

Реликварият, в който откриха мощите на Кръстника на Христос -Св. Йоан Кръстител – Предтеча, беше намерен на 28 юли при разкопките на остров Свети Иван.