24: САЩ ни харесали нов шеф на митницата

Американският посланик в София харесал за шеф на митницата ни 42-годишния бивш зам. финансов министър на НДСВ Красимир Катев, който имал щатско обучение, но той не искал

Уорлик дал идея да се назначи за министър и още един от хората на Симеон

От Министерски съвет и посолството на САЩ отричат

Преди време бившият шеф на митницата Емил Димитров-Ревизоро призна, че получил назначението си в английското посолство

3 юли 2010г. Американският посланик в София харесал за шеф на митницата ни 42-годишния Красимир Катев, се носи из нейните коридори, това пише в днешния си брой в-к 24 часа.

Джеймс Уорлик лансирал идеята си за бившия зам. финансов министър на НДСВ в средата на юли пред първите мъже в правителството. Вчера от “24 часа” попитали вицепремиера и финансист №1 Симеон Дянков, който отговаря за митниците, какво е отвърнал на дипломата.

“Не бих могъл да коментирам слухове. Въпросът за евентуална смяна на директора на агенция “Митници” не е обсъждан”, лаконичен бил Дянков.

Според отлично осведомени обаче в правителството били силно смутени от лобирането за царски кадри, тъй като Уорлик дал идея да се назначи за министър и още един от хората на Симеон, съобщават още от 24 часа. Като добавят, че източниците им се въздържали засега да посочат второто име от НДСВ.

От посолството на САЩ в София били лаконични: “Всички назначения на ръководни постове в българската държава се решават и извършват от българското правителство.”

Преди време пак “24 часа” публикува изказване на бившия шеф на митницата Емил Димитров-Ревизоро, който открито призна, че получил назначението си в английското посолство.

Засега митниците не успяват да се справят с конрабандата на цигари, което признава и самият сегашен шев Танов.

Според ресорния вицепремиер Симеон Дянков обаче била добра събираемостта на на ДДС от вноса и акциза от алкохол и имало подобрение при този от горива.

Слухове за рокади по митниците има отдавна. Те се разгоряха пак, след като премиерът Бойко Борисов наскоро обяви, че ако ген. Танов не се справи с приходите и не заработи по-добре с МВР, ще бъде сменен.

Танов е в отпуск. Той не вдига телефона си и не е открит за коменар. Някои предричат трудна раздяла с поста му, защото би могъл да разкрие добре пазени тайни по митниците.

Около кандидатурата на Катев анализатори видяха и “за” и “против”. Най-голям плюс била отличната му квалификация, в т.ч. и в САЩ.

Те дори твърдят, че това е една от причините посланикът да го припознае като човек, който да се заеме с митниците. Други обаче смятат, че ако той бъде одобрен и приеме поста, веднага ще бъдат припомнени бизнес и приятелски връзки с бившия финансов министър Милен Велчев и с ексшефа на митниците Асен Асенов. (24часа)

Красимир Катев заявил пред медията, че е “поласкан съм, но ще откаже!” Имал си добър частен бизнес и не разбирал толкоз много от митници, а само от макроикономика.

Красимир Катев е роден на 11 октомври 1968 г. в София. Завършил е Университет по икономически науки в Будапеща със степен бакалавър по икономика, след това Държавния университет на Ню Йорк и Бизнесскул, Лондон, със степен магистър по финанси. Бил е счетоводител в KPMG, дилър и шеф на търговията на нововъзникващи пазари в Paribas Capital Markets. Преди да заеме поста на зам. финансов министър, който ресорно отговаря за управлението на държавния дълг, е бил вицепрезидент на Групата за управление на активите AIG International Trading, Лондон.

От 2001г. до 2004г. г-н Катев е първият Заместник-Министър на Финансите, който отговаря за банковата система, финансовите пазари и управлението на дългове. По същото време той е периодичен управител на Международния Валутен Фонд; от 2001 до 2006 г. е член на Управителния и административен съвет на Съвета на Европейската Банка за Развитие в Париж. От 2003 до 2006 г. е Вице-управител на Black Sea Trade and Development Bank в Солун.

1 comment for “24: САЩ ни харесали нов шеф на митницата