Строят граничен мост в Сан Диего

Митнически и граничен контрол се осъществява около моста Gateway International Bridge до Броунсвил на реката Рио Гранде в щата Тексас.

Обама нареди строежа на ново гранично съоръжение, което ще има митница, парекинг и транспортна връзка с летището в Тихуана

4 август 2010г.  Държавния департамент на САЩ днес публикува заповед на Президента Барака Обама за обновяване на границата на САЩ с Мексико в частта й в щата Калифорния, съобщиха днес от президентската администрация.

Разрешителното позволява на двунационалната инвестиционна компания “Отей-Тихуана” ООД да изгради и експлоатира трансгранично съоръжение в района на Сан Диего-Тихуана летище (концепция CBF – Cross Border Facility). От компанията изразяват надежда строителството да започне през 2011 г.

Концепцията CBF представлявa затворен пешеходен мост между САЩ и Мексико, започващ на избрано място в Сан Диего, където ще има митница, паркинг и транспортна спирка, от която желаещите ще бъдат превозвани до град Тихуана, щата Баха Калифорния в Мексико. По подобен начин се извършва граничният контрол по летищата в Канада, където има създадени гранични служби на САЩ . Граничният пункт CBF е предназначен да осигури на гражданите на САЩ и други бърз, сигурен и надежден достъп до полети на летище Тихуана, намаляване на задръстванията в съседни гранични пунктове, както и ограничаване на икономическите загуби, свързани с границата от закъсненията.

Издаването на разрешение от щатското правителство е в подкрепа на усилията за улесняване на безопасните и сигурни търговия и пътуване между САЩ и Мексико.

В Изпълнителна заповед записана като номер 11423, се казва, че държавния секретар може да издаде разрешителни за преминаване на границата, след като установи, че те ще бъдат в “национален интерес.”

Съобщението за новото строителство на границата в Калифорния бе публикувано в момент, когато част от полетите до Мексико от Лос Анджелис бяха спряни за целият месец август, след като вчера най-голямата мексиканска авиокомпания Мексикана обяви фалит. Спряни бяха четири от петнадесет ежедневни полета, и то по едни от най-важните дестинации – до столицата Мексико Сити, курортите Гуалдахара и Пуерто Ваярта.