Регистрират наше лекарство за рак

Антималигноцит като лекарство срещу ракови заболявания

Поискаха среща с Борисов за съдействие на препарата, създаден от българина Продан Христов през 1992 г., но не е официално признат никъде. Досега с него за излекувани над 50 души с рак в напреднал стадий

3 юли 2010г. Работна група към здравното министерство започва работа по регистрирането на препарата антималигноцит като лекарство срещу ракови заболявания, съобщи Катя Почева, председател на сдружение „Антималигноцит”, след среща със съветника по здравните въпроси към Министерския съвет, цитирана от БТА. Сдружението поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да потърси съдействие за лицензирането на препарата, създаден от българина Продан Христов, така че българите да имат право на избор при лечение на раково заболяване.

Препаратът е разработен през 1992 г., но не е официално признат никъде. Досега с него за излекувани над 50 души с рак в напреднал стадий.

Преди девет месеца премиерът Бойко Борисов е обещал подкрепа за започване на процедура по регистрация на българското откритие срещу рака. До днес здравното министерство не беше задвижило регистрацията на препарата, който към момента не се произвежда, заради отхвърлянето му от българска страна, обясни Катя Почева. По думите й първата стъпка трябва да бъде регистрация под условие. „Тази условна регистрация дава една възможност всеки пожелателно със съответната декларация информирано съгласие да започне лечение под лекарско наблюдение и по този начин ще се събере и необходимата документация, с която да се потвърди или отхвърли лекарството”, обясни тя.

Препаратът се доставя по пощата след предварителна заявка към откривателя Продан Христов.

От сдружението очакват първите резултати от работата на министерството в началото на септември.