Пуснаха 4 от 5 обвинени за убийство

Софийският апелативен съд /САС/ пусна от ареста четирима от
петимата задържани за убийството на Юри Галев.
Според апелативната инстанция липсват доказателства, с които
може да се направи обосновано предположение, че те са
съпричастни към убийство
Решението на САС е окончателно
София, 3 август 2010г.
	Софийският апелативен съд /САС/ пусна от ареста четирима от
петимата задържани за убийството на Юри Галев.
	Съдът наложи мерки за неотклонение "подписки" на Янко Попов,
Васил Костов, Георги Петков и Петър Стоянов.
	Според апелативната инстанция липсват доказателства, с които
може да се направи обосновано предположение, че те са
съпричастни към убийството.
	Единственият, който ще остане в ареста, е Методи Иванов, но не
поради това, че има доказателства срещу него за съпричастност
към убийството, а защото в дома му е намерен незаконно
притежаван автомат "Калашников".
	Съдът отбеляза, че обвиняемият вече е осъждан за подобно
пресртъплние, което не го е спряло да го повтори. Днес беше
представена експертиза за въпросния автомат, който беше намерен
в дома на Иванов при задържането му, според която не с него е
стреляно срещу Галев. Екпсертизата сочи обаче, че оръжието е
годно да се използва, а по него е намерена ДНК на Изванов.
	Според САС липсват мотиви за поръчителството на сочения за
подбудител на убийството Янко Попов. Няма и доказателства Георги
Петков да е прекият извършител на стрелбата срещу Галев.
Органите на реда не са се постарли да установят къде се е
намирал Петков по време на убийството, отбелязаха апелативните съдии.
	Пред съда днес беше представена и експертиза за предплатените
СИМ-карти, които сперед полицията, обвиняемите са ползвали, за
да комуникират, докато организират покушението. Според
експертизата нито един от телефонните номера не се води на някой
от задържаните. Те обаче са регистрирани на имената на хора,
които по някакъв начин са свързани с обвиняемите, стана ясно в
съдебната зала.
	Петър Стоянов, Янко Попов, Васил Костов, Методи Иванов и
Георги Петков бяха сред 20-те души, задържани при
специализираната операция "Килърите" на МВР на 23 юли.
	Решението на САС е окончателно.
ПРИПОМНЯМЕ: Оставиха в ареста обвинените за убийство

3 comments for “Пуснаха 4 от 5 обвинени за убийство

 1. 08/03/2010 at 14:57

  Премиерът: “Това не може да бъде съдебен съвет!”
  МВР: “Това е безобразие!”
  БНТ 1
  3 юли 2010г.

  „Ясно е, че Висш съдебен съвет, който е изцяло избран и в него са изпратени представители на БСП, ДПС и НДСВ не може да е Висш съдебен съвет, който да направи реформата в съдебната система”, заяви премиерът Бойко Борисов. Така той коментира пред БНТ1 днешното решение на Софийски апелативен съд, който освободи четирима от задържаните при операция „Килърите” срещу подписка и всички, арестувани по време на акцията „Всичко коз”.

  „Има и обжалване и достатъчно доказателства, които допълнително ще се съберат. Приемаме, че автоматът „Калашников” … не е за извършване на престъпление. Това са детски играчки. Разговаряхме с колегите, които са правили операцията. Всичките са изключително разстроени от това, което се е случило днес и много амбицирани. Така, че ще продължим напред”, каза още премиерът.

  „Държавата погази българската съдебна система, защото това е в началото на едно разследване, свързано със злоупотреби за над 250 млн. лв. за „Всичко коз” и за „Килърите” за убийство”, заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов пред националната телевизия. „Едва ли има съдия с такава лека ръка, това е връщането на силовите структури, след като този състав и съдия е преценил, че това е реакция, смятам, че законодателният орган Народното събрание трябва да предприеме реформа в съдебната система”, коментира Цветанов.
  Той се възмути от решението на съда и каза, че това е безобразие и не може да продължава, защото е потъпкване на основните права на българските граждани. „Трябва да има едни нормални общочовешки правила на общуване и на функциониране на едно общество”, категоричен бе Цветанов.

  Софийският апелативен съд не прие доказателствата, събрани по една от най-мащабните операции срещу организираната престъпност „Килърите” и освободи четирима от задържаните срещу подписка. В ареста остана само един – Методи Иванов, у когото беше открит автомат „Калашников”.

  Същият състав на апелативния съд реши да пусне на свобода и всички задържани при полицейската операция „Всичко коз”. И тримата обвиняеми бяха освободени под парични гаранции, като до този момент бяха с мярка за неотклонение задържане под стража. Според прокуратурата извършителите са ощетили държавния бюджет за последните две години с около 250 млн. лева.

 2. 08/05/2010 at 10:53

  Адвокат от защитата: НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА
  /ТВ+/

  Не мисля, че държавата не е в състояние да наблюдава четирима души, на които са им извинени мерките за неотклонение. Това заяви адвокат Искрен Йотов в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона” по ТВ+. Той защитава Георги Петков от групата на т.нар. „Килъри”, подозирани в убийството на самоковския бизнесмен и общински съветник Юри Галев. Четирима от тях бяха пуснати от ареста от Софийския апелативен съд, което вътрешният министър Цветанов коментира с думите „Мафията си има държава”.

  „Формата на натиск не дава винаги резултат, не знам кога е дала резултат”, каза защитникът за натиска върху съда, допълвайки, че представителите на съдебна власт не правят изявления, каквото могат да си позволят представители на изпълнителната власт в качеството им на политически лица.
  За изявлението на заместник-главния прокурор Бойко Найденов, че пуснатите от ареста готвели мокра поръчка срещу премиера Йотов заяви: „Научих за това от медиите. Учудващо е”. „Каквото е трябвало, сигурен съм, че го е направил. Той си знае правомощията. Нямам представа какво цели с това съобщение”, допълни Йотов.
  Шумът около „Килърите” най-малко ще предизвика огромен обществени интерес, коментира защитникът. „Не мисля, че едно дело, каквото и да е то, може да бъде заложник между спор на институции”, категоричен бе защитникът.
  „Не се сещам за законно основание за това”, отговори Йотов на въпроса как е възможно едно висящо производство, каквото е това за „Килърите”, да бъде пратено във ФБР и Европол, което обяви премиерът Борисов.
  Адвокатът бе категоричен, че на този етап доказателствата, с които се е запознал, не могат да послужат за осъдителна присъда на неговия подзащитен.
  Конституцията не трябва да се променя, за да има „мирен процес” между изпълнителната и съдебната власт, счита още Искрен Йотов.