Правете таратор – не терор!

Сред атракциите на тазгодишния Панаир на киселото мляко е демонстрацията на автентичен ритуал за приготвяне на капанско кисело мляко. Той е свързан с местната легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом, едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на баница “курма”, капанската баница. ФОТО: Радио Шумен

Наричат улица в Шампан с името на Разград

На Панаира на Киселото мляко наши и чужди булки се надпреварват да бъркат най-вкусната лятна супа в света и се учат как да квасят мляко

“Кралицата на млякото” ще води хорото на площад „Момина чешма” на танцови състави от Сенегал, Мексико, Португалия, Испания, Русия, Турция, Румъния, Германия и България

Занаятчии от цялата страна ще обучават деца в първите стъпки на занаята си!

24 юли 2010г. По време на щафетата „Да правим таратор, а не терор”, която е част от от 9-то издание на Панаира на киселото мляко в Разград, около фонтана пред Общинския културен център, участниците обиколяха бегом, като вземаха от различни места продуктите, необходими за приготвянето на най-вкусната световна лятна супа, съобщи Радио Шумен.

Призът за майсторлък взеха представителите на Белгия, представена от малките скаути, които летуват в Разград и работят по възстановяването на църквата и аязмото на Света Марина в село Пороище. Другите участници бяха фенклубовете „Левски” (с грамота за бързина), на ЦСКА (с приза за оригиналност),  „Копърките” (нагарада за сръчност) и„Таратористите”. Материалните награди бяха еднакви за всички – диня и бутилка мастика, съобщи ДАРИК.

Сред атракциите на тазгодишния Панаир на киселото мляко е демонстрацията на автентичен ритуал за приготвяне на капанско кисело мляко. Той е свързан с местната  легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом, едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на баница “курма”, капанската баница. Само тогава, след като премине този тест, тя става пълноправен член на семейството.

Панаирът заедно с Фестивала на народните занаяти продължава три дни. Избраната Кралица на панаира, която е най-хубавото момиче води хорото на танцовите състави на площад „Момина чешма” с представители на Сенегал, Мексико, Португалия, Испания, Русия, Турция, Румъния, Германия и България, съобщиха от общината , като новината беше излъчена и от ДАРИК.

В шатри по централните улици на Разград 89 занаятчии от цялата страна ще представят своя продукция. 59 от тях  ще обучават деца в първите стъпки на занаята си.

Въпреки кризата и общото безпаричие, включително и за партньорите на Фестивала от чужбина, за да уважат киселото мляко в Разград пристигат туристи от няколко континента, включително две групи от Япония, с тях и две японски телевизии, които ще правят филм за Разград – за арт събитието и за киселото мляко. Своето присъствие са потвърдили и групи от Канада, Франция, Белгия. Очакват се и много организирани и неорганизирани групи от България.

Делегацията от Франция, водена от почетната гражданка на Разград и бивш зам.-кмет на Шалон ан Шампан Жаклин Прието бе приета кмета на града, съобщи Радио Шумен. В знак на приятелство една от улиците на квартал на Шалон ан Шампан ще бъде наречена с името „Разград”, стана ясно на срещата. Освен това Златен ключ подари кметът на Разград Денчо Бояджиев на кмета на руския град Орел Виктор Сафянов.