The Wall Street Journal хвали съвременна България

Българската икономика изглежда се стабилизира след като устоя на неотдавнашната финансова криза,  пише в статията

София, 21 юли 2010г. Българската икономика изглежда се стабилизира след като устоя на неотдавнашната финансова криза по-успешно от повечето свои съседи. Това пише в статия под заглавие “Стабилизиране на българската икономика” /Bulgarian Economy Stabilizing/ авторитетното издание Wall Street Journal. Статията бе препечатана и от българското Министерство на финансите, БТА и много медии в България.

Страната е на неравния път към приемането на еврото и се очаква да се превърне във важен енергиен център, пише в статията.

Авторът на материала припомня, че дясноцентристкото българско правителство е изоставило плановете си за присъединяване към валутния механизъм ERM 2, след като е подало сигнал, че бюджетният дефицит за 2009 г. е 3,7 на сто от БВП поради редица неотчетени сделки.

Предишната двуцифрена инфлация и нарастващ дефицит по текущата сметка също попречиха на България за ERM 2 при присъединяването й към ЕС през 2007 година. Но България е една от няколкото държави, които се очаква рязко да свият бюджетните си дефицити до 2,7% през 2011 г., при това без да се налага да прибягват до намаляване на заплати и пенсии, нито да повишават данъци, пише още  в статията.

За периода 2011-2013 г. Министерството на финансите прогнозира бюджетен дефицит под 3% а бюджетът за 2011 г. е подкрепен от очакванията за ръст от 3% и дефицит от 2,7% от БВП.

Инфлацията се успокои до 1,4% през юни на годишна база спрямо 1,9%  месец по-рано, така че за страната няма риск от стагфлация. Правителството счита, че в края на тази година нивото на безработица ще бъде под прогнозираните 11,4%, допълва изданието.

Докато някои от съседните на България държави са напълно зависими от заемите от ЕС и МВФ, например Гърция с нейния голям пакет от спасителни мерки, България отказа да вземе заем от МВФ.

“Засега страната няма нужда от заем. Ние направихме оценка на възможностите за тази и за следващата година и решихме, че засега заем не е необходим”, цитира изданието вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.