Откриха най-големият кораб в Черно море

Видими са бордове над палубата и корпусът на потъналата реликва край Созопол, който е в добро състояние. Първото водолазно спускане до потъналия съд е осъществено от Владимир Явашев и Росен Желязков с използване на дънни и декомпресациони газове.

Подводни археолози откриха в Созопол 50-метров ветроход от 18-19 век, който е най-големият намерен и документиран кораб до момента

Бургас, 22 юли 2010г. Ветроход от 18-19 век откриха вчера подводни археолози на 90 метра дълбочина на 26 мили източно от Созопол. Това е най-големият документиран кораб до момента от Центъра за подводна археология, съобщи неговият директор Христина Ангелова, цитирана от БТА.

Проучванията се извършват съвместно с Фондация BSTD (Black Sea Technical Diving). Основната им цел е локализирането и идентифицирането на археологически обекти под вода. Ветроходът е локализиран на 10 юни т.г. с помощта на локатор за страничен обзор. На 27 юни при благоприятни метеорологични условия е било осъществено водолазно спускане. От огледа може да се заключи, че обектът е дву- или тримачтов ветроход – вероятно тип бриг от периода 18-19 век. Дължината на кораба е 50 метра, а максималната му широчина – 7 метра.

Видими са бордове над палубата, казаха още археолозите. Корпусът е в добро състояние, умерено обрасъл. Регистрирани са два трюма. Мачтите са счупени на височина 6-9 метра над палубата. Палубата е в много добро състояние, но щурвалът – вероятно двоен, е на парчета, като все още са видими обръчите. Първото водолазно спускане до потъналия съд е осъществено от Владимир Явашев и Росен Желязков по автономен начин, с използване на дънни и декомпресациони газове, каза още Христина Ангелова.

За да бъдат осигурени допълнителни и по-подробни данни, които да позволят категоричното определяне на потъналия кораб, със сигурност ще бъдат необходими допълнителни проучвания, смятат археолозите. Екипът, изпълняващ работата по издирването на археологически обекти под вода, се надява, че необходимата информация би могла да бъде събрана с помощта на ново и модерно оборудване, което в скоро време Министерството на културата ще предостави на Центъра за подводна археология.