Обама притисна Уолстрийт и сие

21 юли 2010г. Президентът на САЩ Барак Обама подписа днес законопроекта за реформиране на финансовата система, заявявайки, че вече няма да има “спасявания с пари на данъкоплатците”. Новият закон за финансовата реформа ще въведе най-сериозните промени във финансовата система в страната от времето на Голямата депресия до сега.

Финансовият шок от фалитите на големи компании предизвикаха кредитна криза в края на 2008 г. и повлякоха икономиката на САЩ и глобалната й “майка” в рецесия.

Президентът Обама заяви, че ако се наложи някоя голяма компания да фалира, новите промени позволяват това да се случи, без да повлече след себе си икономиката на страната. По този начин Обама притисна Уолстрийт и сие, като ограничи контрола върху тях и техните юридически възможности за ликвидиране на компаниите.

След успеха с прокарването на здравна реформа, въвеждането на новите финансови правила се определят като втората голяма победа в мандата на Обама и реално се поставя началото на нова ера в развитието на финансовата система на страната.

Три са основните моменти в закона на демократите.

Първият е, че регулаторните органи ще получават по-голяма възможност за надзор над всичко – от ипотечни кредити до сложни финансови инструменти, като така ще бъде предотвратена появата на добре прикритите финансови минни полета на предишното десетилетие.

Вторият е, че финансовите компании ще бъдат принудени да сложат лимит на дълговете си и да показват по-голямо постоянно количество капиталови резерви, които ще играят ролята на “бушон”, ако синвестициите им започнат да се влошават.

Третият избор на Обама ще представлява нещо, като “главен бушон, копчето на който ще държи” правителството и ще заработва, ако първите две предпазни мерки не са достатъчни. Американското правителство ще може да национализира и ликвидира поетапно цели финансови институции, чийто фалит е заплаха за цялата система. Държавата влиза в ролята на “главен рапределител”, като ще се разплаща с кредиторите на фалиралата компания, като след това ще “избие парите” от продажба на активите й, или чрез налагане на такси за другите компании от сектора.

„Реформите представляват най-силната финансова защита на потребителите в историята”, заяви Барак Обама преди подписването на закона, което бе предавано от американските телевизии. „Тази защита ще бъде засилена от нов орган за защита на потребителите с една-единствена цел: грижа не за големите банки, заемодателите или инвестиционните компании, а за хората във финансовата система”, заяви още американският президент.

Шефът на федералния резерв на САЩ Бен Бърнанаке приветства приемането на новия финансов регулатор,  като пред Комисията на Сената за банките Бърнанке заяви, че реформата насърчава стабилността на финансовата система като цяло и сигурността на отделните финансови институции. Бен Бърнанке обърна внимание, че Емисионната банка вече е започнала да работи за засилване на анализа и контрола върху финансовата система в унисон с новия закон, подписан от президента Барак Обама. Този закон представлява значителен напредък към намаляване на вероятността от финансови кризи, заключи Бърнанке.

“Американците никога вече няма да плащат за грешките на Уолстрийт”, заяви президентът в изявление малко преди подписването на документа за реформи в конгресния център Роналд Рейгън във Вашингтон.

“Тези реформи са най-силната защита на потребителите в историята! Тези защити ще бъдат прилагани от нов регулатор, който има само една мисия, да предупреждава хората, не големите банки, кредитните институции, инвеститорите. Те са добри не само за потребителите, но и за икономиката”, каза американският президент.

Обама заяви, че реформата ще “прекрати злоупотребите и крайностите, които не успяха да унищожат финансовата ни система. Тя ще въведе прозрачност в сложните транзакции, които допринесоха за началото на финансовата криза”, посочи Обама.

Законопроектът от над 2300 страници обаче ще се нуждае от време преди да влезе в сила. Регулаторите, които контролират американската финансова система, трябва да изготвят редица често сложни регламентации, за да могат новите мерки да влязат в сила.