Американци се кълнат в България

Корпусът на мира започва работа в България през 1991 г. по силата на споразумение, подписано между България и правителството на САЩ. Оттогава до днес повече от 1000 доброволци са работили в повече от 300 градове и села в България. Корпусът на мира е основан през 1961 г. , след като е подписан уакз на президента Джон Ф. Кенеди. Целта да се предостави техническа помощ на други държави, като в началото това са само от Латинска америка, Африка. ФОТО: ЮСПС

Осемдесет и пет доброволци от Корпуса на мира на САЩ са готови да започнат работа в България

София, 21 юли 2010 г. Осемдесет и пет американски доброволци ще положат клетва в присъствието на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик и представители на български министерства на 23 юли, съобщиха от посолството на САЩ.

2010-та е юбилейна – навършват се 50 години от създаването на Корпуса на Мира.

Тази година клетвената церемония в България ще се състои във Враца. Така те ще станат двайсет и шестата група доброволци от Корпуса на мира, която ще работи в България.

Преди да започнат работата си като доброволци, американците са преминали единадесетседмична интензивна подготовка в обучителни центрове в 17 селища около Враца. Там те са изучавали българския език и култура, живели са у български семейства и са разработвали малки местни проекти.

През следващите две години доброволците ще живеят в около 80 градове и села из цялата страна и в партньорство с различни организации ще подпомагат местното развитие. Някои от тях ще преподават английски език в средни и основни училища, други – ще сътрудничат на общини, кметства, неправителствени организации, социални институции и читалища, ще споделят опит и знания и ще насърчават духа на творчество и сътрудничество с българските си колеги.

Корпуса на мира e независима правителствена агенция на САЩ. От 1960 год. повече от 187,000 души са служили в 139 държави. FOTO: USPC

Доброволците от Корпуса на мира получават месечна издръжка и медицинско обслужване, но не получават заплата. Те живеят като обикновените хора в България, интегрират се в българските общности, изграждат разбирателство и дълготрайни връзки и приятелства. Много от тях дават своя уникален, дългосрочен и стойностен принос за развитието на тези общности, се посочва в съобщението.

След 23 юли, когато тези осемдесет и пет нови доброволци положат клетва, в България общо ще работят 173 доброволци в областта на образованието, местното и младежкото развитие.

Миналата година 62 американци пожелаха България и положиха клетва.

1 comment for “Американци се кълнат в България