ПРАЗНИЦИТЕ 19-25 юли + времето

19 Юли Ден на българската дипломатическа служба.

20 Юли Св. славен пророк Илия (Илинден).

Международен ден на шахмата.

Професионален празник на пивоварите в България

22 Юли Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина

23 Юли – 68 години от разсттрела на поета Никола Й. Вапцаров (на 32 години)

25 Юли Успение на св. Ана, майка на пресвета Богородица.

Международен ден на системния администратор

Свети Илия е старозаветният пророк, който 900 години преди Христа предсказал неговото идване. А странно видение на бащата подсказало на всички, че се е родил велик пророк. Мъже с божествени лица повивали детето в огън и го кърмели с огнени пламъци. Уплашил се бащата на Илия, но един от свещениците разтълкувал вярно видението: “На детето ще почива божествена благодат, словото му ще бъде като огън силно и действено, животът му – угоден Богу. И ще съди той Израиля с меч и огън. Името “Илия” значи “крепост Господня”. (“Жития на светиите”, С., 1991, с. 341)
Наистина така станало. Потомъкът на Ароновия род станал неотстъпчив противник на жреците, изповядващи култа към бог Ваал, убеждавал с огнено слово, наказвал с огнени стрели. Житията ни го представят като аскет и скитник, вярващ в единния Бог Йехова. В двуборството между Йехова и Ваал пророкът Илия имал закрилата и силата на Бог, чрез когото творил чудеса и убеждавал по всякакъв начин.
За да накаже еврейския цар Ахав и всички езичници за греховете им, заключил небето и цели три години не капнала капка дъжд. Когато свършила пророческата му мисия, той се възнесъл на небето в огнена колесница.

ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ АВС7