Горите на Царя да станат държавни!

Искът за възстановяването на държавната собственост 
върху горите, върнати на Симеон Сакскобургготски, 
е внесен преди половин година и е даден ход на делото
Правителството спря "санитарна сеч"

    19 юли 2010г.
	Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира
 пред журналисти, че искът за възстановяването на държавната 
собственост върху 16 000 дка гори в Рила , върнати на бившия 
премиер Симеон Сакскобургготски, не е новина, защото е внесен от
земеделското министерство преди половин година и на делото е 
даден ход, цитират Найденов от БТА.
	Той опроверга публикации, че е имал телефонен разговор със 
Сакскобургготски, който по неговите думи се оплакал на премиера 
Бойко Борисов, затова, че от Изпълнителната агенция по горите не
разрешили да бъде извършена санитарна сеч във върнатите гори 
поради наложена възбрана на тези терени.
	Веднага разпоредих проверка и становището на експертите от 
агенцията е, че на този етап не се налага извършването на 
санитарна сеч в тези гори, каза Найденов и добави, че ако на 
следващ етап това се наложи, сечта може да се извърши, но под 
контрола на Изпълнителната агенция по горите.
	Тази тема сякаш дойде от нищото, но ако някой си мисли по този 
начин да упражни натиск върху министъра, дълбоко се лъже, 
коментира Мирослав Найденов.
	В Стражица министър Найденов участва в работна среща по 
проблемите на реформата в горския сектор с ръководители на 
браншови структури от Великотърновска област.
ПРИПОМНЯМЕ:Не дадоха на Царя дворецът „Кричим“ и ниви


	  

1 comment for “Горите на Царя да станат държавни!

 1. 07/19/2010 at 12:59

  Симеон Сакскобургготски ще заведе дело срещу България в Страсбург

  Бившият премиер Симеон Сакскобургготски ще заведе дело срещу България в Страсбург заради мораториума, който Народното събрание наложи през декември м.г. върху разпореждането с реституираните му имоти, съобщи Дневник, като цитира Медиапул. В телефонни разговори Сакскобургготски е предупредил за намерението си премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов.

  Сакскобургготски все още не е завел дело в Страсбург.

  “Ще бъде жалко, ако се стигне дотам и се даде повод на вестниците да пишат как царят съди собствената си държава”, заяви вчера пред “Сега” главният секретар на НДСВ Олимпи Кътев.
  Той допълни, че е съвсем естествено Сакскобургготски, като всеки български гражданин, да търси правата си в Страсбург.

  БЕЛ.РЕД.
  МОЛЯ, НИКОЙ ДА НЕ СЕ УЧУДВА КАКВО СЕ СЛУЧВА В РОДИНАТА!
  В ЧУЖБИНА Е СЪЩАТА РАБОТА!
  В ЛОС АНДЖЕЛИС – БИВШ ПРЕЗИДЕНТ ОСЪДИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ КЛУБ ЗА $150000, СЕГА ВИЦЕ-ПРЕЗИДЕНТА ПОЧВА ДЕЛО.
  БИВШИЯТ СВЕЩЕНИК НА “СВ. ГЕОРГИ” – ЕДНАТА ОТ ДВЕТЕ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ В ЕЛ ЕЙ СЪДИ ЦЪРКВАТА.
  САМАТА ПЪК ЦЪРКВА НЯМА КОЙ ДА СЛУЖИ В МОМЕНТА, ЗАЩОТО ЕДИНИЯТ ПОП Е УВОЛНЕН И СА НА СЪД, ДРУГИЯТ Е С ТУРИСТИЧЕСКА ВИЗА И НЕ МУ НАПРАВИХА ДОКУМЕНТИ, ТРЕТИЯТ НЕ МУ ДАВАТ ВЛАСТ, ПЪК И НЯМА СВЕЩЕНИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ!
  ЕДИНСТВЕН РЪКОПОЛОЖЕН В НЯКАКЪВ СВЕЩЕНИЧЕСКИ САН Е СЕКРЕТАРЯТ НА “СВ.ГЕОРГИ”,
  по други данни и брат му (Домакин на заплата в Храма), НО ТОЙ ПЪК Е ГЕЙ, КАКТО САМ СЕ ИЗПОВЯДА ПРЕД СВЕЩЕНИК И ПУБЛИЧНО – ЗАЩО НЕ МОЖЕЛ ДА БЪДЕ С ЖЕНА.
  ДАЛИ СИ ЦАР МАЙ НЯМА ОСОБЕНО ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ!

  В средата на декември м.г. парламентът отне правото на бившия премиер и сестра му Мария Луиза да се разпореждат със земи и имоти, върнати им като наследници на бившите царе Фердинанд и Борис III. Решението за мораториума бе предложено от лидера на РЗС Яне Янев. То бе подкрепено от ГЕРБ, “Синята коалиция”, “Атака” и независимите от разпадналата се ПГ на РЗС. НДСВ, както и депутати от ДСП и БСП, подкрепиха бившия премиер и още през декември заплашиха със съда в Страсбург.

  Мораториумът предвижда забрана за експлоатационната и строителната дейност, както и за разпореждането със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, които са реституирани на царските наследници. При гласуването му бе обявено, че той ще действа до приемането на специален закон. Парламентът обаче все още не е приел подобен закон и затова шансовете на Сакскобургготски да осъди страната не са малки.

  Междувременно стана ясно, че земеделското министерство най-накрая е внесло граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 000 декара гори в Рила, които бяха върнати на Сакскобургготски. Горите му бяха дадени с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 и 2003 г., докато самият той беше министър-председател.

  Преди повече от три години прокуратурата излезе със становище, че има правни проблеми около решенията за връщане на горите. Държавното обвинение дори обяви, че Сакскобургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е била претенцията му. Причината била дублиране на земите от нотариалните актове на интендантството и стари скици на земята. Тогава бившият премиер обяви, че е готов да върне надвзетото, но после се отказа и обяви, че всичко било редовно. При предишното управление земеделското министерство първоначално също обяви, че ще търси вариант да си върне даденото в повече, но после каза, че нямало правна възможност.

  Сегашното ръководство на министерството на земеделието и горите е платило около 11 000 лева, за да направи собствен правен анализ на казуса. Анализът е показал, че бившият премиер е получил цялата гора при противоречащи на закона условия, а не само дублираната. Затова и делото е заведено за цялата площ. Искът на министерството на земеделието е внесен дни преди решението на Пловдивския окръжен съд, с което бе отхвърлен искът на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза да им се даде резиденция “Кричим”.

  Миналата седмица съдът обяви, че решението на Конституционния съд не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 година са били собственост на държавата, а не на царя. Ако това решение бъде потвърдено и на следващите две съдебни инстанции, държавата ще получи възможност да използва това дело и да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове. Това трябва да направи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Преди дни обаче строителният министър Росен Плевнелиев обяви, че министерството нямало пари да плати таксите за завеждането на делата.