България и Русия подписаха пътната карта за “Южен поток”

Южен поток (South Stream) представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. Предвижда се да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно.Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. куб. м годишно). „Набуко“ е името на бъдещ газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия с обща дължина 3300 км. Предвиденият годишен капацитет е 13 милиарда кубически метра газ. Колко точно ще струва НАБУКО е все още неясно, както и разпределението на печалбата на 7-те участника за сега. Осъществяването му зависи изцяло от Европейския Съюз.

Бойко и Путин надхитриха целият свят

Премиерът Бойко Борисов: “Пътната карта за проекта “Южен поток” е гаранция, че този проект ще се движи много по-бързо отколкото сега! Срокът 2015 година може да бъде спазен!”

Варна, 17 юли 2010г. В присъствието на премиера Бойко Борисов България и Русия подписаха пътната карта за газопровода “Южен поток”. Подписи поддокумента, който бе подписан в резиденция “Евксиноград”, от българска страна постави министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, а от руска страна – министърът на енергетиката на руската федерация Сергей Шматко, съобщи БТА.

От доста време българските медии, както и ние следим развитието на нещата около новата енергийна политика на България, и особено в часта й свързана с Русия. Интересно ми беше как някои властници, медии и хора от народа бяха обхванати от манията, че “Бойко скача върху Путин”! Или че България може без Русия за “Южен Поток”, както им каза на 4 декември миналата година US-посланикът за енергията: Без Русия не можете в Южен поток

Доста наивно се мисли понякога, или просто някой поръчва “отношение” или “прах в очите”. “Пускаха се и руски и български пъртенки”, както се казва в казармата, т.е. политически посоки, или пък “мухи”, без да се поема отговорност. И народа “лапа ли лапа”, особено “чичковите червонотиквеничковчета”. Ние го удариме на майтап тогава – още октомври миналата година: България се разбра с Русия за енергията, ама тя не знае

Най-активни бяха “мозъците на промяната” през миналият месец юни тази година. Тогава ние си позволихме да изразим мнението си в прав текст, за да избегнем риска да не бъдем разбрани. Мнение което се потвърди много скоро – само месец след това – днес. По-простичко казано, но директно – НЕ е възможно две бивши ченгета от толкова висок ранг, през които са минавали делата на държавата да се скарат! Двама колеги “по пагон” и “на татмито”. Още през август двамата опитни бойци започнаха да си говорят, за начало по телефона, за енргия и газ. Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

Ето какво “надраскахме” на 16 юни: “Доста чудно звучи откзването от страна на премиера Бойко Борисов от съвместни проекти с Русия, след като са известни отличните му отношения с руският му колега Владимир Путин. Каква точно е уговорката „на четири очи“ и дали има такава между тях двамата – само времето ще покаже.” И поставихме риторичен въпрос България ще остане без газопровод?

И то “показа” днес.

“Пътната карта за проекта “Южен поток” е гаранция, че този проект ще се движи много по-бързо отколкото сега”, заяви премиерът Борисов. По думите му веднага ще започнат предпроектните проучвания и срокът 2015 година може да бъде спазен. Цената на газопровода е 835 милиона долара и ще се раздели по равно между двете страни.

Борисов каза днес още, че в сряда Министерски съвет ще гласува решение за увеличение на количеството руски газ, което ще преминава през газопровода до 63 милиарда куб.метра. По сегашните тръби, които са собственост на България, остава да тече същото количество, а разликата до 63 милиарда кубични метра ще минава по тръбите на “Южен поток”, обясни премиерът.

“Подписахме пътната карта по разработката на техническо икономическата обосновка на газопровода”, каза след подписването българският енергиен министър Трайков. Руският му колега пък добави, че е удовлетворен от фиксираното в пътната карта за газопровода.

“По време на преговорите с руската делегация проведохме разговори и за АЕЦ “Белене”. Говорихме за пътната карта на проекта, която всъщност вече е готова. През предстоящия месец и половина на отпуски ще работим по привличането на европейски инвеститор за реализацията на проекта”. Това коментира днес в резиденция “Евксиноград” премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че вече се водят преговори с европейски инвеститори както от българска, така и от руска страна. “Надявам се до 15-20 септември тези преговори да бъдат финализирани”, посочи министър-председателят.

Той коментира още, че нито България, нито Русия, обвързват енергийните проекти един с друг.

12 comments for “България и Русия подписаха пътната карта за “Южен поток”

 1. 07/19/2010 at 10:56

  КАБИНЕТЪТ РАЗКАЗВА РУСКИ ПРИКАЗКИ ЗА ГАЗА
  /ДНЕВНИК/

  След двудневни преговори между България и Русия във Варна правителството отчете като успех постигнатото устно споразумение цената на природния газ да намалее и да отпаднат посредниците между “Булгаргаз” и “Газпром”.

  Въпреки че между българската и руската компания остава посредник – “Газпром експорт”, а тепърва ще се преговаря с колко ще поевтинее горивото, премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Трайчо Трайков са доволни от разговорите.

  Финансовият министър Симеон Дянков заяви:

  “Още не сме стигнали до финалния вариант за цените.”

  “Булгаргаз” настояваше спадът да е поне с 15%, но според неофициална информация руснаците са се съгласили на отстъпка между 3 и 7%. Дянков не отрече за предложението на Москва, като посочи, че истината е някъде по средата. По думите му основна роля за определянето на цените на “Газпром” имат международните пазари, на базата на които компанията продава и на клиентите си.

  “Нямаме усещането, че сме направили прекалено големи отстъпки”, обобщи ситуацията вицепрезидентът на “Газпром” Александър Медведев. София и Москва ще продължат да преговарят, като до средата на 2011 г. трябва да подпишат десетгодишни договори за доставка на газ.

  Във Варна България и Русия успяха да подпишат пътна карта за газовия проект “Южен поток”. Съществуващата транзитна мрежа у нас ще се използва, но

  не се дава отговор на въпроса дали България ще продължи да получава газ по сегашната тръба от Украйна.

  Засега не се отказваме от АЕЦ “Белене”, но ако не намерим инвеститори, ще отидем на съд с руснаците,

  обяви Дянков. Той потвърди, че правителството няма да дава повече пари за проекта и няма да плати 280 млн. евро за поръчания първи реактор на централата. Според премиера Борисов до средата на септември трябва да се намери европейски инвеститор за “Белене”.

 2. 07/19/2010 at 11:01

  Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация: Цените на газа пак ще се формират непазарно
  /Интервю във в-к Дневник/

  Г-н Кънев, как бихте коментирали постигнатото от България при последните преговори с Русия?
  – Беше сложен край на посредниците, което е голям успех. Поне получихме уверението на руския енергиен министър Сергей Шматко по този въпрос.

  По отношение на цените на газа също може да се каже, че руската страна поддаде на изискванията на българската, макар и по начин, който не е много пазарен. Това, което не ми харесва при постигнатите договорености, е, че “Газпром” се похвалиха, че цените на газа ще бъдат по-малки с няколко процента от тези в региона.

  Затова обаче нищо конкретно не можели да кажат, защото съседите ще поискат същото. Което, разбира се, не е пазарен подход и цените не се диктуват от конкуренцията на алтернативните източници на доставка. Трябва да получаваме цени, такива, каквито са, а не някакви преференциални спрямо съседите ни, защото винаги това се компенсира за сметка на нещо друго. Няма безплатен обяд.

  Сигурен съм, че ако Гърция получава по-високи цени от това, което се договаря с България, от друга страна, в Турция са по-ниски. Така че пътят не е на двустранни договори. Договорката трябва да се прави, когато има конкуренция на източниците, успели сме да се свържем с Гърция и сме се споразумели с другите доставчици на газ.

  Какво имате предвид под “непазарен начин”?
  – Руснаците разбират, че трябва да намалят цената, защото тя е висока при отрицателно развитие на пазара, т.е. ще намалее потреблението и консуматорите могат да се ориентират към алтернативни източници. Съобразяването на цените със състоянието на потребителите е непазарно и не е много стабилно.

  На практика това означава, че когато консуматорите почувстват, че започват да излизат от кризата и има търсене на продукцията им, тогава ще трябва да се вдигне и цената на газа. В това няма особена логика. От една страна, наистина, ако цените са високи, а потреблението намалява, е по-добре газът да поевтинее, за да има консуматори. Но, от друга страна, тази позиция не е много изчистена.

  По думите на г-н Медведев пред в. “Труд” ще бъде направена отстъпка само за 1.4 млрд. куб. метра газ годишно.
  – Доколкото разбирам, преговарящите са успели да договорят по-ниска цена заради претърпените загуби на България по време на газовата криза през миналата година. Вероятно, от една страна, е бил поставен въпросът за недоставените количества.

  От друга, възможно е намаление на количествата от транзитен газ за 1.4 млрд. куб. метра, за които през 2006 г. бяха договорени ясно определени стъпки на повишение на цената до 2012 г. След подписване на договора преди 4 години цените на газа се изменят във възходяща посока, за да може до 2012 г. да се достигне до европейските нива. Възможно е сега във Варна да са предоговорили тази стъпка да не е толкова голяма до края на периода.

  Реално ли е заради постигнатите споразумения да падне цената на газа още сега?
  – Не, цената на газа се регулира на всяко тримесечие. Би трябвало, ако се подпишат съответните документи – което, доколкото разбирам, е станало или в най-близко време ще стане – цените да бъдат коригирани през следващото тримесечие.

  Отпадането на посредниците ще може ли да доведе до поевтиняване на газа?
  – По принцип да. Отпадането на всеки, който взима комисиони между страните, трябва да води до намаляването на цената.

  Макар че това ще стане трудно, след като пазарът се установи и има някаква цена. Идеята е, че продаващата страна трудно би казала “аз ще продавам на по-ниски цени, защото е отпаднал посредникът”. Имаме поет ангажимент, че ще се смъква цената на газа, и тепърва ще видим до каква степен това ще е свързано с отпадането на посредниците или просто ще се предоговаря за друга цена.

  След поредното поскъпването на газа се чуха идеи да бъде сменена валутата, с която се купува газът. Доколко реално е това?
  – Газът се купува в долари. Не знам някъде другаде да се сменя валутата за това гориво, така че лично смятам, че няма да се случи. Дори бих предложил самите потребители да купуват газа в долари, тогава ще се види за какво става въпрос – колко се влияе цената на газа от курса на долара.

  Това обаче няма да се случи, защото потребителите са свикнали да има буфер – в случая това е “Булгаргаз” – който да омекотява цената. Смятам, че на тази компания трябва да се дадат по-големи правомощия, за да може да изпълнява функции по хеджиране на валутния риск. С тези 1.5%, които й се дават като марж в покупко-продажбата, тя няма големи финансови възможности.

  Преди година казахте, че е много важно България да запази собствеността върху тръбите си при изграждането на “Южен поток”. Сега се оказва, че ще запазим само собствената си мрежа, но ще делим наполовина тази върху новите тръби. Как ще коментирате това?
  – Това е стъпка в правилната посока. Защото поне сега са ясни нещата, докато преди се говореше едно, след това друго… Постоянно се уточняваше нещо.

  Сега вече се знае – тръбите, които се използват до момента за определените количества транзит, си остават българска собственост, а допълнителните количества ще се пренасят по нови тръби, които ще бъдат паралелни на съществуващите и ще бъдат с 50 на 50 собственост.

  Оттук нататък трябва да се съобрази изграждането на “Южен поток” с регулациите на Европейската комисия и най-вече с Третия енергиен пакет. Там е заложено, че собственикът на транзитните тръби не трябва да е собственик на суровината, която се транспортира по тях.

  Контролът върху тръбите не трябва да се осъществява от търговеца, който продава газа. В случая “Газпром” е съсобственик на тръбите и собственик на суровината и се получава много голям контрол. Това означава, че все още имаме проблем, който трябва да се изчисти.

  Включването на съществуващата мрежа в “Южен поток” може ли да означава, че по нея няма да бъде транспортиран идващият от противоположно направление газ от тръбата през Украйна, Молдова и Румъния?
  – Въпросът стои като цяло за “Южен поток” – дали може да се използват свободните капацитети за пренос на друг газ. Заложеното е собствениците на транзитните газопроводи да нямат отношение към газа, който се пренася, така че да няма монополизиране, липса на прозрачност и ограничаване на конкуренцията.

  Оттук нататък ще вървят договарянията, така че газопреносната мрежа на “Булгаргрансгаз” да може да бъде използвана и от трети страни. Така например в момента са договорени 90% от капацитета за Турция, но 10 са свободни.

  В случай че “Южен поток” достигне до максималния си капацитет от 63 млрд. куб. метра, ще има ли смисъл изграждането и на европейския “Набуко”?
  – Разчетите на “Газпром” сочат, че ще има място за всички. Те очакват потреблението на газ в Западна Европа да нараства. Според други експерти това не е така и проекти като “Южен поток” не са необходими. Скептиците твърдят, че дълго време част от тръбите ще останат празни.

  Украйна например се изказа официално против построяването на “Южен поток”. Те обявиха, че могат така да развият системата си, че с по-малко инвестиции да пренесат същите количества, които трябва да се транспортират по “Южен поток”. Това обаче противоречи на общата стратегия на “Газпром”, която цели да диверсифицира преноса си.

  Кога реално в България може да се постигне диверсификация на източниците на природен газ?
  – Може много бързо да се постигне с ускоряване на изграждането на газопровода, който ще свързва България с Гърция. Това може да стане до 2012 г., тъй като проектът е в развитие, има обещани пари от Европейския съюз.

  Друга алтернатива е добивът от шелфа на Черно море – новите находища на “Мелроуз”. В по-далечна перспектива може да говорим и за шистов газ. В случая става въпрос за много сериозни финансови ангажименти – проучвателните дейности са много скъпи. Доставката на газ от Азербайджан също е алтернатива, но тя е по-далечен приоритет за диверсификацията.

 3. 07/19/2010 at 11:04

  Мнения

  Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, пред БНР
  Искрено смятам, че руските ни партньори са много доволни и по-спокойни от вчерашните договорености, защото вече знаят, че ние вървим конструктивно в една и съща посока. Сами по себе си тези преговори не решават проблемите, не решават въпроса с енергийната независимост от Русия пък въобще. Енергийната независимост е много, много по-голяма тема, която е обект на работа в голям период от време и е резултат от стратегически решения. Преговорите и по новите договори за газа тепърва продължават, но по тях поне имаме ангажиращи срокове за това кой кога трябва да представи проект.

  Александър Медведев, вицепрезицент на “Газпром”, пред в .”Труд”
  Да вземем средните цени за второто полугодие на 2008 и на 2009 г. Ще видите, че за 2010 г. цените са по-ниски. Тоест може да се каже, че цените вече са се понижили. Принципът на работа с нашите партньори винаги е много прост. Ако тази договореност не е изгодна и на единия, и на другия партньор, значи това е лоша договореност. Ако ги нямаше тези преговори, цената на руския газ за България щеше да бъде по-висока.

  Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, пред в.”24 часа”
  Интересите на САЩ в момента са да осигури енергийна сигурност в България и региона. Подкрепяме диверсификацията и прозрачността на процеса. Моето послание към България е да се диверсифицират енергийните източници и една от възможностите е шистовият газ. Напълно разбираме, че Русия е важен елемент и ще продължи да бъде, защото тя е един надежден партньор.

  Румен Овчаров, депутат от БСП и бивш енергиен министър
  И сега България доставя почти половината от количествата природен газ без посредник. Над 1% се доставят от “Газпром експорт” за Благоевградска област. Около 1.4 млрд. куб. метра се доставят от “Овергаз” по транзитен договор, но за това компанията не получава комисионна. Единствената такса, която се заплаща, е 1 долар на 1000 куб. метра за административни услуги. Това беше договорено с анексите през 2006 г.

 4. 07/19/2010 at 13:17

  България и Латвия са най-зависимите страни от „Газпром”
  19 юли 2010 |„Корреспондент”, Украйна

  България и Латвия са най-зависимите страни в ЕС от „Газпром”. Това сочат данните от изследване, проведено от Европейския център за международна икономическа политика (ECIPE), съобщава украинското информационно издание „Корреспондент”.

  Авторите на изследването са разгледали взаимовръзката между нивото на конкуренция на пазарите на газ в страните-членки на ЕС и тяхната уязвимост от съкращаването на доставките от „Газпром”.

  Съгласно данните България е най-уязвима, като след нея се нарежда Латвия. Най-малко зависими са Португалия и Холандия.

 5. 07/19/2010 at 13:20

  Москва и София за газа – коментари в руската преса

  19 юли 2010 Руско-българските газови преговори за малко не се провалиха отново, пише „Время новостей”.
  На 16 юли в правителствената резиденция „Евксиноград” страните заседаваха цяла нощ и едва към четири сутринта успяха да съгласуват текстовете на документите, които ще бъдат подписани – „пътна карта” по реализацията на проекта „Южен поток” и протокол за доставка на газ за България. В събота, вече в присъствието на българския премиер Бойко Борисов, министрите на енергетиката на двете страни Сергей Шматко и Трайчо Трайков подписаха „пътна карта”, а под протоколите поставиха подписите си вицепрезидентът на „Газпром” Александър Медведев и изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов. Въпреки това, ако се съди по изявленията от българска страна след този кръг от преговори, пазарлъкът за условията на сътрудничеството тепърва предстои.

  В събота България и Русия подписаха „пътна карта” за изграждането на газопровода „Южен поток”, а така също и протокол за доставките на руски газ за България, пише „Ведомости”.
  От юни 2011 г. ще има преки договори между „Газпром” и „Булгаргаз”, обеща министърът на енергетиката Сергей Шматко, никакви посредници няма да останат. Налице е също договореност за „преференциални цени” на газа за България, в резултат на което ще се понижи крайната цена за нейните потребители, отбеляза Шматко. За какви преференции иде реч, министърът не уточни. Неговият съветник Ирина Есипова пренасочи въпросите към „Газпром”, а представителите на концерна ги оставиха без отговор.
  В София се изказаха по-внимателно. Българският министър-председател Бойко Борисов отбеляза, че преговорите са били сложни. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков добави:
  „Това, за което се договорихме е само началото, а не краят”.
  По думите на Трайков, детайлите на новите договори за доставка на газ предстои да бъдат договорени до 30 юни 2011 г.

  Според българския премиер Бойко Борисов, преговорите с Русия за доставките на природен газ са се оказали успешни, пише „Независимая газета”.
  По думите му, София е успяла да получи от „Газпром” понижение на цените на газа, както и пълен отказ от посредниците при продажбата на газ за България – сега договорите ще бъдат сключвани директно с „Булгаргаз”. Това каза Борисов в петък след подписването на т.нар. „пътна карта” (план за поетапно строителство) на българския участък от руския газопровод „Южен поток”. Впрочем той не посочи размера на отстъпките, получени от Русия.

  България и Русия приеха график (т.нар. „пътна карта”) за строежа на балканския участък на газопровода „Южен поток”. В събота, в присъствието на премиера Бойко Борисов, документът бе подписан от руския министър на енергетиката Сергей Шматко и министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков, пише „Комсомолская правда”.
  Българите дълго се колебаеха за участието си в проекта. Ключова роля в подписването на документа, вижда се, изигра снижаването на цените на руския газ за България.
  София успя да получи от „Газпром” понижаване на цените на газа, както и пълен отказ от посредниците при продажбата му – сега договорите ще се сключват директно с „Булгаргаз”, обяви българският министър-председател.

 6. 07/19/2010 at 15:56

  Русия и България засилиха енергийното си сътрудничество
  в-к „Сейнт Питърсбърг таймс”

  20 юли 2010 Санкт Петербург. България вече няма да използва посредници при уреждането на договорите си за природен газ от Русия, за да намали разходите си и да избегне евентуални загуби в случай на прекъсване на доставките, пише много близкият до руският премиер, една от медиите в родния му грард, в-к „Сейнт Питърсбърг таймс”.

  „Новите договори ще бъдат сключени между „Булгаргаз” и „Газпромекспорт” заяви българският министър на енергетиката Трайчо Трайков в свое интервю.
  „Това ще бъде директен договор, който ще ни позволи да търсим компенсации за всякакви прекъсвания”.

  Съгласно договори, сключени през 1998 и 2006 г., руският газов монополист „Газпром” продава горивото за България чрез „Винтершау” и „Овергаз”, както и звеното за износ „Газпромекспорт”, все компании, в които руският гигант има дял.

  България понесе тежестта от спор между Русия и Украйна през 2008 г., довел до спиране на доставките на „синьо гориво”. Правителството в София не можа да поиска компенсации заради липсата на директен договор с „Газпром”.

  Руски и български представители проведоха три срещи през последните 10 дни, за да обсъдят съвместни енергийни проекти, включително построяването на 2 000 мегаватова АЕЦ на брега на Дунав, договорите за доставки на природен газ и газопровода „Южен поток”.

 7. 07/19/2010 at 16:28

  Безпътна карта
  в-к „Время новостей”

  19 юли 2010 Руско-българските газови преговори за малко не се провалиха отново.

  На 16 юли в правителствената резиденция „Евксиноград” във Варна страните заседаваха цяла нощ и едва към 04.00 часа сутринта успяха да съгласуват текстовете на документите, които ще бъдат подписани – „пътна карта” за реализацията на проекта „Южен поток” и протокол за доставка на газ за България.

  В събота, вече в присъствието на българския премиер Бойко Борисов, министрите на енергетиката на двете страни Сергей Шматко и Трайчо Трайков подписаха „пътна карта”, а под протоколите поставиха подписите си вицепрезидентът на „Газпром” Александър Медведев и изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов. Въпреки това, ако се съди по изявленията от българска страна след този кръг от преговори, пазарлъкът за условията на сътрудничеството тепърва предстои.

  Русия и България само разписаха план за сътрудничество до 30 юни 2011 година, когато трябва да бъдат сключени новите договори за доставка на руски газ.

  Освен това, дотогава ще се появи яснота около строителството на българския участък на „Южен поток”. София получи максимална отсрочка за създаването на съвместното предприятия между „Газпром” и „Булгаргаз”, съгласно „пътната карта”

  то ще бъде учредено едва през февруари следващата година.

  Смята се, че инвестиционното решение по конкурентния проект на Балканите – „Набуко”, трябва да бъде взето до края на 2010 година и България направи всичко, за да не завърши сделката с Русия до този ключов момент.
  Както отбеляза Сергай Шматко, българо-руските преговори по „газовите въпроси” са преминали успешно, резултатите „дават увереност за продължаване на стратегическото, взаимноизгодно и дългосрочно партньорство между двете страни”.
  Бойко Борисов от своя страна подчерта сложността на преговорите и съобщи за съгласието на „Газпром” да намали цената на газа за България и да премахне посредниците от схемата за доставките. Премиерът не разкри подробности. За това

  с колко и кога ще бъде намалена цената не посочи и министър Шматко.

  Руският министър заяви, че постигнатите договорености позволяват на България да получава газ по „преференциални цени”. Вече в неделя не много утешителните резултати от срещата бяха обобщени от българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. „Това, което обсъждахме на преговорите, е само началото, а не последната точка. Предстои да направим още много, за да реализираме подписаните документи”. По неговите думи

  Русия и България трябва да се договорят за конкретни детайли по новите договори за доставка на газ до 30 юни 2011 година. А първият проект за пряк договор между „Газпром експорт” и „Булгаргаз” руската страна ще изпрати до 10 август.

  Българската държавна компания купува руския газ от двама посредници – „Овергаз” и WIEE. Обемът на доставките по първия договор е до 2,5 млрд. куб. метра, а по втория – до 700 млн. куб. метра газ. Но през миналата кризисна година на България бяха доставени едва 2,4 милиарда куб. метра газ. Нещо повече, до момента между „Газпром експорт” и посредниците имаше още едно междинно звено – „Газпром Германия”. През юни Александър Медведев обеща, че тази компания ще бъде изключена от схемата за доставка в близко бъдеще.
  Първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков по-рано посочи, че „Газпром” продава газ на България за 339 долара за хиляда куб. метра. Надценката на посредниците по правило е от 5% до 15%. Така че „Булгаргаз” действително може да получи малка отстъпка за сметка на „Газпром Германия”.

  Що се отнася до „Овергаз” и WIEE, то те засега остават в схемата до изтичането на договори за закупуване на газ от „Газпром”.

  А до края на първата половина на следващата година Русия и България трябва да се договорят за условията за преки доставки на

  целия обем. Но какъв ще бъде той, трудно може да се предскаже.

  Министър Трайков обеща да продължи търсенето на алтернативни източници за доставка, за да се намали зависимостта от руския газ.
  От друга страна, след година

  София най-вероятно няма да има възможност да осигури газ от друг източник поне за половината от своите потребности. Затова с приближаването на есента на 2011 година тя ще започне да става все по-сговорчива.

  По отношение на „Южен поток” също има много неясни моменти. В Сърбия, Унгария и Гърция вече са създадени съвместни предприятия, които отговарят в това число и за проектирането на участъците от газопровода в тези страни. С българския участък такъв вариант е невъзможен. Ръководителят на „Газпром” Алексей Милер постави като задача подготвянето на техническо-икономическата обосновка на проекта за взимане на инвестиционно решение

  до февруари 2011 година. Т.е преди планираното създаване на руско-българското смесено предприятие.

  Източник от руската делегация съобщи, че обосновката на тръбопровода в България ще се прави от друга компания, която предстои да бъде определена съвместно. А подобна формулировка съвсем не гарантира бърз прогрес.