България и Русия подписаха пътната карта за “Южен поток”

Южен поток (South Stream) представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. Предвижда се да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно.Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. куб. м годишно). „Набуко“ е името на бъдещ газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия с обща дължина 3300 км. Предвиденият годишен капацитет е 13 милиарда кубически метра газ. Колко точно ще струва НАБУКО е все още неясно, както и разпределението на печалбата на 7-те участника за сега. Осъществяването му зависи изцяло от Европейския Съюз.

Бойко и Путин надхитриха целият свят

Премиерът Бойко Борисов: “Пътната карта за проекта “Южен поток” е гаранция, че този проект ще се движи много по-бързо отколкото сега! Срокът 2015 година може да бъде спазен!”

Варна, 17 юли 2010г. В присъствието на премиера Бойко Борисов България и Русия подписаха пътната карта за газопровода “Южен поток”. Подписи поддокумента, който бе подписан в резиденция “Евксиноград”, от българска страна постави министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, а от руска страна – министърът на енергетиката на руската федерация Сергей Шматко, съобщи БТА.

От доста време българските медии, както и ние следим развитието на нещата около новата енергийна политика на България, и особено в часта й свързана с Русия. Интересно ми беше как някои властници, медии и хора от народа бяха обхванати от манията, че “Бойко скача върху Путин”! Или че България може без Русия за “Южен Поток”, както им каза на 4 декември миналата година US-посланикът за енергията: Без Русия не можете в Южен поток

Доста наивно се мисли понякога, или просто някой поръчва “отношение” или “прах в очите”. “Пускаха се и руски и български пъртенки”, както се казва в казармата, т.е. политически посоки, или пък “мухи”, без да се поема отговорност. И народа “лапа ли лапа”, особено “чичковите червонотиквеничковчета”. Ние го удариме на майтап тогава – още октомври миналата година: България се разбра с Русия за енергията, ама тя не знае

Най-активни бяха “мозъците на промяната” през миналият месец юни тази година. Тогава ние си позволихме да изразим мнението си в прав текст, за да избегнем риска да не бъдем разбрани. Мнение което се потвърди много скоро – само месец след това – днес. По-простичко казано, но директно – НЕ е възможно две бивши ченгета от толкова висок ранг, през които са минавали делата на държавата да се скарат! Двама колеги “по пагон” и “на татмито”. Още през август двамата опитни бойци започнаха да си говорят, за начало по телефона, за енргия и газ. Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

Ето какво “надраскахме” на 16 юни: “Доста чудно звучи откзването от страна на премиера Бойко Борисов от съвместни проекти с Русия, след като са известни отличните му отношения с руският му колега Владимир Путин. Каква точно е уговорката „на четири очи“ и дали има такава между тях двамата – само времето ще покаже.” И поставихме риторичен въпрос България ще остане без газопровод?

И то “показа” днес.

“Пътната карта за проекта “Южен поток” е гаранция, че този проект ще се движи много по-бързо отколкото сега”, заяви премиерът Борисов. По думите му веднага ще започнат предпроектните проучвания и срокът 2015 година може да бъде спазен. Цената на газопровода е 835 милиона долара и ще се раздели по равно между двете страни.

Борисов каза днес още, че в сряда Министерски съвет ще гласува решение за увеличение на количеството руски газ, което ще преминава през газопровода до 63 милиарда куб.метра. По сегашните тръби, които са собственост на България, остава да тече същото количество, а разликата до 63 милиарда кубични метра ще минава по тръбите на “Южен поток”, обясни премиерът.

“Подписахме пътната карта по разработката на техническо икономическата обосновка на газопровода”, каза след подписването българският енергиен министър Трайков. Руският му колега пък добави, че е удовлетворен от фиксираното в пътната карта за газопровода.

“По време на преговорите с руската делегация проведохме разговори и за АЕЦ “Белене”. Говорихме за пътната карта на проекта, която всъщност вече е готова. През предстоящия месец и половина на отпуски ще работим по привличането на европейски инвеститор за реализацията на проекта”. Това коментира днес в резиденция “Евксиноград” премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че вече се водят преговори с европейски инвеститори както от българска, така и от руска страна. “Надявам се до 15-20 септември тези преговори да бъдат финализирани”, посочи министър-председателят.

Той коментира още, че нито България, нито Русия, обвързват енергийните проекти един с друг.