Вселенският патриарх пристигна в България

16 юли 2010г. Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в България. Заедно с патриарха пристигна за поклонение и иконата на Света Богородица от Йерусалим известна като Божигробската. Иконата ще остане четири дни. Пресфото - БТА снимка: Владимир Янев

Богомолци и свещеници от цялата страна и Европа посрещнаха Н.Св. Вселенския патриарх Вартоломей Първи и чудотворна икона на Св. Богородица, която идва за 1ви път в България

16 юли 2010г. Целият висш клир на Българската православна църква и архиереи от цяла православна Европа присъстваха на тържествената церемония, с която в Пловдив бе посрещнат  Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол. Вселенският патриарх пристигна в града по покана на Пловдивския митрополит Николай и по повод деня на Света великомъченица Марина – 17 юли, която е патрон на митрополитския храм в града.

Веднага след това на площада сред богомолците бе донесена чудотворната икона на Света Богородица – Божигробска, която идва в България за първи път. Чудотворният образ на Божията майка стои зад саркофага й в гробницата в Гетсимания. Отслужен бе кратък молебен за благоденствието на целия православен свят, възглавен от Вселенският патриарх Вартоломей.

Чудотворното изображение на Божигробската Пресвета Богородица е уникално и има особено място в сърцата на православните християни по целия свят, каза в приветствието си митрополит Николай. За пътуването й в България е издаден специален документ – жест голямо благословение – ясен знак за братските отношения между Българската православна църква и Йерусалимската патриаршия, каза още Владиката.

Н.Св. Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол бе удостоен със званието “Почетен гражданин на Пловдив”. Решението на Общинския съвет обяви кметът Славчо Атанасов на церемонията по посрещането му в Пловдив. Най-високото почетно отличие Вселенският патриарх получава за “почит и уважение към приноса му за цялото българско обещество”. Със същите мотиви със званието “Почетен гражданин на Пловдив” бе удостоен и Негово Светейшество Максим, Патриарх български и митрополит Софийски.

Н.Св. Вселенският патриарх Вартоломей благодари за оказаната почит при посрещането. Той изказа и специални благодарности към президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, за това, че са осигурили правителствения самолет за делегацията им. С литийно шествие иконата бе занесена в митрополитския храм, където бе отслужена празнична вечерня. Там иконата ще остане за поклонение до 21 юли.

СИГУРНО ВСИЧКИ СИ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСЪТ “ЩО Е ТО …”

Тронът на Вселенския патриарх в Константинопол. Столът поставен по-високо е място за Евангелието, а по-долу е тронът на патриарха. В православната църква тронът на епископа често се смесва с определени отличителни черти на троновете на монарха, някои наследени от Византийския съд, както например двойка лъвове, седящи, там където се слагат краката. Терминът „трон“ често се използва и при патриарсите като се говори за техния авторитет като висши духовници. /кликнете в/у снимката за по-голям рамер/

Вселенският патриарх (на гръцки катаревуса: Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) е един от 7-те източноправославни патриарси-предстоятели на Православната църква (пръв между равни).

Всички Източно-православни патриарси – на:

Цариград, сега Истанбул (Турция)

Александрия (Египет)

Антиохия (Турция)

Йерусалим (Израел)

България

Московски и на цяла Русия

Католикос-патриарх на Грузия

Сърбия

Румъния

Древноизточни православни патриарси

Източносирийски патриарси

Неканоночни източноправославни патриарси

Патриарх на Москва и цяла Русия – глава на Руската Старо-православна Църква

Патриарх на Америка – в единство с Старо-православния патриарх на Москва и цяла Русия

Патриарх на Киев – глава на Украинската православна църква

Вселенската патриаршия се намира в Цариград – столицата на Константин Велики, днес Истанбул.

Понастоящем 232-ри по ред Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол е Негово Светейшество Вартоломей. През юни 2007 г. Върховният касационен съд на Турция, на който е подсъден Истанбул, се произнася по жалбата на отлъчения свещеник българоман Константин Костов и забранява на Константинополския патриарх да се нарича „Вселенски“ в Турция. Според мотивите това нарушавало равнопоставеността на религиите в Турция.

Смята се, че Свети Андрей Първозвани, е Първи Константинополски Патриарх и  основател на Църквата във Византион. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници. Св.Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли (общо са 13, след предателството и смъртта на Юда е избран 13-ти апостол), брат на Свети Петър. Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Загива с мъченическа смърт.

Званието “патриарх” е най-висшото за настоятел на автокефална православна църква и е установено на Халкидонския църковен събор през 451. Там се определя пентархията. Петте главни църкви са “старите църкви” и те са подредени по ранг така: Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим. И след разделянето на християнската църква при Великата схизма от 1054 г., титлата партиарх остава в йерархията на християнската църква – в Източната “патриарх”, в Западната “папа”.

По време на Византийската империя начело на православните автокефални църкви са стоели четирима патриарси: Константинополския, Александрийския, Антиохийския и Йерусалимския.

Понастоящем глава на БПЦ е патриарх Максим. Негово Светейшество Максим — Патриарх български и митрополит Софийски, има светското име Марин Найденов Минков и е роден на 29 октомври 1914 г в с. Орешак. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

По силата на византийския принцип “Imperium sine Patriarcha non staret” — „Царство без патриарх не бива“, на църковно-народен събор към 919 г. Българската православна църква е официално провъзгласена за автокефална, а българският архиепископ получава титлата патриарх.

Според мирния договор от октомври 927 г. на цар Петър е призната титлата „василевс“ и според Дюканжовия списък тогава се потвърждава автокефалията на Българската църква и патриаршеския титул на нейния предстоятел Дамян „по заповед на император Роман I Лакапин“. Дали е издаден тогава и официален църковно-канонически акт не се знае, но се предполага. Такъв акт православната патриаршия на Българската църква получава през 1235 г., благодарение на цар Иван Асен II. Търновската патриаршия е призната от всички древни църкви – Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Българската патриаршия е хронологически шеста по ред.

1 comment for “Вселенският патриарх пристигна в България

 1. 07/12/2011 at 13:12

  Относно: ИСТИНАТА Е ВАШЕ ПРИЗВАНИЕ.
  Дата: Понеделник, 2011, Април 4 14:55:43 ЕЕЩ

  Здравейте!
  Казвам се Евгени Славков и ми е приятно даа пиша коментар за този уебсайт.
  Със следващите редове се обръщамкам към вас, избрани да защитавате правата и интересите на българския народ. О
  тносно така наречената “православна” религия, делата и влиянието и върху държавата, и страната, и последствията от многовековните заблуди и лъжи. Религия, която хули Божието Име, потъпква заповедите Му и отрича СЛОВОТО, чрез създаване на попска религия съставена от човешки повеления, тълкованя, ритуали, обряди и всевъзможни разнообразни заблуди, и зависимости.
  Конкретно първата заповед на БОГА гласи: “Да нямаш други богове освен Мене”, и втората: “Да не си правиш кумир, образ и подобие, и да не им служиш, нито да им се кланяш”. На мястото на първата заповед се постави бог-лъжа, който в същност е самият сатана, и всякви дървени идоли с човешки имена. Издигат се в култ човеци и се боготворят молейки се на тях за посредничество към ГОСПОДА.
  Предлагат се още човешки кости за поклонение, под предлог, че е нещо свето, а пък БОГ казва: “Варосани гробници, от вътре пълни с всякакви нечистотии”. Псевдосвещенниците /поповете/ се представят с “владика”, “отец”, “светейшества” и др., и много държат да им се вика така. Не знаете ли че ЕДИН е НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ???
  Не знаете ли защо поповете си присвояват титли и правомощия, канонизират и узаконяват, и заклеймяват??? Защо обичат първите редове, и защо ласкаят управляващи, и лобират в тясна симбиоза с правителства, и силните на деня??? Не каза ли сатана: “…поклони ми се и ще ти дам всичките богатства на този свят”??? Тези, които ще ви кажат, че е “въпрос на тълкование и различни писания” се наричат попове и заблудители, водещи вярващите към заблуда и погибел.

  НЕ Е ЛИ ЕДИН ГОСПОД-БОГ??? НЕ Е ЛИ ЕДНО НЕГОВОТО СЛОВО И ЕВАНГЕЛИЕ??? НЕ Е ЛИ ИСТИНАТА ЕДНА???
  Как тогава, и кой създаде всичките тези религии??? Не е ли самият дявол и сатана, използващ Божието Име, за да заблуди и отвлече вярващите от истината на Бога??? В някои страни се кланят на каменни богове с човешки имена. В други се кланят и боготворят крави, и пак в други се кланят на дървени богове с човешки имена, и ги наричат чудотворни, боготворят човешки кокали, предмети от дърво и метал, и всевъзможни неща. Не знаете ли, че БОГ е ДУХ и ТРЯБВА ДА МУ СЕ КЛАНЯМЕ С ДУХ И ИСТИНА, ЧРЕЗ. ПОКАЯНИЕ И ВЯРА??? Не знаете ли, че СЛОВОТО нарича двете религии “православна” и. “католическа” “ГРЬЦКИЯ КОЗЕЛ” и “ЗВЯР”????? Знаете ли каква е връзката на “ГРЪЦКИЯ КОЗЕЛ” с константин, констанинопол, истанбул и защо свърталището на “православието” наречено “патриаршия” се намира там???? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ПАПАТА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ за “божи наместник” и псевдопатриарсите за “вселенски” и поповете за “отци”??? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЗЛАТНИТЕ КОРОНИ И ОДЕЖДИ И СКИПТРИ С КОИТО ХОДЯТ??? Дори ГОСПОД-БОГ не е дошъл на земята така, преди повече от 2000 години!!! Зрелищните церемонии и тържества, не са ли акт на впечатления и заблуда, и зависимост??? Попитайте поповете защо “кръщават” децата??? Водното кръщение не е ли акт на покаяние и примирение с БОГА, както и пълно обръщане от пътя на греха в пътя на Бога??? Тогава какво са прегрешили децата??? Не каза ли ГОСПОД : “не спирайте децата да идват при МЕН,защото на тях принадлежи БОЖИЕТО ЦАРСТВО” това “кръщение”, което правят поповете не е ли акт на обвързване и зависимост, както и задължение за точно изпълнение на Божиите повеления, и заповеди??? Така направиха и с родителите на тези деца! Не знаете ли, че ХРИСТОС слезе на земята да премахне всички зависимости и заблуди на лукавия и развърже хората от веригите на сатана, и премахне изпълнението на буквата, за да донесе правилното изпълнение на Божията Воля??? Псевдосвещенниците ще ви кажат за иконите /идолите/ : “ние не се кланяме на иконата, нито на боята нито на дъската, а се кланяме на “същноста”. НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЗАД СЪЩНОСТА на БОЖИИТЕ ЗАБРАНИ се крие сатана??? ТОГАВА НА КОГО ВИ КАРАТ ДА СЕ ПОКЛОНИТЕ???? Обясняват още за иконата /идола/ : “когато едно дете отсъствува от вкъщи и майка му като види негова снимка си мисли още повече за него “АКО СЕ СЕЩАТЕ за ГОСПОД така както и по начина по които ви учи “православието”, горко. Не виждате ли че колкото повече и разнообразни празници, обряди и ритуали канонизират, толкова повече ви обират, и предават душите ви на заблуди от сатана вследствието на което е погибел??? Не виждате ли разнообразните панахиди и помени, и “култ към смърта”, не виждате ли как се правят, че се молят на помените??? Ако по този начин се прощаваха грехове, след като човек е умрял, то всеки един приживе би безчинствал, и за края на дните си за опрощение би заделил някой друг лев за молитвите на дядо поп?! Също така изливат вино и олио по гробове, паметници и др. мерзостни мероприятия. Не знаете ли че виното символизира НОВИЯ ЗАВЕТ В НЕГОВАТА КРЪВ??? Някога фараона канонизира и обяви себе си за бог, и си направи пирамида. После в други времена се построиха мавзолеи и се кланяха на човешки гнусотии. И в още по-други времена последни хората си направиха златна кутийка /пирамида и мавцолейче/ в която поставиха кокали за поклонение и обявиха, че ще направят българия “малкия йерусалим” – НЕ СА ЛИ ТОВА ГОЛЕМИ МЕРЗОСТТИ???? Карат хората да секланят на икони /идоли/ и след като умрат им поставят същите тези икони с човешки образ и брада, в краката. Може би като задължителен билет за божието царство – наричат ги “чудотворни” как няма да са чудотворни, след като една боядисана дъска-поднос/икона/ обира бабичките, първо финансово и после духовно. НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЗАД ВСЕКИ ИДОЛ СЕ КРИЕ ЗЛО??? Вижте какво пише в Новия Завет, в “Откровение на Йоана” гл.22:15,18 и 19. Относно “православен и благодатен огън”, и целия този цирк, и карнавал в Йерусалим трябва ли да бадем сапричастни, и проводници на “православните” лъжи??? Не знаете ли, че когато е падал огън от ГОСПОДА винаги е било пред очите на всички??? Но след идването на ИСУС вече не, и сам ТОЙ каза, че друго знамение няма да се даде, и при все, че ХРИСТОС обяви следното: “АЗ ще ви изпратя УТЕШИТЕЛЯ, ДУХЪТ НА ИСТИНАТА, който ще ви упътва на всяка истина”, и всичките тези думи на БОГА бяха претрансвормирани от попската религия като “православен огън” и направиха тази световна лъжа, при все че такъв огън не се изпраща от НЕГО. Април месец ще излезе дядо поп от капището и ще каже: “ОТ ГОСПОДА Е” и отвън ще има предподготовка за по-зрелищно представяне на лъжата. НЕ Е ли ГОСПОД БОГ, БОГ на всички??? Как тогава се дава само на поповете, когато Господ е казал, че всички трябва да Му служат??? Несъществуващи неща използвани за манипулиране на масите за подържане на геополитическа зависимост и извичане на гнусни печалби използващи ГОСПОДНОТО ИМЕ.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Псалом 115:

  1 Не нам, Господи, не нам, Но на Своето име дай слава, Заради милостта Си и заради верността Си.
  2 Защо да рекат народите: Где е сега техният Бог?
  3 Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно.
  4 Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце.
  5 Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат;
  6 Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат;
  7 Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си.
  8 Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях.
  9 Израилю, уповавай на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
  10 Доме Ааронов, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
  11 Вие, които се боите от Господа, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
  12 Господ си спомни за нас; ще ни благослови; Ще благослови Израилевия дом; Ще благослови Аароновия дом.
  13 Ще благослови ония, които се боят от Господа, И малки и големи.
  14 Дано Господ ви умножава повече и повече – Вас и чадата ви.
  15 Благословени сте вие от Господа, Който е направил небето и земята.
  16 Небесата са небеса на Господа; А земята Той даде на човешките чада,
  17 Мъртвите не хвалят Господа, Нито ония, които слизат в мястото на мълчанието;
  18 Но ние ще благославяме Господа От сега и до века. Алилуия.