Вселенският патриарх пристигна в България

16 юли 2010г. Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в България. Заедно с патриарха пристигна за поклонение и иконата на Света Богородица от Йерусалим известна като Божигробската. Иконата ще остане четири дни. Пресфото - БТА снимка: Владимир Янев

Богомолци и свещеници от цялата страна и Европа посрещнаха Н.Св. Вселенския патриарх Вартоломей Първи и чудотворна икона на Св. Богородица, която идва за 1ви път в България

16 юли 2010г. Целият висш клир на Българската православна църква и архиереи от цяла православна Европа присъстваха на тържествената церемония, с която в Пловдив бе посрещнат  Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол. Вселенският патриарх пристигна в града по покана на Пловдивския митрополит Николай и по повод деня на Света великомъченица Марина – 17 юли, която е патрон на митрополитския храм в града.

Веднага след това на площада сред богомолците бе донесена чудотворната икона на Света Богородица – Божигробска, която идва в България за първи път. Чудотворният образ на Божията майка стои зад саркофага й в гробницата в Гетсимания. Отслужен бе кратък молебен за благоденствието на целия православен свят, възглавен от Вселенският патриарх Вартоломей.

Чудотворното изображение на Божигробската Пресвета Богородица е уникално и има особено място в сърцата на православните християни по целия свят, каза в приветствието си митрополит Николай. За пътуването й в България е издаден специален документ – жест голямо благословение – ясен знак за братските отношения между Българската православна църква и Йерусалимската патриаршия, каза още Владиката.

Н.Св. Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол бе удостоен със званието “Почетен гражданин на Пловдив”. Решението на Общинския съвет обяви кметът Славчо Атанасов на церемонията по посрещането му в Пловдив. Най-високото почетно отличие Вселенският патриарх получава за “почит и уважение към приноса му за цялото българско обещество”. Със същите мотиви със званието “Почетен гражданин на Пловдив” бе удостоен и Негово Светейшество Максим, Патриарх български и митрополит Софийски.

Н.Св. Вселенският патриарх Вартоломей благодари за оказаната почит при посрещането. Той изказа и специални благодарности към президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, за това, че са осигурили правителствения самолет за делегацията им. С литийно шествие иконата бе занесена в митрополитския храм, където бе отслужена празнична вечерня. Там иконата ще остане за поклонение до 21 юли.

СИГУРНО ВСИЧКИ СИ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСЪТ “ЩО Е ТО …”

Тронът на Вселенския патриарх в Константинопол. Столът поставен по-високо е място за Евангелието, а по-долу е тронът на патриарха. В православната църква тронът на епископа често се смесва с определени отличителни черти на троновете на монарха, някои наследени от Византийския съд, както например двойка лъвове, седящи, там където се слагат краката. Терминът „трон“ често се използва и при патриарсите като се говори за техния авторитет като висши духовници. /кликнете в/у снимката за по-голям рамер/

Вселенският патриарх (на гръцки катаревуса: Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) е един от 7-те източноправославни патриарси-предстоятели на Православната църква (пръв между равни).

Всички Източно-православни патриарси – на:

Цариград, сега Истанбул (Турция)

Александрия (Египет)

Антиохия (Турция)

Йерусалим (Израел)

България

Московски и на цяла Русия

Католикос-патриарх на Грузия

Сърбия

Румъния

Древноизточни православни патриарси

Източносирийски патриарси

Неканоночни източноправославни патриарси

Патриарх на Москва и цяла Русия – глава на Руската Старо-православна Църква

Патриарх на Америка – в единство с Старо-православния патриарх на Москва и цяла Русия

Патриарх на Киев – глава на Украинската православна църква

Вселенската патриаршия се намира в Цариград – столицата на Константин Велики, днес Истанбул.

Понастоящем 232-ри по ред Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол е Негово Светейшество Вартоломей. През юни 2007 г. Върховният касационен съд на Турция, на който е подсъден Истанбул, се произнася по жалбата на отлъчения свещеник българоман Константин Костов и забранява на Константинополския патриарх да се нарича „Вселенски“ в Турция. Според мотивите това нарушавало равнопоставеността на религиите в Турция.

Смята се, че Свети Андрей Първозвани, е Първи Константинополски Патриарх и  основател на Църквата във Византион. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници. Св.Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли (общо са 13, след предателството и смъртта на Юда е избран 13-ти апостол), брат на Свети Петър. Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Загива с мъченическа смърт.

Званието “патриарх” е най-висшото за настоятел на автокефална православна църква и е установено на Халкидонския църковен събор през 451. Там се определя пентархията. Петте главни църкви са “старите църкви” и те са подредени по ранг така: Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим. И след разделянето на християнската църква при Великата схизма от 1054 г., титлата партиарх остава в йерархията на християнската църква – в Източната “патриарх”, в Западната “папа”.

По време на Византийската империя начело на православните автокефални църкви са стоели четирима патриарси: Константинополския, Александрийския, Антиохийския и Йерусалимския.

Понастоящем глава на БПЦ е патриарх Максим. Негово Светейшество Максим — Патриарх български и митрополит Софийски, има светското име Марин Найденов Минков и е роден на 29 октомври 1914 г в с. Орешак. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

По силата на византийския принцип “Imperium sine Patriarcha non staret” — „Царство без патриарх не бива“, на църковно-народен събор към 919 г. Българската православна църква е официално провъзгласена за автокефална, а българският архиепископ получава титлата патриарх.

Според мирния договор от октомври 927 г. на цар Петър е призната титлата „василевс“ и според Дюканжовия списък тогава се потвърждава автокефалията на Българската църква и патриаршеския титул на нейния предстоятел Дамян „по заповед на император Роман I Лакапин“. Дали е издаден тогава и официален църковно-канонически акт не се знае, но се предполага. Такъв акт православната патриаршия на Българската църква получава през 1235 г., благодарение на цар Иван Асен II. Търновската патриаршия е призната от всички древни църкви – Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Българската патриаршия е хронологически шеста по ред.

1 comment for “Вселенският патриарх пристигна в България