Британската кралица в криза – продава имот

Елизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мари (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Англиканската църква, главнокомандващ британските въоръжените сили и лорд на Ман. Елизабет II е родена на 21 април 1926 в Лондон. Тя е по- голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед — Филип Маунтбатън. Двамата имат 4 деца: Чарлз, принц на Уелс, Ан; Ендрю, херцог на Йорк; Едуард. Елизабет управлява от 1952 г.След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Елизабет II е най-пътуващият държавен глава в света. Британската кралица ще става за първи път прабаба през декември тази година, когато се очаква да се роди детето на нейния най-голям внук Питър Филипс и жена му Отъм.

Кралица Елизабет Втора продаде имот заради недостиг на налични средства – вади пари за закъсали роднини

Принцеса “на косъм” от контузия след срутване на двореца

16 юли 2010г. Кризата засегна и британската кралица – Елизабет Втора, която бе принудена да продаде свой имот заради липса на пари, пише в. “Индипендънт”.

Имението на кралицата в графство Чешир и прилежащите 50 акра земи бяха продадени на търг за 1 милион паунда (1,5 милион долара). Кралицата обмисля и възможността да продаде най-успешния си инвестиционен проект – практически всички сгради на една от централните лондонски улици “Риджънт стрийт”, съобщи ВВС, цитирано от БТА.

Лондонските делови кръгове отбелязват, че сегашната финансова криза е довела до значителен спад в стойността на акциите и недвижимото имущество на Елизабет Втора. Например миналата година стойността на Ланкастърското херцогство е спаднала със 75 милиона паунда и сега се оценява на 322 милиона паунда. Ситуацията се усложнява и от това, че правителството вече 14 години не е увеличило отпусканата сума за т.нар. гражданска листа – прякото финансиране на кралското семейство от държавния бюджет. А управляваните от кралицата имоти, включително Бъкингамския дворец се нуждаят от спешен ремонт, за който няма пари, допълва БТА.

Свидетелство за кризисната ситуация е и неотдавнашното срутване на част от пристройка на двореца, при което за малко не пострада дъщерята на кралицата принцеса Ана.

Елизабет Втора е принудена и да помага материално и на членове на семейството си. По-рано тази седмица стана известно, че кралицата е погасила част от задълженията на Йоркската херцогиня Сара, която се оказа на ръба на банкрута. Дълговете й достигнали 2 милиона паунда.