Журналистка специализирала в САЩ е новата шефка на БНТ

Вяра Анкова е 21-ият директор в историята на Българската Национална Телевизия

Майка-героиня родила 4 деца – най-голямата й дъщеря живее в Щатите

Предлагали й да остане в Америка – тя се прибрала в България

София, 15 юли 2010г. Вяра Анкова е 21-ият директор в историята на Българската национална телевизия. Това се посочва в съобщение от БНТ по повод на днешния избор на Анкова за нов генерален директор на националната телевизия.

Вяра Анкова ще встъпи в длъжност в началото на август, когато настоящият генерален директор Уляна Пръмова ще подаде  оставка, се посочва в съобщението.

С процедура на двустепенно гласуване днес Съветът за електронни медии публично и с явно гласуване избра Анкова за генерален директор на БНТ, сподели с нас г-н Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), който бе и предеседател на комисията изслушваща кандидатите за ръководители на БНТ. Като мотиви за избора й бяха отбелязани нейната компетентност, възможността да работи със сегашните реалности в телевизията и подкрепата за нея от 50 обществени организации, допълни шефът на най-влиятелната организация в медийния живот в България.

Зад кандидатурата й за поста генерален директор застава коалиция “Гражданско участие – устойчиво развитие” от 13 неправителствени организации от страната.

На питане за новинарската емисия на новата й медия “По света и у нас” Анкова е отговори, че “ако има грешки, дали са корупционни практики или нецелесъобразност на решенията, те ще бъдат извадени.”

На въпрос какви са първите ангажименти към управлението на БНТ, тя отговори, че “първите стъпки ще са свързани с план за преструктуриране на телевизията, защото, ако нямаш основа, която да надграждаш, ако започнеш със странични действия, няма да постигнеш целта си.”

На питане за това, кои предавания ще махне от БНТ, Анкова отговори, че първо трябва да видим с какви средства разполагаме. Ще започнем с по-малко, но качествена продукция.”

Вяра Анкова определи себе си, като “телевизионен мениджър.” /Използвани са въпроси и на други медии/

Наследникът на “Мистър Панорама” Иван Гарелов – Бойко Василев се очаква да стане програмен директор на БНТ, като заеме мястото на фаворита на досегашния директор Уляна Пръмова – Димитър Цонев. Василев беше сред основните защитници на Анкова, когато тръгна подписка в БНТ за издигането й за шеф на държавната медия.

Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. През 1991 г. започва работа в БНТ. Дълги години работи като репортер и редактор в БНТ и е един от първите водещи на новините в сутрешния блок “Добро утро” и в съботно-неделния екип на новините. Специализира журналистика в САЩ, малко след това спечелва конкурс и за CNN. Същото се случва и за BBC в Англия.

Споделя пред българските медии, че е можела да остане и на двете места. Особено в САЩ, където живяла при хора, които станали нейно второ семейство. Дори кръстила малката си дъщеря Хелена на жената от това семейство. Сега при тях живее 15-годишната й дъщеря от първия брак Яна. Винаги “можела да останe в това семейство, без да тръгва от нулата, което е тежкото в емигрантския живот,” споделя Анкова.

Сегашното семейство на шефката на новините в БНТ и бивша водеща на “По света и у нас” Вяра Анкова е пълно с дечица.

Първото е 24-годишната Яна – плод на студентска любов и ранен брак, когато Вяра Анкова била едва 20-годишна и останала разочарована. Следват 13-годишният Константин, 12-годишната Хелена-Мария и Натали, изплакала на бял свят 2006 година. И трите хлапета са от втория й и настоящ съпруг – бившия президент на ФК “Левски” Томас Лафчис. Анкова кръщава първата си дъщеря Яна на героинята от песента “Даваш ли, даваш, балканджи Йово”. Константин носи името на бащата й. Комбинацията Хелена-Мария пък идва от съчетаването на името на най-добрата приятелка на Вяра в САЩ – Елена с рождената дата на момичето – 15 август, когато е Голяма Богородица. Името на най-малката -Натали, Вяра го видяла насън. Ден преди да роди през пролетта на 2006-а сънувала как намира детска гривничка с надпис”Натали”. Малката Натали е петото дете във фамилията. Сладураната има 3 каки и батко. Двете големи щерки са от предишни бракове на Вяра и мъжа й.  Многобройното семейство живее в къща в “Бояна”. Бащиното семейство на Анкова е собственик на голяма строителна фирма, основана от родителите й. След кончината на баща й бизнесът се ръководи от брат й.

Вяра Анкова се омъжи за Томас Лавчис през 90-те години. “1996-а бе година на крайностите за мен – загубих баща си, но се запознах с Томи”, разказва тв звездата. По-близките до нея твърдят, че покойният й татко винаги е бил най-важния човек за нея.

В първите години на XXI век семейството на Вяра живя в Атина при роднини на Томи до 2004-а, като тя бе кореспондент в гръцката столица. Анкова се завърна в България и скоро бе назначена за шефка на новините. “По-голямата част от детството на децата премина с майка, която постоянно беше до тях. В един момент липсата ми им дойде доста рязко, защото нямаше никакъв преходен период. Както непрекъснато бях до тях, така изведнъж изчезнах, защото се върнах на работа в България, а те останаха в Гърция. Изживяха доста тежко рязката промяна. Да не говорим до какви думи стигна синът ми. Каза, че Дядо Господ наказва майките, които изоставят децата си,” сподели тогава пред списание Тема Анкова.

“Заминахме, защото почина свекърва ми. Наложи се да сме близо до овдовялия й съпруг, който трудно понесе загубата. За мен доста неща са по-важни от кариерата. Затова се отказах от всичко, което имах тук. Не само в професионален план”, разкрива причината за 4-годишния си задграничен престой Анкова. През 2001-а лично вселенският патриарх кръстил рожбите й Константин и Хелена-Мария. “За един православен християнин това е равносилно на кръщене при папата за католиците”, горда е тв звездата. Синът й Коко носи името на покойния й баща. Момчето обаче се чувства повече византиец, отколкото българин. При Хелена-Мария е точно обратното. Последната щерка – родената през 2006-а Натали, все още не се е определила каква е по народност. Дори и в атинския дом на Вяра официалният език бил българският. Децата й понякога се опитвали да си говорят на гръцки, но майка им ги скастряла. Самата Вяра не знаела езика на южните ни съседи при пристигането си в Атина. Можела да казва само “благодаря” и “добър ден”. Наложило се да се запише на курсове. След година вече говорела свободно езика. И сега обаче смята, че английският й е по-добър. “За да кажеш, че знаеш един език, трябва да умееш да мислиш на него”, разсъждава тя.