За първи път спряха петролният теч в Мексиканския залив

Течът за сега спря - но не е ясно кога ще спре трагедията от замърсяването от аварията предизвикана от БП.

Обама: “Това е добър сигнал!”

15 юли 2010г. Петролната компания Бритиш Петролиум /БП/ успя да спре теча в мексиканския залив за първи път от месец април т.г.

От висшият технически персонал на БП наблюдават в момента налягането, за да разберат дали сегашното състояние може да бъде запазено. Всеки 6 часа се сравняват данните от изминалите.

Още е рано да се каже до кога ще издържи ситемата, която спря теча. Също така, не е ясно кога ще спре трагедията от замърсяването. Кога ще започнат да възстановяват флората и фауната на засегнатите райони, кога ще бъде върнат към нормален живот бизнесът засегнат от петролният разлив продължаващ вече 87 дни. И в крайна сметка, кога ще бъде премахнат петролът от местата, където той бе разлят или разнесен от теченията в океана.

Новината бе разпространена от всички американски медии, като се изразяват мнения и надежда за така очакван край на най-голямата еко-трагедия в американската история.

Президентът на САЩ Барак Обама си позволи в края на пресконференция в Белия дом за одобреният от Сената днес нов финансов закон, да коментира и днешният успех на БП. Обама каза, че “Това е един много добър сигнал, но за сега това са само успешни тестове.”