Махат канадските визи?

Българите в Канада са около 45 хиляди български граждани, като според Statistics Canada броят им е най-малко 27,260. Торонто е градът с най-голямата българска общност в Канада, наброяваща над 20 000 души. Българите са един от малкото етноси в Торонто, които нямат свои ресторанти и заведения, подобно на много други места в Северна Америка.

Канадците искат дружба с България, но визи за българите

Важно е да изградим по-силни търговски връзки с България, заяви канадският министър на външната търговия Питър ван Лоун

14 юли 2010г. Министърът на международната търговия на Канада Питър ван Лоун (р. 18 април 1963г., Ниагара Фолс, наследник на емигранти от Естония по време на 2-та св.война) пристигна на работна визита в България. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посрещна госта си на работна закуска в 07,00 часа, пише в съобщение на пресцентъра на икономическото министерство. Трайков е поставил въпроса за отмяната на визите за българските граждани, които пътуват в Канада по време на днешната си среща с Питър ван Лоун. Споделих, че това много би увеличило подкрепата и за предстоящото сключване на Споразумението за разширено икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Канада, то е свързано и със свободното движение на хора, каза министър Трайков. Той отбеляза, че България е една от само трите държави от ЕС, чиито граждани се нуждаят от визи.

Предстоящото сключване на Споразумение за разширено икономическо и търговско сътрудничество /СЕТА/ между ЕС и Канада бе основен акцент на разговорите между двамата министри. Канада е сред приоритетните търговски партньори на нашата страна, пише в съобщението. Визитата на  Питър ван Лоун в България е част от обиколката му в страни от Централна и Източна Европа, която включва визити и в Русия, Естония, Румъния, Словения и Словакия.

Правителствените мерки в подкрепа на икономическия растеж също бяха обект на разговорите между двамата министри. Както и иновативните сектори, като производството на лекарства, автомобилни части, медицинско оборудване, оптични уреди и други. България има интерес и от създаването на смесени предприятия с канадски фирми, като перспективни области на сътрудничество в това отношение са определени електрониката, информационните технологии, машиностроенето, електротехниката, производството на авточасти и други.

Българската страна е готова да съдейства за организиране на посещение у нас на представители на големи канадски компании, които проявяват интерес за инвестиции в България.

Министърът Трайков посочи, че очакваният ефект след предстоящото сключване на споразумението за свободна търговия с Канада ще са около 40 млрд.долара увеличение на стокообмена, от които около 30 млрд.долара в полза на ЕС и около 10 млрд. долара в полза на Канада. В този смисъл това е потенциал за разширяване.

Сред темите на днешните разговори е била е енергетиката, каза министърът. Стана дума за новите технологии за проучване и добив на газ за дълбоко сондиране, една от канадските компании сондира в румънския шелф и аз ги поканих да участват в процедурата и за българския, съобщи министърът.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ И КАНАДСКИЯТ МИНИСТЪР НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ ПИТЪР ВАН ЛОЪН ОБСЪДИХА ПРЕМАХВАНЕТО НА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ И ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ. ФОТО: МС

Въвеждането на безвизов режим от Канада за българските граждани са обсъдили министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външната търговия на Канада Питър ван Лоун. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. България вече е покрила всички критерии, които са взети предвид от ваша страна при отпадането на визовия режим за граждани на Хърватия, е посочил премиерът Борисов. В същото време страната ни създава условия за развитие на търговско-икономическите отношения между двете държави.

По думите на Питър ван Лоун, всички мерки и конкретни действия на българското правителство дават увереност, че се движим в правилната посока и е уверил премиера Борисов, че “ще постави на вниманието на колегите си от своето правителство обсъжданите в България въпроси.”

Стокообменът между България и Канада през 2009 г. е на стойност 108 млн. долара, с отрицателно салдо за нашата страна – износ за 44.5 млн. долара и внос за 63.5 млн. долара. Основните експортни стоки са дамска конфекция, мъжки ризи, тестени изделия, препарати за храна за животни, профили от мед и други. Вносната листа се състои главно от медни руди и техните концентрати, двигатели, замразена риба, автомобили и други. Канадските инвестиции в България в периода 1996 – 2008 г. са 52.6 млн. евро, което нарежда страната на 30-о място сред чуждестранните инвеститори в България.

Важно е да изградим по-силни търговски връзки с България, да подпомогнем икономическия растеж, защото виждаме огромен потенциал в тази посока, заяви в специално интервю за БТА канадският министър на външната търговия Питър ван Лоун, който пристигна на официално посещение у нас.

Има много страни като България, които имат страхотна възможност да постигнат такъв напредък, да оставят в миналото щетите, причинени от периода на комунистическо управление, смята министър ван Лоун.

Следва съкратен текст на интервюто:

– Министър Ван Лоун, каква е целта на Вашата обиколка в страни членки на ЕС и на посещението Ви в България?

– Целта е споразумение за свободна търговия между Канада и Европейския съюз. Европейският съюз го нарича всеобхватно икономическо и търговско споразумение, а аз го наричам споразумение за свободна търговия, тъй като е по-лесно за разбиране. Сега съм на обиколка в Естония, България, Румъния, Словакия и Словения за обсъждане на преговорите и за популяризиране на идеята. На този етап преговорите вървят много добре и според проучванията, ще има значителни ползи и за двете страни, ако сключим подобно споразумение, така че се надяваме то вече да бъде факт до края на следващата година.

– Смятате ли, че споразумението за свободна търговия, както го наричате, ще бъде сключено скоро?

– Оптимист съм. Преговорите, а ние вече сме минали през три кръга на този етап – четвъртият започна вчера в Брюксел, а петият кръг е планиран за октомври в Канада, и всички участници в преговорите, и от страната на Европа и от страната на Канада, ми казват, че напредъкът е по-голям и по-бърз от очакваното. Проучването, което беше направено преди започването на преговорите, показа, че търговията между Европейския съюз и Канада може да се увеличи с 38 милиарда долара. Канадската икономика би спечелила 12 милиарда долара, а това означава 26 милиарда долара за Европейския съюз. Двете страни ще спечелят, горе-долу половината от чиста търговия, а другата половина от услуги, инвестиции и регламентирането на правилата.

– Благодаря Ви. Бихте ли искали да направите специално изявление за България?

– Ако погледнете страните, които посещавам, ще видите, че това, което е общо между тях е, че те са онова, което Джордж Буш нарече “новата Европа”. Това са страни, които имат работа с едно трудно минало, и които имат потенциал за силен икономически растеж сега. Някои хора смятат, че Европейският съюз няма потенциал за икономически растеж. Аз не мисля така. Смятам, че има много страни като България, които имат страхотна възможност да постигнат такъв напредък, да оставят в миналото щетите, причинени от периода на комунистическо управление, при което виждаме огромен потенциал за икономически растеж. Затова, като канадец, смятам, че е важно да изградим по-силни търговски връзки с България и други съседни страни, така че да подпомогнем този икономически растеж, но и да имаме полза от него.