Една година правителство на ГЕРБ

ОЦЕНКИ И МНЕНИЯ

Оценяват го между “добър 4” и “мн.добър 5”

10% спад за министерски съвет – 7% за премиера

Положителните оценки надделяват – от младите, образованите и гражданите

По 10% “гербери” дават “отличен 6” и “слаб 2″

Бойко Борисов:”Безапелационен успех за нас!”

“Сините”(СДС, ДСБ): “Една загубена година! Това е все едно да скочиш от 6-я етаж!”

“Червените”(БСП и сие): “Корупция в нарушение закона, а чрез закона! С полицейщина икономика не се управлява!”

“Черните” (ДПС): “Първата година на ГЕРБ е краят на романтичният период на партията!”

13 юли 2010г. Положителните оценки на българите за първата година от управлението на правителството преобладават, сочат резултатите от проучване на НЦИОМ, което получихме в Лос Анджелис по имейла от националният ни статистически институт. Според национално представително изследване, направено сред 1000 души между 25 юни и 2 юли, 44% от анкетираните оценяват първата година на правителството като успешна, срещу 37%, които са на обратното мнение. Т.е. получава се разлика от 7% между положително настроените и тези с отрицателно мнение за първата изминала година от управлението на 3-годишната политическа партия ГЕРБ.

Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите отрицателните оценки са повече от положителните. Общо 79 процента от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на партията като успешно, а 11 на сто – като неуспешно.

Общата оценка се “върти” около “Добър 4”.

НЦИОМ отбелязва, че симпатизантите на ГЕРБ дават сходна оценка на управлението и на премиера – “Много добър” /4.50/. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на правителството е “Добър” /3.80/.

Две трети от младите хора на възраст под 30 години пишат оценки 4 и 5 на правителството. Подобни са оценките и на 60% от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите.

Най-често жителите на София дават оценка за работата на правителството “Добър” /4/ – 42% от тях. Общо 9%  от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39% – много добра, а 42% – добра (или общо около 80% са между 4 и 5). 10%  от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.

Общо 76%, или 2/3-ти от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на правителството. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

Общо 46% от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ поставят оценка “Добър” /4/. Други 41 на сто му дават оценка “Много добър” /5/. Очевидно представите за успех на правителството засега се вместват между оценките 4 и 5, коментират социолозите.

От август 2009 г. до юли 2010 г. правителството на ГЕРБ е загубило 10 на сто от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на Министерския съвет надхвърля с 4% одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата – от жителите на София, от образованите и от трудово активните българи.

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7%  от одобрението за дейността си – от 69 на 62%.

Одобрението към полицията нараства с 8% през изминалата година – от 43 на 51%. По-голямата част от министрите са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци.

Рейтингът на МВР-министър Цветан Цветанов през юни е 68%. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации. Най-големите успехи на правителството, според анкетираните, са борбата с престъпността, посочена от 31%, борбата с корупцията, осигуряването на европейските фондове и реформите в държавната администрация.

Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си – от 23 на 43%. Той се оказва един от най-харесваните министри. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов – от 25 на 42%. Министър Росен Плевнелиев добавя 6% одобрение за работата си през последната година.

Критиките към правителството от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Критика предизвиква липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат съответните мерки за намаляване на безработицата.

Една година след конституирането на 41-то Народно събрание, всеки 4-ти пълнолетен гражданин изразява одобрение към неговата дейност. Това одобрение е значително по-голямо в сравнение с одобрението, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат, отчитат от НЦИОМ. Сегашното одобрение за работата на Народното събрание е сравнимо с одобрението за дейността на 38-то Народно събрание в края на първата година от мандата му през 1998 г.

Една година след началото на управлението на ГЕРБ, председателят на парламента Цецка Цачева среща най-изразителна подкрепа за работата си сред хората в активна трудова възраст, сред образованите българи и сред жителите на градовете областни центрове, отбелязва НЦИОМ.

Една година след парламентарния вот управлението на ГЕРБ е витално,

коментира в интервю за БТА Лидия Йорданова, ръководител на Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/. Йорданова посочи, че ГЕРБ е отприщил общественото усещане, че най-после нещо се случва и то се прави за хората.

“ГЕРБ спечели вота на българите, очакващи възмездие за годините на прехода. Българите повярваха, че, дори това да не е всичко, което трябва да се направи, то е онова, с което трябва да се започне. Освен това в обществените представи експертният потенциал на ГЕРБ е съсредоточен предимно в сферата на сигурността,” споделя Йорданова.

“Днес, година по-късно, в управлението има немалко пробойни. Но ГЕРБ отприщи общественото усещане, че най-после нещо се случва и че то се прави за хората. Българите се умориха от реформи, които така и не усетиха по джоба си, но едва ли скоро ще се уморят от търсене на възмездие и раздаване на правосъдие.

По пътя, по който върви през първата година от своето управление, ГЕРБ губи избиратели. Бих казала, че конформисткият вот се свива и отстъпва място на подкрепата за конкретни проекти и политики,” споделя директорката на националната статистика.

“Една година след парламентарния вот, управлението на политическа партия ГЕРБ е витално. Защото успява да задържи на своя страна младите, образованите и заможните жители на големите градове.”

ОЦЕНКИ

“НИЕ ЗА НИЕ”

Бойко Борисов си пише (много добър) 5 за едногодишното управление. Спряхме заменките, върнахме еврофондовете, прекратихме отвличанията и магистралните грабежи, пладнешкия обир по държавни предприятия – всичко това е при прокурор, отчете се премиерът пред журналистите днес. Ако се разберем с руснаците (за енергията, газта и АЕЦ), така, както аз искам – ще си пиша шест, направи самооценката си премиерът.

Пълен успех за нас, безапелационен! Еврофондовете от нула на сто. Не пипаме пенсии, заплати и данъци – единствени в региона не си го позволихме. Дефицит от най-малките в ЕС. Процедурите са срещу всички държави. Не са срещу България само. Това каза Борисов пред бтв.

И през 2011 година данъците ще останат ниски, каквито са сега! Въпреки, че страните около нас вдигат ДДС и намаляват заплатите, ГЕРБ не посегна нито на пенсиите, нито на данъците – отбеляза премиерът една от заслугите на едногодишното управление на неговата партия. Като заслуги на това управление премиерът посочи и отпушването на еврофондовете и началото на реформите във всички сфери.

До този момент много ясно спазваме своята евроатлантическа ориентация, коментира още премиерът Борисов. Когато американската страна и президентът Обама ни призоваха да приемем затворник от Гуантанамо, ние се отзовахме веднага и МС взе решение. Когато ни попитаха как ще реагираме за общата ПРО на НАТО в Европа – ние веднага се отзовахме. “Великите сили са доста влюбени в нас като държава и много искат да имат влияние в България”, каза премиерът относно отношенията между страната ни с Русия и Америка. Според него в определени моменти или руската страна, или американската страна се раздразват от по-голямата активност на едните или другите.

ДДС в Румъния и Гърция – данък добавена стойност отиде на 24%. У нас остана 20%. По-високият ДДС гарантира събирането на приходите в бюджета, тъй като от всяко нещо, което хората правят, се вземат пари и се запушва дефицитът. В условията на криза обаче ние се постарахме и удържахме да не пипнем този данък. Второ голямо наше достойнство е, че продължаваме да имаме най-ниския корпоративен данък в Европа, както и 10% плосък данък. След като се признаят разходите, той реално става 7%. При 20% в съседните държави. С една дума, техните премиери, с цялото ми уважение към тях, пренасочиха тежестта на кризата върху всеки отделен човек в своята държава. А ние правим съкращения в администрацията и реформи, не пипнахме пенсиите, заплатите, социалните помощи.

На въпроси по бтв, в личен план Борисов отговори, че и той и ГЕРБ са самотни. Борисов отново потвърди, че докато е на власт няма приятели и това може би е за добро.

Първата година от управлението е време, в което системите се напасват една към друга, сработват се, придобиват опит., добавя Борисов пред в-к Стандарт. Голяма част от министрите и заместниците им дори не са се познавали, преди да отидат във ведомствата си. Ние нямаме традициите на партиите, които с години готвят екипи и подбират кадри. Ние преди 3 години направихме партия. От нея пратихме представители в Брюксел, в парламента, в Министерския съвет, от нея излъчихме посланици и еврокомисар. Не е лесно. В същото време се отнасяме безкомпромисно към всеки от ГЕРБ, който се издъни. И хората го разбират.

ОПОЗИЦИЯ, СЪМИШЛЕНИЦИ И УПРАВЛЯВАЩИ

… НАЦИОНАЛНАТА СТАТИСТИКА

14 юли 2010г. Днес парламентът избра представителят на ГЕРБ Анастас Анастасов (р.1965 г. в Ямбол, юрист) за зам-председател на Народното събрание. Анастасов е юрист, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на Комисията по правни въпроси. Народното събрание избра Анастасов на мястото на подалия оставка заради обвинения в ходатайство и натиск върху журналист Лъчезар Иванов.

“Политическите опоненти на ГЕРБ не могат да си позволят да подценяват факта, че собствените им избиратели масово одобряват това, което прави вътрешният министър, например. Премиерът също се оказа неудобен политически опонент. Трудно се опровергава политик с неговата харизма, колкото и разумни аргументи да се вадят. Особено ако те идват от устата на политици, които хората засега не искат да видят на власт и които няма как да бъдат припознати като лица на нови управленски алтернативи,” завършва Лидия Йорданова.

… ТЪМНО СИНИТЕ

Първата година от управлението на ГЕРБ беше пропусната в сферата на реформите, пък коментира пред журналисти “синият” лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов.

Според ДСБ на управляващите им липсва компетентност и решителност, за да започнат нужните реформи (ами те не са ли започнали – си задават въпроса някои?!). По думите на Костовима два месеца ГЕРБ да предприеме стъпките в правилната посока, иначе следващата година ще повтори тази.

Изключениe, според тъмносините, прави сферата на сигурността и в борбата с организираната престъпност. Затова като “отличници” на кабинета Иван Костов посочи МВР, M-во на отбраната и МВнР. От ДСБ са убедени, че ГЕРБ няма да отстъпи от позициите си, които са изцяло в полза на страната ни по отношение на енергетиката и изграждането на големите енергийни обекти. Все пак от ДСБ са недоволни, че все още не са “осветлени” политическите покровители на корупцията. Освен двама-трима души от БСП, от ДПС няма конкретно посочени и обвинени имена, смятат тъмносините.

ДСБ определя политическото си място през изминалата година като на коректив. Ние не сме нито опозиция, нито част от управляващото мнозинство, заяви Иван Костов. Той уточни, че ГЕРБ са възприели много от техните предложения, но не изцяло, защото ги спирали лобистки интереси и популизъм.

ОБИКНОВЕННО СИНИТЕ

Мартин Димитров Димитров е български политик, народен представител в 40-то и 41-то Народно събрание, лидер на Съюза на демократичните сили (СДС) от 21 декември 2008 г. и съпредседател на Синята коалиция. Мартин е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил през 1996 г. Френска гимназия /33-то СОУ В. Пеева/, а след това Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист. Мартин Димитров прогнозира тежки времена за правителството на Бойко Борисов.

Две са най – важните несвършени неща по време на едногодишното управление на ГЕРБ, заяви на пресконференция днес в Ловеч синият лидер на СДС Мартин Димитров. Според него първият и основен проблем са несъстоялите се реформи, които е трябвало много бързо да бъдат извършени. В момент, в който целият Европейски съюз търси възможности за стабилизиране, българското правителство предприема ходове на харчене и дестабилизация, допълни Мартин Димитров. Tова е все едно да скочиш от шестия етаж и затова никой не трябва да се чуди защо СДС не подкрепя едно такова действие, каза още лидерът на СДС. Колкото до добрите управленски решения, сините ще подкрепят и занапред ГЕРБ.

ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО – БСП и ДПС

БСП е готова със списък с лобистки закони, който съдържа над 20 закона, в които в отделни текстове се констатира реализация на едри корпоративни интереси, прокарвани от правителството и отделни представители на управляващото мнозинство, съобщи зам-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Най-големите врагове в държавата - Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Добрата новина е, че отмина една година от управлението на ГЕРБ, лошата е, че остават още три години съгласно Конституцията, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че за тази една година са се увеличили тежестите за гражданите в резултат от погрешната политика на ГЕРБ в  икономически и социален план и в областта на здравеопазването. По думите му няма сектор, в който да е настъпила положителна промяна за хората.

Помолен да коментира думи на премиера Бойко Борисов, че полицаите трябва да пълнят бюджета на страната, Станишев каза, че с полицейски методи икономика не се управлява, с такива методи може само част от икономиката да се изтласка в сивия сектор.

За първи път в този парламент имаме вече установена практика да се облагодетелстват интереси или съответно да се създават предпоставки за

корупция не в нарушение на закона, а чрез закона,

добави заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Краят на първата година от управлението на ГЕРБ отбелязва и краят на романтичния период на тази политическа сила, коментира зам-

Активисти на ДПС се молят на Демир Баба Теке заедно със свои съмишленици с които принадлежат към една религия.

председателят на ДПС Лютви Местан. Обратното броене за ГЕРБ започна далеч преди тази политическа сила да успее да преполови мандата си, каза Местан.  ГЕРБ не са успели и не са в състояние да покрият очакванията на българските граждани, според ДПС. Днес икономиката се задъхва, защото България се оказа единствената страна без сериозна антикризисна програма, и оттам се влошава социалният статус на хората, посочи Местан. България все още няма своята национална визия за изход от кризата, а това е въпрос на политическа воля и компетентност на управляващите, коментира Лютви Местан. Той смята също, че ГЕРБ поема много тежка политическа отговорност, легитимирайки “Атака”, в което, по думите му, съучаства и Синята коалиция. По същество това е легитимиране на агресията и деструктивизма в българската политика, е мнението на Местан.

3 comments for “Една година правителство на ГЕРБ

 1. 07/19/2010 at 10:28

  КНСБ оценява повече като отрицателни,
  отколкото като положителни резултатите
  от едногодишното управление на ГЕРБ

  София, 19 юли 2010 /БТА/
  КНСБ оценява повече като отрицателни, отколкото като
  положителни
  резултатите от едногодишното управление на ГЕРБ. Това заяви на
  пресконференция президентът на синдикалната организация проф.
  д-р Желязко Христов.
  Категорично положителна следва да бъде оценена силната
  харизма на министър-председателя Бойко Борисов, който влага
  целия властови ресурс на премиерския пост, за да компенсира
  липсата на ясна визия за управлението на страната, както и
  неочаквано променящите се стратегически приоритети на
  правителството, допълни той.
  Според КНСБ заслуга на правителството е възстановеното
  доверие към страната от европейските институции,
  възстановяването на финансирането и ускоряването на усвояването
  на европейските фондове.
  Борбата срещу престъпността, съпътствана с шумни медийни
  кампании и полицейски акции, не съвсем по нашия вкус, се
  възприема добре от обществеността, но е по-скоро с все още
  очаквани резултати, заяви Желязко Христов. Като противоречиви,
  но по-скоро успешни определиха от КНСБ резултатите в
  отношенията с Русия по стратегическите енергийни проекти и
  енергийни доставки.
  От КНСБ поставиха положителна оценка за възстановения
  трипартитен социален диалог и разпростирането на първите два
  браншови колективни договора. Падането на тавана на
  обезщетението за безработица също получи одобрението на
  синдиката.
  Едногодишното управление на ГЕРБ беше изпълнено с поредица
  от непрецизни необмислени, конуктюрни, а някои от тях и
  стратегически грешни решения, посочи лидерът на синдиката.
  Според КНСБ първият девет месечен антикризисен пакет
  привидно временно е оздравил фиска, но на практика е прехвърлил
  цялата тежест на задълбочаващата се икономическа криза и липсата
  на парична ликвидност върху реалната икономика и домакинствата.
  КНСБ смята, че голяма част от мерките от втория
  антикризисен пакет от март тази година все още не се изпълняват
  – бави се разплащането към бизнеса, което е свило заетостта с
  250 хиляди души, не е изпълнен и ангажиментът, поет от
  правителството за ограничаване на ръста на цените на
  енергоносителите, което нанася нов удар върху
  конкурентноспособността и заетостта в тежката индустрия и върху
  покупателната способност на населението.
  Минималната работна заплата за страната вече шести месец е
  под официалната линия на бедност и макар да има постигнато
  съгласие в антикризисните мерки не се стига до нейното
  увеличение, пише в оценката на КНСБ. От синдиката не одобряват и
  новия модел за заплащане на държавните служители и орязването
  на класа “прослужено време”. Изразяваме своята готовност за
  борба срещу отнемането на класа, допълни проф. д-р Христов.
  Предлаганите варианти за продължаване на пенсионната реформа
  са неприемливи и не постигат основните цели за дългосрочна
  фискална стабилност на системата и повишаване на коефициента на
  заместване на дохода чрез по добра връзка между приноса и
  правата на осигурените лица, смятат от КНСБ.

 2. 07/25/2010 at 11:58

  Премиерът Бойко Борисов с лична равносметка в края на първата година от мандата на ГЕРБ
  25 юли 2010 | Нова телевизия, „На четири очи”

  Водещ: Здравейте. Министър-председателят Бойко Борисов е в студиото. Добре дошли, г-н Борисов.
  Бойко Борисов: Добре заварили.

  Водещ: Започва разговорът с премиера Борисов. Една информация днес във вестник „24 часа” излезе, че тази група на „Килърите”, която залови МВР, всъщност е подготвяла вашето убийство, г-н премиер. Каква е достоверността в информацията?
  Бойко Борисов: Аз повече за Цецо се тревожа.
  Водещ: Защо?
  Бойко Борисов: Защото аз съм свикнал, от десет години какво ли не ми е минало през главата, докато той работи добре сега и повече трябва да се пази. А иначе, има сигнали от сериозни служби в света, които за съжаления в голямата си част се потвърждават след това, но тъй като тече съдебен процес, няма да коментирам тази тема. Само мога да кажа, че именно заради това се налага да се взимат и повече мерки за сигурност. И заради това предоставихме и брониран автомобил, а и повече охрана на вътрешния министър.
  Водещ: Аз ще попитам за вътрешния министър, но така, както излезе информацията, че въпросната банда е приела поръчка…
  Бойко Борисов: За себе си няма да говоря, така че няма да измъкнете нищо по тази тема.
  Водещ: Колкото, толкова, както се казва. Те са приели поръчка. Можете да не кажете кой, но знаете ли кой е поръчителят?
  Бойко Борисов: Други въпроси ще имаме ли?
  Водещ: Да, много въпроси имам.
  Бойко Борисов: Да вървим на тях.
  Водещ: Не искате да кажете? А заплахи срещу г-н Цветанов?
  Бойко Борисов: Взели сме мерки за него и мисля, че се внимава.

  Водещ: Добре. А с какво не можете да свикнете. Точно една година се навършва, откакто станахте премиер, с какво не може…
  Бойко Борисов: Не съм броил дните. За мен са 10-11 години вече, защото е една и съща отговорността. Като бях главен секретар, пак цялата държава, въпросите бяха главно към мен, като станах кмет, всичко се въртеше около кметството в София, ако си спомняте. Сега същата отговорност. И аз съм доволен, че в коментари и на говорителя на Европейската комисия (ЕК) си личи именно това – политическа воля, по-добър доклад от Румъния и сиреч, видно е, че сме по-добри от Гърция, постепенно излизаме от последното място, в което заварих държавата, като най-бедна и като най-корумпирана. Сега мисля, че с този доклад… И фактът, че с канцлера на Австрия се видях, а и много други хора ми се обадиха да ме поздравят за това, че цяла Европа, инвеститорите това чакаха да чуят, политиците, ако щете, политическа воля, веднъж. Втори път… Не да мрънкаме само кога ще ни махнат мониторинга или наблюдението, точно обратното. Аз исках колеги, и сега във вторник едно от решенията на Министерски съвет (МС) е да изпратим на г-н Барозу писмо с нашия план по всяка една препоръка какво ще направим, законова промяна, административна реформа и да го помолим този доклад… да продължи мониторингът, защото за съжаление българите…
  Водещ: Това не ви ли оскърбява, че сме държава…
  Бойко Борисов: Не, изобщо не ме оскърбява. Иначе трябва да изпадам в ежедневните си спорове с подобни лица, които давахте преди малко, които да не се гледат какво правят те, а да дават оценка на нас, дали било от съдебна система, дали било от опозиция. Заради това най-хубаво си е да си продължи този мониторинг, да си направим всичко, което трябва. Защото за всички е ясно в Европа, за българите не знам дали, но нас в ЕС ни приеха по милост, нас в ЕС ни приеха с нереформирани системи, по политическа причина, защото България и Румъния им трябваха за външната граница.
  Водещ: Геостратегически казвате, че са причините?
  Бойко Борисов: Точно така. Ние нито един критерий, дето се вика, не бяхме изпълнили, освен, че затворихме Трети и Четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй”. И заради това ме е много яд, защото, ако сега беше това договаряне, нямаше да затворим Трети и Четвърти реактор, гарантирам.

  Водещ: Това ли е най-хубавата новина, която сте получили, откакто сте министър-председател, този доклад на ЕК?
  Бойко Борисов: Всяка година докладът на ЕК се приема като един критерий.
  Водещ: Това е безспорно, но…
  Бойко Борисов: Така. Като се приеме, че преди 20 дни или 30 дни бяха изборите в Габрово, които съвпаднаха с една година от нашето управление, и там ГЕРБ победи с 58% на първи тур, срещу социалистите – 12, сините мисля, че осем бяха. Това беше нашият тест за една година управление.

  Водещ: Тези две събития…
  Бойко Борисов: Това са реалните събития. Третото е докладът на Държавния департамент на САЩ, където се използват същите думички – силна политическа воля. А когато има воля, когато има характер, когато има сериозни хора, които да изпълняват една програма и да знаят накъде водят държавата, и експертите, по-слабите, ще се научат, и проблемите в административния капацитет ще се решат, ще се научим. Научени няма. Все повече нещата ни вървят добре в усвояването на европроектите.
  Третата голяма победа – заварих държавата със спрени еврофондове. Сега са пуснати всички еврофондове.
  Водещ: Всички?
  Бойко Борисов: Естествено, всички до един.

  Водещ: А как ги усвояваме?
  Бойко Борисов: Усвояваме ги пет-шест пъти вече по-добре от предишната година, от предишното правителство, а аз съм убеден с тези няколко проекта, които ще се финансират – „Тракия”, заводът за софийския боклук и още куп такива, че ние ще отидем на 40-50% усвояване на еврофондовете. Догодина, и сега на 10 август идва президентът на Световната банка Робърт Зелик, и именно това ще се договорим с него, да ни дадат специалисти, експерти срещу свършена работа в последствие да усвояваме еврофондовете. Най-добрият капацитет от експерти в Световната банка. И те ще ни окажат помощ, за да подобрим административния капацитет и усвояването на тези фондове, сега на 10 август.

  Водещ: Вие това, ако го направите, би било най-доброто.
  Бойко Борисов: Не, то това е потвърдено, три дни ще бъде в България, така че е потвърдено.
  Водещ: Не, имам предвид, ако наистина така добре усвоявате фондовете, защото в тази криза, ние нямаме много ходове, без да съм министър-председател или експерт, ние нямаме кой знае колко ходове. Един от най-добрите е максимално усвояване на еврофондовете.
  Бойко Борисов: Това правим.
  Водещ: Добре.
  Бойко Борисов: Така че, питате дали докладът е най-големият успех.
  Водещ: Много му се радвахте, заради това ми направи впечатление.
  Бойко Борисов: Кой не му се радва?

  Водещ: В крайна сметка…
  Бойко Борисов: На кой му е приятно да наричат България корумпирана, че няма воля за борба с престъпността и корупцията?
  Водещ: Сигурно има хора, мазохисти, но това е друга тема.
  Бойко Борисов: Да, ние нормалните хора се радваме, когато отвън… Канцлерът на Австрия, завчера като бяхме във Виена, какво, излезе и каза – поздравявам ви, браво, че вие се оттласквате от дъното, работите по-добре, борба с престъпността и корупцията, по-добър доклад от Румъния. Това е състезание между държавите за инвеститори, ако щете. Ние ставаме по-добри.

  Водещ: Ние нямаме много инвеститори сега, нека да си го признаем.
  Бойко Борисов: В момента няма никакви инвеститори. Всички държави са с огромен дефицит и те прибират техните си пари. Но ето следващото, което е радостно, при стрес тестът, който проведе онзи ден ЕК, внезапният стрес тест върху всички банки в Европа…
  Водещ: Нашите са ОК, доколкото разбрах.
  Бойко Борисов: Нашите са много добри.
  Водещ: Има съобщение на БНБ.
  Бойко Борисов: Точно така. Много добра, много сериозна банкова система. Още един успех в условията на финансова криза, когато в много държави, включително и съседните, банките в тях са по-надолу. Следващо, освен еврофондовете, банките, във финансите – ние не се изкушихме нито като Румъния, нито като Гърция, нито като много други държави в Европа, включително Великобритания, да вдигаме ДДС, да вдигнем корпоративния.

  Водещ: А как се колебаехте, г-н премиер?
  Бойко Борисов: Моля?
  Водещ: Много се колебаехте да го направите.
  Бойко Борисов: Това, че някои медии ползват…
  Водещ: Не, то…
  Бойко Борисов: Момент. Те така писаха и за отпуските. Това, че на някои им е интересно и хубаво да ни изкарат едва ли не колебаещи се, ние сме много праволинейни, много точни и досега само искам да каца, че ние използваме гражданското общество да консултираме дадени теми. Но така или иначе нито ДДС вдигнахме, нито… плоския данък свалихме, на практика сега в България, и то при условие без да намаляваме пенсиите и заплатите, без да увеличим двата данъка. И сега в средата на септември ще внесем бюджета за 2011 година, не само няма да го актуализираме отново, а за следващата година бюджета…

  Водещ: Твърдо ли няма да го актуализирате, защото мнозина…
  Бойко Борисов: Аз ви моля да ме слушате.
  Водещ: Слушам ви много внимателно.
  Бойко Борисов: В средата на септември, сиреч след един месец ще внесем бюджета за 2011 година, не за 2010 година, как ще актуализираме тогава за 2010 година.
  Водещ: Добре.
  Бойко Борисов: Моля. Има един огромен щаб, който работеше и преди изборите срещу нас, а и сега продължава да работи, които са манипулатори. Взимат няколко изречения и ги вкарват в устата на медиите, които започват да ги говорят.

  Водещ: Кой е този щаб, г-н Борисов?
  Бойко Борисов: Зад Станишев които стоят, едни евреи, едни там…
  Водещ: Те още ли са тук?
  Бойко Борисов: След това едни, които ги задържаха с маса пари в Австрия, има съдебен процес. Те по този начин ви пускат някакви уловки, веднага това минава през сутрешни блокове, вечерни, обзорни и какви ли не предавания и изведнъж хората осъмват с мисълта – а, ще вдигат данъци, няма да ги вдигат. Чакайте, нека да мине МС, нека да отиде бюджетът в парламента и тогава напишете и кажете ще вдигат ли или няма да вдигат. Защото ние нищо не вдигнахме и нищо като заплати и пенсии не намалихме.

  Водещ: Така е, но някои новини излизат от вашето правителство. Например за данъците от Менда Стоянова, за плоския данък от Тотю Младенов.
  Бойко Борисов: ОК. Ние сме демократична партия.
  Водещ: Нали разбирате, че… може и щабът на Станишев да работи, може и ние да сме го приели, но има и неща, които излизат от вас.
  Бойко Борисов: От кои нас, ние сме много хора?
  Водещ: От вас, от ГЕРБ.
  Бойко Борисов: Няма лошо да излизат. Това е разсъждение на един финансов експерт, шеф на данъчната служба в Пловдив, който знаейки параметрите казва – според нас би могло да се вдигне данъка. Аз не се обаждам на всеки един депутат или министър да му казвам – вижте сега, няма да говорите това, това, това, това и това, напротив, нека да разсъждават. Но когато се взима решение, излизаме ние и го казваме с решение и постановление на МС или със закон в Народното събрание (НС). Това са важни неща.
  Водещ: Добре.
  Бойко Борисов: Това е също много голям успех. Още един успех, който не ни беше вкаран в обществото внимание е, че същите тези, които преди малко ги дадоха, пророкуваха, че ще се обвържат механизма от евродоклада с приемането в шенгенското пространство.

  Водещ: Не се случи.
  Бойко Борисов: С голяма благодарност към президента Барозу и европейските комисари това не се случи, напротив, сега чакам на 12 октомври канцлерът Меркел, която ще е в София и истински се надявам тя, защото остана Германия, да даде този последен положителен сигнал, че България догодина може да се приеме в шенгенското пространство. Тук съм поговорил с почти всички премиери, ще имаме подкрепата от всички, оценява се.
  Водещ: Имаме шанс голям нищо да не се отложи.
  Бойко Борисов: Поне на мен, на премиерско ниво всички са ми потвърдили, че ще ни подкрепят.
  Водещ: Добре. Аз искам да ви върна обаче към евродоклада още малко, защото всички като че ли обърнаха внимание на факта, че се критикува съдебната система, г-н премиер, нямам никакво съмнение, че вие също сте прочели този доклад, и сте забелязали, че вътре има критика и към полицията, и към прокуратурата.
  Бойко Борисов: Да, разбира се.
  Водещ: Създаде се обаче една илюзия, едно усещане, че той е насочен само срещу съдебната власт.
  Бойко Борисов: Съдебната система.

  Водещ: Съдебната система.
  Бойко Борисов: А прокуратурата е там. За всички обаче е видно, че в последните месеци прокуратурата работи, или половин – една година дори, много добре. За радост вече и доста съдилища започнаха да работят много добре. Само че докладът ползва цяла година, наблюденията особено в последните един-два месеца не са толкова конкретни… Вече когато мине на съгласуване, рамката на доклада отива при чиновниците, пише се. Много трудно се променя като е минал.
  Водещ: Искате да кажете, че не са отчели последните неща, които са се случили у нас?
  Бойко Борисов: Да, аз съм убеден. И има много съдилища – София, Пловдив, където работят много усилено и съдиите, и прокурорите. В доклада има няколко неща – да се повиши капацитетът на полицейската работа.
  Водещ: И особено Криминална полиция.
  Бойко Борисов: Всички ние сме убедени и ежедневно това го правим, неслучайно правим кръгли маси, обучения, пращаме в чужбина, продължаваме да обучаваме състава и дори бавим операции вече, за да може максимално да сме сигурни, че това, което отиде в съда, ще удържи там. Също виждате огромно съдействие или по-точно ръководната роля на прокуратурата, тези специализирани състави, които направихме – прокурор, полицай, следовател, ДАНС. Ето и вчера всички бяха заедно. Сега промените в НК и НПК. Я да видим кои бяха против тези промени, кои бяха, същите тези, които ги дадоха преди малко на монитора в началото, да ме критикуват. Точно това е най-силно подкрепено в европейския доклад – промените в НК, в НПК, специализираните съдилища, специализираните състави.

  Водещ: Как е подкрепен специализираният съд?
  Бойко Борисов: Казва се, че продължава, а то от 1 януари ще стане, така че ще имаме и специализиран съд. Защото как си обяснявате, че всички, които задържаме, и хората знаят кои са… Ето, арестуваме вчера Сумиста, веднага получава криза и отива в болница.
  Водещ: Стрес, г-н Борисов.
  Бойко Борисов: Те колко народ са пребили, колко народ всичките тези, които задържаме, са осакатили, те ли имат стрес от това нещо.
  Водещ: Като те арестуват, сигурно…
  Бойко Борисов: Сако или там кой беше простата му се развалила. Хайде у тях да я лекува.
  Водещ: Мъжка болест.
  Бойко Борисов: Да си я лекуват преди да влязат в ареста. Вижте, аз разбирам иронията и вашата, но дано да е ирония…

  Водещ: Не, не.
  Бойко Борисов: Защото по този начин 20 години добрите хора страдат, а ние се интересуваме дали простатите им са здрави, защото била мъжка болест. Нека ги пребиват тогава хората. Щом има такова обществено мнение. Аз не съм съгласен с това. Как така автомат, гранатомет, пушки, пищови, винаги… И това е казано в доклада – леките присъди – пробация-условно, пробация-условно. Да, има дела, в които действително полицаите не са си свършили работата, прокурорите не са си свършили работата. И абсолютно прави са съдиите, като казват: такова нещо няма да пуснем.

  Водещ: Така е. Сигурни ли сте, че досъдебното производство е толкова добро.
  Бойко Борисов: Искам да питам за тези, където са дали условна присъда или пробация. Сиреч с тази присъда съдията е казал: аз приема за абсолютно годни доказателствата на полицията, нали така? Абсолютно годни, щом дава пробация или щом дава условна. Той е казал: полицаят си е свършил цялата работа. Иначе не би дал никаква присъда, би оправдал.
  Водещ: Приемаме, че…
  Бойко Борисов: Не приемаме, това е черно на бяло в случая. Щом дават присъда пробация…
  Водещ: Щом дава присъда, значи приема, че е виновен.
  Бойко Борисов: Приема, че е виновен. И сега остава да кажем защо за автомати със заглушители, със заличени имена, за гранатомети, пистолети със заглушители, които са за убийства единствено и само, той е преценил, че трябва да се даде най-леката мярка, сиреч пробация. Пак да го остави сред обществото, сред народа. Защо? Ето това ми е въпроса към Лазар Груев и Висшия съдебен съвет. И то не като премиер, като полицай ги питам. Нека да се съберат и да кажат, да извикат тези, не ние, без никакъв натиск, да ви поканят вас медиите и да поканят въпросния съдия или съдии. И да кажат: госпожо, защо вие за толкова взрив, или господине, те, самите си съдии, преценихте, че трябва да му дадете пробация, сиреч да го поправите, а не както по закон може да го накажете с пет години затвор. Всички присъди от Митьо Очите, когато го гоних аз, до сега за незаконното оръжие, всичко отива на условни присъди. А ние какво трябва да направим като полиция? Да чакаме да убият някой, та да ги арестуваме, и това оръжие вече да стане факт? Или когато открием оръжието и предотвратим престъплението, да го пуснем, вече да знае как сме го хванали първия път и да се пази повече, за да не можем да го хванем? Това е истината.

  Водещ: Истина или неистина, звучи адски логично.
  Бойко Борисов: Аз съм логичен човек.
  Водещ: Вие сте много логичен човек. Но чакайте да ви попитам нещо за закона за съдебната власт. Видяхте декларациите, с които излязоха и Висшия съдебен съвет, и Съюза на съдиите. Аз ще ви кажа само няколко неща, които ми направиха впечатление…
  Бойко Борисов: Не съм чел декларациите. За какво са говорили?
  Водещ: По повод закона за съдебната власт.
  Бойко Борисов: А по доклада на Европейската комисия имат ли декларации?

  Водещ: Те основно са се ядосали на това, че сте им казали, че ви тежат като воденичен камък на шията.
  Бойко Борисов: Да се оправят, да ни вдигнат като балон нагоре, да ни изтеглят от тинята. Те да теглят правителството. Нека в следващия доклад, истински го пожелавам, да кажат: в България съдебната система съдиите, и прокурорите, и следователите, така я реформираха, така добре работят, че правителството изостава със своята воля. Няма такава воля, каквато има в съдебната система. Това им пожелавам.
  Водещ: Ние пожелаваме на всички.
  Бойко Борисов: Хубава работа. Дразнели се, че тежат. Защо имаме мониторингов доклад? Нека изясним тази тема.
  Водещ: Защото вие сега ще напишете писмо още да го имаме. После пак те ще са виновни.
  Бойко Борисов: Защо? Ако в този доклад пише хубави работи, защо да го няма? Защо измислят този мониторингов доклад?

  Водещ: Защото не се справяме, господин Борисов. Всички го знаем това.
  Бойко Борисов: Не се справят. И за първи път сега Брюксел ви казват: българи, имате правителство, което си е жертвало живота и има воля да ви измъкне от…
  Водещ: Няма нужда Брюксел да ни казва, че у нас нямаше нищо, което да прилича на справедливост.
  Бойко Борисов: Защо тогава ми четете тези деклараци?
  Водещ: Защото тези хора са важни. Защото има логика в някои от тези неща. Ето това. Едното е за допуска, който вие ще искате за членовете на Висшия съдебен съвет.
  Бойко Борисов: Защо да няма допуск? А за мен защо има допуск? За шефовете на служби защо има допуск? За всички други защо има допуск? От кое се плашат?
  Водещ: Защото изпълнителната власт ще може да контролира съдебната.
  Бойко Борисов: Кой избира изпълнителната власт?
  Водещ: Парламентът.
  Бойко Борисов: Разбрах въпроса. Започваме отначало. Има приблизително 8 милиона българи.
  Водещ: Дай Боже да сме толкова, да сме останали.
  Бойко Борисов: Така. Малко ще действаме първолашки в момента, но искаме да разчепкаме тази тема за независимостта на съдебната система. От кой зависи? И защо ние сме зависими? Тези 8 милиона българи на четири години, или по-често, няма значение, отидат, държавата харчи двадесет и кусур милиона, гласуват, дават своя вот, това е демокрацията, и казват: Цветанка, или Краси, или Бойко, или Иван ще управляват държавата с толкова депутати, с толкова хора. Ние на тях вярваме днес. Това е демокрацията. И цялата отговорност – и политическа, и всякаква, тези хора прехвърлят на този човек, който е премиер, и на тези депутати и министри. Изведнъж се явява някаква структурка отстрани, която иска 13-та, 14-та, 15-та и 16-та заплата, казва: ние сме независима от тази държава, независима от този народ, независима. Не искаме никой да ни се меси. Няма такова нещо. Къде има такива правила? На 25 години ставаш съдия примерно и оттам нататък си независим цял живот. Независим си по делото, можеш да дадеш каквато искаш присъда. Но не можеш да си независим когато доклад след доклад идва от Брюксел и сочат България с пръст, че нещо не ти е наред, и да казваш: аз съм независим, никой няма да ми се меси. Затова правим специализиран съд, затова сменихме НК и НПК. Затова нека самите съдии да излязат и да кажат, но без заплатите, да не кажат пак искаме 15-та, 16-та или 13-та и 14-та. Няма да има. На никой не даваме, само на тях дадохме. Но за съжаление те не я заслужиха – в доклада.

  Водещ: Добре, само да ви питам нещо. В този допуск те казват, че има недопустима намеса в личния живот. Между другото, господин Борисов, вие знаете по-добре от мен, но аз четох някъде наскоро какво представлява този допуск, от което се ужасих. Могат да разпитват, доколкото си спомням тогава, не всичко, могат да разпитват непълнолетните деца на хората, ще разпитват съседи, бивши съпрузи, ще разпитват…
  Бойко Борисов: Значи за мен може този допуск да важи? За президента може, за председателя на Народното събрание – за всички може, за тях не може? Защо? Нима това не са най-кристално чистите хора? Какво ги притеснява какво ще каже малкото дете за един кристално чист съдия?
  Водещ: Но един съсед може такъв проблем да ти създаде…
  Бойко Борисов: Може да каже: той един път се прекачва от един Москвич на един Джип. Или не е това неговата къща, ходи там вечерно време.
  Водещ: Много е лошо да разпитваш едно непълнолетно дете за баща му и майка му, нали?
  Бойко Борисов: Дайте да не влизаме в пикантността и в глупостта на цялата тази тема.
  Водещ: Когато ти откаже ДКСИ, той не дава мотиви. И човекът може да си помисли, че ги сготвят, че ей така просто не му дават, за да го разкарат.
  Бойко Борисов: Ние приемаме, че това са най-чистите хора, а ДКСИ са едни хора, които готвят, аз ползвам вашите думи. ДКСИ е държавната комисия, която издава допуска, за вас е организация, която сготвя честните съдии и прокурори ли, какво?
  Водещ: Не.
  Бойко Борисов: А какво?
  Водещ: Но при условие, че ти не знаеш за какво са ти отказали, редно е да ти покажат, защото вие имате… Може да не е в детайли.
  Бойко Борисов: Ще им показват.
  Водещ: Ще им показват?
  Бойко Борисов: Разбира се.

  Водещ: Добре, това е…
  Бойко Борисов: То има парадокс тук.
  Водещ: Защото когато аз имам някакви претенции към вас, ви ги казвам, нали?
  Бойко Борисов: Да, чудесно.
  Водещ: А не казвам, вие сте лош, мислете си защо.
  Бойко Борисов: Вижте, самата конструкция е грешна. Ако искате например утре да назначим шеф на НСБОП или на Столична дирекция, ние трябва да му дадем достъп до класифицираната информация за него.
  Водещ: Да.
  Бойко Борисов: Един човек, момче или момиче, на 24-25 години, на колко завършват университетите…
  Водещ: Зависи, но се предполага, че там някъде…
  Бойко Борисов: Да, който става съдия, по право получава допуск до класифицираната информация. Правилно ли е и кой го е… Кой знае именно този съдия или прокурор, или следовател на 24-25 години или жена кои са й гаджетата, кои са й приятелките, каква е средата в университета, къде е била или къде е бил, за да му дадем целия допуск до класифицираната информация, без проверка, къде го има това и защо. Естествено е, че ще направим проверка. Естествено, че това ще изчисти системата. Естествено е, че честните съдии и прокурори няма от какво да се притесняват. Кои мъркат сега? Мъркат тези, на които ще им излязат имотите по морето или ще им /…/ дублирани, такива, излъгани неща, които са лъгали, това ще им излезе и сега вече ги е страх. И понеже ВСС не иска да отиде до край… Защото как разбирате вие това, че един съдия или прокурор заради евтино придобит имот се отказва да бъде на ръководен пост, но си остава редови магистрат.

 3. 07/29/2010 at 14:55

  Социолози: Първата година на ГЕРБ може да се смята за загубена за реформите
  ДАРИК РАДИО, Нина Александрова, Йовка Йовчева

  29 ЮЛИ 2010Г. Първата година от управлението на ГЕРБ може да се смята за загубена от гледна точка на реализирането на нужните реформи в страната. Около това се обединиха в ефира на Дарик в оценките си социолозите Цветозар Томов и Антоний Гълъбов. В предаването „Кой говори” по Дарик Гълъбов разкритикува управляващите за липсата на воля да взимат и непопулярни за българите решения. Според Цветозар Томов властта може би постига известни успехи в борбата с организираната престъпност, но не и с битовата.

  Цветозар Томов: „Хората в България не са загубили надежда, че дефицитът на справедливост може да бъде преодолян в известна степен по време на управлението на ГЕРБ и това дава шанс на сегашния кабинет да отговори на тези очаквания. До този момент правителството не отговаря на тези очаквания”.

  Антоний Гълъбов: „Големият проблем на тази първа година и изобщо на самата политическа култура, която е свързана с феномена ГЕРБ, големият проблем е в това, че се демонстрира решимост, готовност да се действа и т.н., а в крайна сметка се движим по течението. Няма готовност да се прекрачи отвъд онова, което е обществено приемливо. Без радикални реформи, без реформи, които наистина да променят начина на функциониране и на административна структура, и на законодателна и изпълнителна власт, не е възможно да се излезе от тази ситуация. Не е възможно само чрез засилена полицейска активност да бъде преодоляна ситуация, която се нарича страна, превзета от корупция.

  Цветозар Томов: „Борбата с престъпността, това е един от митовете, който скоро ще се спука. Може би, с организираната престъпност имат някакъв успех. Единственото, което забелязах на повърхността, е, че се приемат все по-репресивни закони и все повече се извършват груби полицейски посегателства върху правата на български граждани. Това няма да е ефективен начин да се справят с престъпността. С приходите няма никакви доказателства за успешна борба с корупция. По отношение на държавните разходи също нямаме доказателства. В първите пет месеца на тази година това правителство е похарчило повече пари, отколкото правителството на Станишев, при положение, че то харчеше безобразно предизборно преди една година. За какви успехи с борбата в корупцията може да се говори в една такава ситуация”.