Една година правителство на ГЕРБ

ОЦЕНКИ И МНЕНИЯ

Оценяват го между “добър 4” и “мн.добър 5”

10% спад за министерски съвет – 7% за премиера

Положителните оценки надделяват – от младите, образованите и гражданите

По 10% “гербери” дават “отличен 6” и “слаб 2″

Бойко Борисов:”Безапелационен успех за нас!”

“Сините”(СДС, ДСБ): “Една загубена година! Това е все едно да скочиш от 6-я етаж!”

“Червените”(БСП и сие): “Корупция в нарушение закона, а чрез закона! С полицейщина икономика не се управлява!”

“Черните” (ДПС): “Първата година на ГЕРБ е краят на романтичният период на партията!”

13 юли 2010г. Положителните оценки на българите за първата година от управлението на правителството преобладават, сочат резултатите от проучване на НЦИОМ, което получихме в Лос Анджелис по имейла от националният ни статистически институт. Според национално представително изследване, направено сред 1000 души между 25 юни и 2 юли, 44% от анкетираните оценяват първата година на правителството като успешна, срещу 37%, които са на обратното мнение. Т.е. получава се разлика от 7% между положително настроените и тези с отрицателно мнение за първата изминала година от управлението на 3-годишната политическа партия ГЕРБ.

Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите отрицателните оценки са повече от положителните. Общо 79 процента от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на партията като успешно, а 11 на сто – като неуспешно.

Общата оценка се “върти” около “Добър 4”.

НЦИОМ отбелязва, че симпатизантите на ГЕРБ дават сходна оценка на управлението и на премиера – “Много добър” /4.50/. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на правителството е “Добър” /3.80/.

Две трети от младите хора на възраст под 30 години пишат оценки 4 и 5 на правителството. Подобни са оценките и на 60% от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите.

Най-често жителите на София дават оценка за работата на правителството “Добър” /4/ – 42% от тях. Общо 9%  от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39% – много добра, а 42% – добра (или общо около 80% са между 4 и 5). 10%  от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.

Общо 76%, или 2/3-ти от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на правителството. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

Общо 46% от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ поставят оценка “Добър” /4/. Други 41 на сто му дават оценка “Много добър” /5/. Очевидно представите за успех на правителството засега се вместват между оценките 4 и 5, коментират социолозите.

От август 2009 г. до юли 2010 г. правителството на ГЕРБ е загубило 10 на сто от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на Министерския съвет надхвърля с 4% одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата – от жителите на София, от образованите и от трудово активните българи.

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7%  от одобрението за дейността си – от 69 на 62%.

Одобрението към полицията нараства с 8% през изминалата година – от 43 на 51%. По-голямата част от министрите са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци.

Рейтингът на МВР-министър Цветан Цветанов през юни е 68%. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации. Най-големите успехи на правителството, според анкетираните, са борбата с престъпността, посочена от 31%, борбата с корупцията, осигуряването на европейските фондове и реформите в държавната администрация.

Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си – от 23 на 43%. Той се оказва един от най-харесваните министри. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов – от 25 на 42%. Министър Росен Плевнелиев добавя 6% одобрение за работата си през последната година.

Критиките към правителството от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Критика предизвиква липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат съответните мерки за намаляване на безработицата.

Една година след конституирането на 41-то Народно събрание, всеки 4-ти пълнолетен гражданин изразява одобрение към неговата дейност. Това одобрение е значително по-голямо в сравнение с одобрението, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат, отчитат от НЦИОМ. Сегашното одобрение за работата на Народното събрание е сравнимо с одобрението за дейността на 38-то Народно събрание в края на първата година от мандата му през 1998 г.

Една година след началото на управлението на ГЕРБ, председателят на парламента Цецка Цачева среща най-изразителна подкрепа за работата си сред хората в активна трудова възраст, сред образованите българи и сред жителите на градовете областни центрове, отбелязва НЦИОМ.

Една година след парламентарния вот управлението на ГЕРБ е витално,

коментира в интервю за БТА Лидия Йорданова, ръководител на Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/. Йорданова посочи, че ГЕРБ е отприщил общественото усещане, че най-после нещо се случва и то се прави за хората.

“ГЕРБ спечели вота на българите, очакващи възмездие за годините на прехода. Българите повярваха, че, дори това да не е всичко, което трябва да се направи, то е онова, с което трябва да се започне. Освен това в обществените представи експертният потенциал на ГЕРБ е съсредоточен предимно в сферата на сигурността,” споделя Йорданова.

“Днес, година по-късно, в управлението има немалко пробойни. Но ГЕРБ отприщи общественото усещане, че най-после нещо се случва и че то се прави за хората. Българите се умориха от реформи, които така и не усетиха по джоба си, но едва ли скоро ще се уморят от търсене на възмездие и раздаване на правосъдие.

По пътя, по който върви през първата година от своето управление, ГЕРБ губи избиратели. Бих казала, че конформисткият вот се свива и отстъпва място на подкрепата за конкретни проекти и политики,” споделя директорката на националната статистика.

“Една година след парламентарния вот, управлението на политическа партия ГЕРБ е витално. Защото успява да задържи на своя страна младите, образованите и заможните жители на големите градове.”

ОЦЕНКИ

“НИЕ ЗА НИЕ”

Бойко Борисов си пише (много добър) 5 за едногодишното управление. Спряхме заменките, върнахме еврофондовете, прекратихме отвличанията и магистралните грабежи, пладнешкия обир по държавни предприятия – всичко това е при прокурор, отчете се премиерът пред журналистите днес. Ако се разберем с руснаците (за енергията, газта и АЕЦ), така, както аз искам – ще си пиша шест, направи самооценката си премиерът.

Пълен успех за нас, безапелационен! Еврофондовете от нула на сто. Не пипаме пенсии, заплати и данъци – единствени в региона не си го позволихме. Дефицит от най-малките в ЕС. Процедурите са срещу всички държави. Не са срещу България само. Това каза Борисов пред бтв.

И през 2011 година данъците ще останат ниски, каквито са сега! Въпреки, че страните около нас вдигат ДДС и намаляват заплатите, ГЕРБ не посегна нито на пенсиите, нито на данъците – отбеляза премиерът една от заслугите на едногодишното управление на неговата партия. Като заслуги на това управление премиерът посочи и отпушването на еврофондовете и началото на реформите във всички сфери.

До този момент много ясно спазваме своята евроатлантическа ориентация, коментира още премиерът Борисов. Когато американската страна и президентът Обама ни призоваха да приемем затворник от Гуантанамо, ние се отзовахме веднага и МС взе решение. Когато ни попитаха как ще реагираме за общата ПРО на НАТО в Европа – ние веднага се отзовахме. “Великите сили са доста влюбени в нас като държава и много искат да имат влияние в България”, каза премиерът относно отношенията между страната ни с Русия и Америка. Според него в определени моменти или руската страна, или американската страна се раздразват от по-голямата активност на едните или другите.

ДДС в Румъния и Гърция – данък добавена стойност отиде на 24%. У нас остана 20%. По-високият ДДС гарантира събирането на приходите в бюджета, тъй като от всяко нещо, което хората правят, се вземат пари и се запушва дефицитът. В условията на криза обаче ние се постарахме и удържахме да не пипнем този данък. Второ голямо наше достойнство е, че продължаваме да имаме най-ниския корпоративен данък в Европа, както и 10% плосък данък. След като се признаят разходите, той реално става 7%. При 20% в съседните държави. С една дума, техните премиери, с цялото ми уважение към тях, пренасочиха тежестта на кризата върху всеки отделен човек в своята държава. А ние правим съкращения в администрацията и реформи, не пипнахме пенсиите, заплатите, социалните помощи.

На въпроси по бтв, в личен план Борисов отговори, че и той и ГЕРБ са самотни. Борисов отново потвърди, че докато е на власт няма приятели и това може би е за добро.

Първата година от управлението е време, в което системите се напасват една към друга, сработват се, придобиват опит., добавя Борисов пред в-к Стандарт. Голяма част от министрите и заместниците им дори не са се познавали, преди да отидат във ведомствата си. Ние нямаме традициите на партиите, които с години готвят екипи и подбират кадри. Ние преди 3 години направихме партия. От нея пратихме представители в Брюксел, в парламента, в Министерския съвет, от нея излъчихме посланици и еврокомисар. Не е лесно. В същото време се отнасяме безкомпромисно към всеки от ГЕРБ, който се издъни. И хората го разбират.

ОПОЗИЦИЯ, СЪМИШЛЕНИЦИ И УПРАВЛЯВАЩИ

… НАЦИОНАЛНАТА СТАТИСТИКА

14 юли 2010г. Днес парламентът избра представителят на ГЕРБ Анастас Анастасов (р.1965 г. в Ямбол, юрист) за зам-председател на Народното събрание. Анастасов е юрист, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на Комисията по правни въпроси. Народното събрание избра Анастасов на мястото на подалия оставка заради обвинения в ходатайство и натиск върху журналист Лъчезар Иванов.

“Политическите опоненти на ГЕРБ не могат да си позволят да подценяват факта, че собствените им избиратели масово одобряват това, което прави вътрешният министър, например. Премиерът също се оказа неудобен политически опонент. Трудно се опровергава политик с неговата харизма, колкото и разумни аргументи да се вадят. Особено ако те идват от устата на политици, които хората засега не искат да видят на власт и които няма как да бъдат припознати като лица на нови управленски алтернативи,” завършва Лидия Йорданова.

… ТЪМНО СИНИТЕ

Първата година от управлението на ГЕРБ беше пропусната в сферата на реформите, пък коментира пред журналисти “синият” лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов.

Според ДСБ на управляващите им липсва компетентност и решителност, за да започнат нужните реформи (ами те не са ли започнали – си задават въпроса някои?!). По думите на Костовима два месеца ГЕРБ да предприеме стъпките в правилната посока, иначе следващата година ще повтори тази.

Изключениe, според тъмносините, прави сферата на сигурността и в борбата с организираната престъпност. Затова като “отличници” на кабинета Иван Костов посочи МВР, M-во на отбраната и МВнР. От ДСБ са убедени, че ГЕРБ няма да отстъпи от позициите си, които са изцяло в полза на страната ни по отношение на енергетиката и изграждането на големите енергийни обекти. Все пак от ДСБ са недоволни, че все още не са “осветлени” политическите покровители на корупцията. Освен двама-трима души от БСП, от ДПС няма конкретно посочени и обвинени имена, смятат тъмносините.

ДСБ определя политическото си място през изминалата година като на коректив. Ние не сме нито опозиция, нито част от управляващото мнозинство, заяви Иван Костов. Той уточни, че ГЕРБ са възприели много от техните предложения, но не изцяло, защото ги спирали лобистки интереси и популизъм.

ОБИКНОВЕННО СИНИТЕ

Мартин Димитров Димитров е български политик, народен представител в 40-то и 41-то Народно събрание, лидер на Съюза на демократичните сили (СДС) от 21 декември 2008 г. и съпредседател на Синята коалиция. Мартин е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил през 1996 г. Френска гимназия /33-то СОУ В. Пеева/, а след това Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист. Мартин Димитров прогнозира тежки времена за правителството на Бойко Борисов.

Две са най – важните несвършени неща по време на едногодишното управление на ГЕРБ, заяви на пресконференция днес в Ловеч синият лидер на СДС Мартин Димитров. Според него първият и основен проблем са несъстоялите се реформи, които е трябвало много бързо да бъдат извършени. В момент, в който целият Европейски съюз търси възможности за стабилизиране, българското правителство предприема ходове на харчене и дестабилизация, допълни Мартин Димитров. Tова е все едно да скочиш от шестия етаж и затова никой не трябва да се чуди защо СДС не подкрепя едно такова действие, каза още лидерът на СДС. Колкото до добрите управленски решения, сините ще подкрепят и занапред ГЕРБ.

ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО – БСП и ДПС

БСП е готова със списък с лобистки закони, който съдържа над 20 закона, в които в отделни текстове се констатира реализация на едри корпоративни интереси, прокарвани от правителството и отделни представители на управляващото мнозинство, съобщи зам-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Най-големите врагове в държавата - Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Добрата новина е, че отмина една година от управлението на ГЕРБ, лошата е, че остават още три години съгласно Конституцията, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че за тази една година са се увеличили тежестите за гражданите в резултат от погрешната политика на ГЕРБ в  икономически и социален план и в областта на здравеопазването. По думите му няма сектор, в който да е настъпила положителна промяна за хората.

Помолен да коментира думи на премиера Бойко Борисов, че полицаите трябва да пълнят бюджета на страната, Станишев каза, че с полицейски методи икономика не се управлява, с такива методи може само част от икономиката да се изтласка в сивия сектор.

За първи път в този парламент имаме вече установена практика да се облагодетелстват интереси или съответно да се създават предпоставки за

корупция не в нарушение на закона, а чрез закона,

добави заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Краят на първата година от управлението на ГЕРБ отбелязва и краят на романтичния период на тази политическа сила, коментира зам-

Активисти на ДПС се молят на Демир Баба Теке заедно със свои съмишленици с които принадлежат към една религия.

председателят на ДПС Лютви Местан. Обратното броене за ГЕРБ започна далеч преди тази политическа сила да успее да преполови мандата си, каза Местан.  ГЕРБ не са успели и не са в състояние да покрият очакванията на българските граждани, според ДПС. Днес икономиката се задъхва, защото България се оказа единствената страна без сериозна антикризисна програма, и оттам се влошава социалният статус на хората, посочи Местан. България все още няма своята национална визия за изход от кризата, а това е въпрос на политическа воля и компетентност на управляващите, коментира Лютви Местан. Той смята също, че ГЕРБ поема много тежка политическа отговорност, легитимирайки “Атака”, в което, по думите му, съучаства и Синята коалиция. По същество това е легитимиране на агресията и деструктивизма в българската политика, е мнението на Местан.

3 comments for “Една година правителство на ГЕРБ