На всеки 3 дни убиват журналист !

Увеличава се бройката от рекордната 2009-а година

Най-много трепат пишещи в Мексико, следват Хондурас, Пакистан, Нигерия и Филипините

5 юли 2010г. На всеки 3 дни убиват журналист през 2010-а, като цифровото изражение е 59 служители на пресата са били ликвидирани във връзка с професионалната си дейност през първите шест месеца на тази година. Това показват данни изнесени днес от Агенция Франс Прес.

Увеличава се бройката от рекордната 2009-а година, като през същия период от миналата година са загинали 53 журналисти, по данни на базираната в Женева неправителствена организация Press Emblem Campaign, за което ви информирахме по-рано. /виж най-долу/

Най-много убийства през първата половина на 2010 година са станали в Мексико, където девет журналисти са били убити само до месец юни, тъй като организираната престъпност е „преследвала журналистите”, съобщават от швейцарската организация. Само през изминалата седмица на юли “мучачосите” са убили още двама репортери. Единият 45-годишният Марко Тиерина първо е бил отвлечен и след това разтрелян. А другият е 27-годишният Хуго Оливейра, който е и съсобственик в семейна медия.

В “черния” списък другите посочени като много опасни страни за журналистите са Хондурас, където са били убити осем журналисти, Пакистан (шестима), Нигерия (четирима) и Филипините (четирима души). Най-опасният континет е Азия.

От организацията заявяват, че журналистите „са крайно незащитени в страните, в които се наблюдават вътрешни проблеми”. „Правителствата и международната общност трябва да действат решително, за да спрат подобни убийства и да предадат извършителите на тези престъпления на съда”.

Миналата година бе рекордна по брой на убити журналисти във връзка с професията им – 122 жертви. За сравнение през 2008 г. са били убити 91 журналисти.

ПРИПОМНЯМЕ: Рекорд за загинали журналисти