US-доклад размазва България

“Единственото привлекателно нещо за България като дестинация за инвестиции е наличието на образовани и квалифицирани кадри – и те обаче може да избягат в чужбина”

България не е излязла от блатото!

19 юни 2010г. Изключително критичен доклад за България, който може да разколебае бизнесмени и инвеститори от всякакъв калибър бе публикуван в САЩ. Текстът под заглавие “Бизнес в България 2010 – преглед на инвеститори и мениджъри” е предназначен за компании, проучващи възможностите за инвестиции у нас и е подготвен от финансовия консултант Уилям Съливан, стипендиант на фондация “Фулбрайт”, като е отпечатан и във в-к Труд.

Според Съливан в годините след падането на комунистическия режим корупцията и даването на рушвети са се наложили като модел за правене на бизнес в България. Не може да плащаш на някого 800 лева (400 евро) заплата и да очакваш да управлява съвестно еврофондове за 200 млн. евро и да не взема пари под масата, посочва авторът и уточнява, че точно толкова е възнаграждението за съветник на българския премиер.

Корупцията е неизменна част от условията за правене на бизнес в България и вирее навсякъде – като се почне от катаджиите, които прибират по 5 евро за всяко дребно нарушение, и се стигне до митниците и върховете на държавната администрация, се казва в доклада.

В анализа е отделено и значително място за създаването на ГЕРБ, която според автора е партия от лидерски тип. Според Съливан за инвеститорите в страната сегашните управляващи са непредвидими и в отношенията им с властта липсва сигурност. Затова международните компании изчаквали да видят какво ще се случи.

В доклада се обръща и особено внимание на лошите пътища, които също били една от причините американските инвеститори да заобикалят България. Според автора ще са необходими поне 20 години, за да се пооправи “оголената инфраструктура”. България изпитвала остра нужда от качествени инвеститори.

Страната още не е излязла от блатото, пише Съливан. Като единственото привлекателно нещо за България като дестинация за инвестиции се посочва наличието на образовани и квалифицирани кадри. И те обаче можело да избягат в чужбина.