Ел Ей блокиран в понеделник

Баскетболистите на Лос Анжелис Лейкърс победиха Селтикс Бостън в решаващия мач № 7 от финалите на НБА, за да спечелят своята 16-та титла в историята на клуба и втора поредна, след като миналата година отново бяха “на върха” на най-престижното първенство “на паркета”. Кобе Брайънт (дясно на снимката с изплезен език) вдигна купата за “най-полезен играч” (MVP) на НБА за 2010-та, като шампионската титла е 5-та за него, и по този начин се изравни с Маджик Джонсън, който в момента е пък вице-президент на Лейкърс, и само с една по-малко от другата легенда в баскетбола Майкъл Джордан.

Парад за втората поредна и 16-та титла на Лейкърс

Полицията води битки

Кой е собственикът на най-добрите в баскетбола?

Ще си тръгне ли най-успешният треньор в НБА?

18 юни 2010г. Лос Анджелис ще бъде домакин на празничния парад за всички местни фенове по случай втората поредна и 16-та в историята титла в НБА на техният любимец Лейкърс. Тържественото шествие ще започне в 11:00 часа в понеделник, 21 юни. Баскетболистите на “Града на Ангелите” тръгват на обиколка на града от залата, където спечелиха титлата и играят своите домакински мачове Staples Center и ще продължат “пътуването на шампионите” на юг по Фигероа дo Джеферсън булевард (on Figueroa Street to Jefferson Boulevard), точно на север над колежа USC и Гален център (Galen Center). Парадът ще започне в 11 сутринта.

Още късно вечерта в неделя преди полунощ ще бъдат затворени улици – Фигероа между “Олимпик” на север и “Джеферсън” на юг. (Figueroa Street between Olympic Boulevard to the north and Jefferson Boulevard on the south)

КАКВО СЕ СЛУЧИ МИНАЛАТА ГОДИНА ПО УЛИЦИТЕ ….

По целият маршрут на шампионите Лейкърс ще има разположени органи на реда, като от полицията съобщиха, че стотици униформени и машини от всякакъв вид ще са по улиците на много малка дистанция едни от други.

От Ел Ей Пи Ди (LAPD) бяха лаконични, като казаха, че няма да допуснат дори малкото, което се случи по улиците вечерта след мача, когато двма полицаи бяха ранени. Огромен контингент от служители полиция на Лос Анджелис се опитваха да поддържат реда четвъртък вечер, тъй като някои Лейкърс феновете бродеха из центъра на града скачаха върху автомобилите, чупеха прозорци, и хвърляха камъни и каквото им попадне. Палеха автомобили, като една таксиметрова кола, от която бе изхвърлен шофьора и пътниците и беше запалена.

Основно проблемите, които видяхме бяха по Фигероа до 9 улица, където се бе завързала истинска битка между фенове Лейкърс и една фаланга на повече от две дузини полицаи, специално облечени за бунт и със специални съоръжения и палки. Сцената започна, когато феновете съборихa пътен знак и след това започнаха да се приготвят да запалят пожар. Но когато специално оборудваните полицаи тръгнаха по двадесет в редица нагоре по Фигероа, тълпата бавно намаля и се разотиде.

До сутринта в петък не се получиха съобщения за проблеми в други “горещи точки”, като органите на реда докладваха само за 37 арестувани.

Миналата година имаше голям обществен дебат относно използването на публичните средства, за да се плати за парада след като Лейкърс победи Орландо Меджик за 15-та си титла в НБА. В крайна сметка, частни дарения покриха половината от разходите на града в размер на 1 милион и 800 хиляди долара, които отидоха за полицията и други услуги. Mиналата седмица от главната квартра на Лейкърс обявиха, че ще покрият изцяло разходите за парада тази година.

Баскетболистите на Лос Анжелис Лейкърс победиха Селтикс Бостън в решаващия мач № 7 от финалите на НБА, за да спечелят своята 16-та титла в историята на клуба и втора поредна, след като миналата година отново бяха “на върха” на най-престижното първенство “на паркета”.

Въпреки не така успешната стрелба на звездите Кобе Брайънт и Пау Гасол, но с изключителната игра на Рон Артест “езерняците” успяха да победят с 83-79. На пресконференцията след финала Артест бе определен от треньора Фил Джаксън за “най-полезен играч” на мача, въпреки, че престижното звание за целия сезон очаквано отиде в друг.

Кобе Брайънт вдигна купата за “най-полезен играч” (MVP) на НБА за 2010-та, като шампионската титла е 5-та за него, и по този начин се изравни с Маджик Джонсън, който в момента е пък вице-президент на Лейкърс, и само с една по-малко от другата легенда в баскетбола Майкъл Джордан.

Най-успешният треньор в историята на НБА и водач на Лейкърс – Фил Джаксън официално заяви, че спира с баскетбола. Коментарите са, че най-вероятно носителят на 7 титли ще остане “на кормилото” на Лейкърс, но предстоят преговори за заплатите и драфта за новият сезон, който е другата седмица, и то пак в Лос Анджелис.

Фил Джаксън има 19 години зад гърба си, като треньор в НБА, като достига до рекордната цифра за участие на финали, от които печели 11 шампионата.

През септември тази година Фил Джаксън ще навърши 65, като записа 114 мача с Лейкърс. Той получава базова заплата от 12 милиона през този сезон, както и около 2 милиона щатски долара в бонуси, които той възнамерява да дари за благотворителност.

“Тези пари са добре похарчени, може да не сме твърде богати за Лейкърс, но не – той трябва да се върне! Фил е най-сигурният залог, когато става дума да се спечели шампионата,” каза  собственикът на Лейкърс д-р Джери Бъс (Gerald Hatten “Jerry” Buss. M.S., Ph.D. , роден 27 януари 1934г. в Солт Лейк Сити).

През 1979 г. Д-р Бъс купува двата отбора спортни символи на Лос Анджелис – баскетболният Лейкърс и хокейният Кингс, като заедно с тях плаща и за няколко имота. Общата стойност на сделката от 67.5 милиона долара е най-голямата в спортната история. По-късно продава “ледените крале” и остава само с “езерняците”, за да достигне до най-успешните години за “паркетните” любимци от “Града на Ангелите”, като под негвовата финансова опека отборът печели 11 титли с участието на топ-звездите на НБА Карим Абдул-Джабар, Маджик Джонсън, Шакил О’Нийл и Кобе Брайънт.

Освен “мъжете под коша” Бъс “купува” и дамите на Спаркс Ел Ей, които печелят с него две титли, но отборът е продаден през 2006 година.

95,000 на стадиона КОЛИЗЕУМ …