ЕС: България да влезе в Шенген!

Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба „Принцеса Мария Астрид“, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между пет от тогавашните десет страни-членки на Европейската общност: Белгия, Холандия, Люксембург, Франция и Западна Германия и за общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници. Името Шенген (Schengen) идва от винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границите с Германия и Франция. Населението му от преброяването през 2005 г. е 1 527 жители. Шенгенският замък е построен през 1390 г. Още четете най-долу в текста.

Европейският парламент даде зелена светлина за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, като ги прие в СИС – информационната система за лични данни и предмети, като ще се знае даже и дали сте буйствали

Това означава отмяна на проверките по границите и ефективното право на свободно движение по цялата територия на ЕС и засилено полицейско и митническо сътрудничество, особено в контекста на борбата с трафика на хора и стоки, и с организираната престъпност

Цели поколения българи живяха като в лагер, обграден с телени мрежи и стени

Голяма отговорност за България за гласуваното й доверие като външна граница на ЕС – трябва да гарантира сигурността и на своите партньори

17 юни 2010г. На пленарно заседание в Страсбург Европейският парламент гласува с голямо мнозинство доклада на евродепутата Карлуш Коелю (ЕНП) от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) за въвеждането на Шенгенската информационна система (ШИС) в България и в Румъния/вижте по-долу какво точно означава тази система за личните данни на хората/, съобщи в специален имейл до медиите по света българската пресслужба на Групата на ЕНП в ЕП.

По този начин ЕП даде зелена светлина за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Окончателното решение, което ще определи датата, от която ще се прилагат разпоредбите относно Шенгенската информационна система, ще се вземе от Европейския съвет.

“Поздравявам г-н Коельо и приветствам напредъка за България и Румъния, отбелязан в неговия доклад. Приемането му от ЕП е първата важна стъпка към присъединяването на нашата страна към Шенген. Това предизвиква ентусиазма на всички български граждани, защото означава възможност за отмяна на проверките по границите и ефективното право на свободно движение по цялата територия на ЕС. Този успех се дължи на усилията на сегашното българско правителство и на институциите, които направиха всичко възможно, за да наваксат изоставането от предишните години, да изпълнят условията и подготвят необходимото за прилагането на правото на Шенген”, коментира евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която е член на ЛИБЕ. По думите й цитирани от БТА Шенгенското пространство не е само свобода на движение и установяване. Да си част от Шенгенското пространство означава засилено полицейско и митническо сътрудничество, особено в контекста на борбата с трафика на хора и стоки, а в по-общ план – и в борбата с организираната престъпност.

“Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е част от пътя към сбъдването на нашата мечта за Европа на гражданите, за отворени граници, за политически, икономически и културен обмен, за една истинска европейска интеграция”, каза още Неделчева, цитирана от БТА.

Задоволството си от положителния вот на ЕП изрази и ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП Андрей Ковачев: “Беше направена много важна стъпка в посока свободното придвижване на българските граждани в ЕС. Членството ни в Шенген има както практическо, така и голямо символично значение.

Цели поколения българи живяха като в лагер, обграден с телени мрежи и стени.

С влизането в Шенгенското пространство границите със страните-членки ще станат символични и ние ще можем да се придвижваме напълно свободно. Влизането в Шенген обаче

означава и голяма отговорност за България и гласуваното й доверие като външна граница на ЕС. Нашата страна ще трябва да гарантира както своята сигурност, така и сигурността на своите партньори.” В bulgarica.com многократно споменахме за тази “външна граница”, която е от изключителна важност за Европа и Света, като “последна преграда” към/от мюсюлманските страни и Русия. И това, че Европа трябва да си плаща за спокойствието, което й подсигуряваме от векове! /виж тук: Правоверни атакуват южната ни граница /

В Шенгенското споразумение се включват други страни, включително и извън ЕС, като днес участващите в споразумението държави са общо 25: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция. Тези страни са част от т.нар. шенгенска зона или шенгенско пространство.

Други 3 страни-членки на ЕС – (България, Кипър, Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане, като датите за прилагане на Шенгенското споразумение са различни за всяка страна. През 2010 г. Европейската комисия приема молбата отправена от България за удължаване на крайния срок за пълното прилагане на споразумението до 31 март 2010 г.

Останалите 2 страни-членки на ЕС – Република Ирландия и Обединеното кралство – водено от Англия, са решили да останат извън шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с тях в областта на сигурността. Другите страни-членки – Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на ЕС.

Някои части на страните-членки на Шенгенското споразумение са изключени от действието на Ватиканът и Сан Марино, които не са членове на ЕС, имат граница само с Италия и нямат граничен контрол, тоест де факто прилагат Шенгенското споразумение, без да членуват в него. Двете държави се готвят за пълно членство в Шенгенското споразумение.

Между Монако – държава, която също не е член на ЕС, и Франция няма граничен контрол. Поради споразумение между тях Монако няма собствена гранична полиция, като морската му граница се охранява също от френската гранична полиция.

Шенгенската информационна система, известна още като ШИС (SIS) се използва в много европейски държави и предоставя информация за хора и предмети според данните, подадени от страните-участнички. Тази информация се обменя между всички страни по Шенгенското споразумение. Страните, подписали първоначално споразумението, са Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. По-късно се присъединяват почти всички страни на Европейския съюз (но я прилагат в различна степен), както и Швейцария, Норвегия и Исландия. Центърът на ШИС се намира в Страсбург, Франция.

В ШИС информацията се съхранява според местното законодателство на страната, която дава сведения. В системата има данни за над 1 млн. души, като те могат да включват:

фамилно име

лично име

особени белези

първа буква от второто лично име

дата на раждане

място на раждане

пол

гражданство

псевдоними

дали лицето е било въоръжено

дали лицето е било буйствало

причина за тревогата

какво действие да бъде предприето

изгубено, откраднато или присвоено огнестрелно оръжие

изгубено, откраднато или присвоени документи за самоличност

изгубено, откраднато или присвоени чисти документи за самоличност

изгубено, откраднато или присвоено моторно превозно средство

изгубено, откраднато или присвоени банкноти