Един ранен и други освободени наши моряци

На борда на другият отвлечен кораб “Панега” с българи на него има прострелян човек, каза кап. Велико Великов

Пиратите в Аденския залив били 14-15 годишни необръснати деца, държали се добре и ставало въпрос само за пари

17 юни 2010г. На борда на българския кораб “Панега”, който бе отвлечен от сомайлийски пирати, има прострелян човек. Това разказа тази вечер капитанът на отвлеченият на Нова година “Ейшън глори” Велико Великов, който заедно с още 6 български моряци беше освободен и се завърна във Варна, цитират Великов от националната информационна агенция БТА.

Великов разказа, че е говорил два пъти с капитана на “Панега”. Единият път колегата му е попитал дали на борда на “Ейшън глори” има лекар. Тогава разбрах, че на борда на другия кораб има прострелян човек от рикошет на куршум, каза Великов. По думите му пострадалият моряк вече е добре. Говорителят на Външно министерство Весела Чернева посочи, че докато министерството не знае истинското състояние на моряка, не може да каже нищо по въпроса.

Това в Аденския залив е война не за власт или за земя, а за пари, каза Великов. Той призова средствата за масова информация да бъдат внимателни какво разпространяват, защото пиратите използват интернет и следят световните медии.

При превземането на кораба пиратите си послужиха с измама, разказа Великов. Той посочи, че на 31 декември са получили съобщение за кораб-майка на похититителите, на първи януари тя е била потвърдена, корабът сменил курса, но пиратите го чакали. Според капитана първата вечер на борда пиратите се опитали да всеят страх сред екипажа и успели, след като стреляли на мостика, а единият от куршумите минал на 30 сантиметра от единия моряк.

Пиратите са деца, които още не са се обръснали – на 14-15 години, каза още Великов. Той разказа, че преговарящите, които са ползвали похитителите, са били на борда на кораба. Доколкото знам същият човек в момента е на “Панега”, каза Великов.

Той потвърди, че “Ейшън глори” е бил ползван като пиратска база, както и това, че от 7 март до 14 април е бил отделен от екипажа.

По-рано днес моряци от кораба “Ейшън глори” кацнаха във Варна. Капитан Велико Великов, Тодор Тодоров, Илия Илиев, Росен Иванов, Никола Атанасов, Адлен Аделов и Ведри Мехмед вече са сред своите близки и роднини.

Автомобиловозът “Ейшън глори” беше отвлечен от сомалийски пирати на 2 януари тази година. Освен българи в екипажа имаше индийци, украинци и румънци.

Сомалийските пирати започнаха новата година с две похищения – на “Ейшън глори”, на който има 8 наши сънародници, и на сингапурския “Пармони”.

Автомобиловозът “Ейшън Глори” бе похитен на 1 януари около 21,30 часа българско време на 620 мили от брега. Корабът е един 19-те автомобиловоза на “Зодиак Маритим”. На борда са 8 български моряци, част от 25-членния екипаж, състоящ се и от 10 украинци, 5 индийци и двама румънци.”Ейшън Глори” е построен през 1994 и може да превозва 4 363 автомобила. Плава под английски флаг. Съдът е бил атакуван извън зоната на действие на морските сили на Европейския съюз.

Засилената активност на пиратите в района е следствие от неспособността да се реши проблема с политическата нестабилност на Сомалия, отбелязва Би Би Си. Преди това бе отвлечен танкер “Сейнт Джеймс Парк”, в екипажа на който също имаше българи. По данни на пресата всички отвличани са били добре, давали им вода и храна, и пиратите се отнасяли добре с тях.

Нетипичното в случая с “Ейшън Глори” е, че корабът е отвлечен толкова далече от брега, тъй като похищенията обикновено се осъществяват по-близо, коментира през януари говорителят на МВнР Драговест Горанов. По думите му военната сила не е сред най-ефективните начини за борба с пиратството, ако няма “грижа за хората”.

Британският товарен кораб “Ейшън глори”  бе държан в плен от сомалийски пирати в продължение на повече от пет месеца и бе освободен след плащане на откуп, тогава съобщи европейската военноморска мисия в региона “Аталанта” в изявление, цитирано от Асошиейтед прес. Според китайската официална информационна агенция похитителите на кораба са поискали откуп в размер на 15 милиона долара – застраховката на плавателния съд плюс стойността на товара.

ПРИПОМНЯМЕ: Капитан и осем български моряци още отвлечениСамо за 6 дни общо 13 български моряци  бяха отвлечени в Сомалия На отвлечения кораб-автомобиловоз от пирати българите са от Шумен, Ямбол, Велинград и Варна

Българката жертва на пирати кацна в София

Освободиха отвлечената българка в Сомалия


1 comment for “Един ранен и други освободени наши моряци