Барак благодари на Бойко с писмо

„България има надежден партньор в лицето на САЩ. Барак Обама познава проблемите на всяка отделна държава и по време на срещата търсеше или обещаваше подкрепа за преодоляването на тези проблеми”, каза премиерът Бойко Борисов, след като стисна ръката на Обама на 8 април т.г. в Прага.. ФОТО: МС

Барак Обама: Сътрудничеството между България и САЩ ще продължи, както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО

17 юни 2010г. В писмо до българския министър-председател Бойко Борисов президентът на САЩ Барак Обама изрази благодарност за помощта на България при военните операции в Афганистан. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

“Бих искал да Ви благодаря още веднъж за това, което правите в Афганистан, както и за куража и всеотдайността на вашите войници. Вашата устойчива подкрепа на общите усилия в рамките на НАТО в региона ще бъде от решаващо значение за нашия успех. Ценя също така факта, че приехте един задържан от Гуантанамо”, пише в писмото американският президент.

“Дълбоко оцених широкия обхват на проведените разговори по време на работната вечеря в Чешката република на 8 април т. г. и Вашата позиция по Иран, относно нашия нов прогресивно адаптиращ подход към европейската противоракетна отбрана и по отношение на енергийната сигурност. Както казах по време на нашия разговор, Атлантическият съюз играе централна роля в защитата на нашите общи интереси и глобалната сигурност”, подчертава още президентът Обама.

Той изказва още веднъж благодарност за отделеното от премиера Борисов време за разговор в Прага и изразява надежда, че сътрудничеството между България и САЩ ще продължи, както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО.

ПРИПОМНЯМЕ:

Бойко стисна ръката на Барак

Обама на вечеря с Борисов

Срещата в Прага – важното и любопитното