20 милиарда и 100 милиона долара плаща БП за петролния разлив

Много хора не знаят, а други не си спомнят, че предишната еко-трагедия бе пак там в Мексиканския залив на 3 юни 1979г. Тогава успяха да овладеят течът на петрол в Океана през 1980г., като 140 милиона галона се изляха в залива. Тогава разлива бе 2-ри по големина в света. Сега пак там се изливат по 5000 барела (795 000 литра) на ден – пет пъти повече отколкото бе предварително съобщено. Умножете дните от 20 април до днес ... или до кога ... на какво прилича животът на хората там, или е заприличал, каква е почвата, водата, рибата, животните, храната ... ядем ли я всички ние по другите щати,... и още и още въпросителни ... какво плащат всъщност БП и колко от тези правителствени пари, фонд, ще стигнат до нуждаещите се, които евентуално ще са разбрали, че са отровени ... вече

Прибират пари от БП, но не премахват данъчните облекчения за всички петролни компании

ВИЖТЕ ВИДЕО

ПОСЛЕДСТВИЯТА СА МНОГО, НАВСЯКЪДЕ, ЗА ВСИЧКИ И ЗА … ДЪЛГО

(четете цифрите и не яжте риба от района на проблема в САЩ)

Вашингтон. Ръководството на „Бритиш петролиъм” (БП) се е съгласило да отпусне 20 милиарда долара за обезщетение на потърпевшите от нефтения разлив в Мексиканския залив, предаде прес-службата на Белия дом, като новината гръмна по всички американски медии за броени минути.

„В допълнение, „Бритиш петролиум” доброволно се съгласиха да създадат фонд от 100 млн. долара за компенсации за останалите без работа работници от петролната платформа, засегнати от затварянето на съоръжението”, каза Обама след разговорите.

Президентът на „Бритиш петролиум” Карл-Хенрик Сванберг пък съобщи след срещата с президента Барак Обама в Белия дом, че компанията ще спре изплащането на дивиденти на акционерите до края на годината, докато се бори са спаси репутацията си след големия петролен разлив в Мексиканския залив.

„Управителният борд на „Бритиш петролиум” реши да не плащаме повече дивиденти през тази година”, каза Сванберг. Това ще спести на компанията, и ще струва на инвеститорите, около 7.5 млрд. долара, изчислено на база на предишните дивиденти.

След срещата Сванберг призна, че „думите не са достатъчни, ние разбираме, че ще бъде и трябва да бъдем съдени по действията ни”. ПРИПОМНЯМЕ:

Пак спира изпомпването на петрола от теча в океана

Приблизителното количество на петрола, който се излива от потъналата сонда в Мексиканския залив, нарасна на 5000 барела (795 000 литра) на ден – пет пъти повече отколкото бе предварително съобщено, заяви контраадмирал Мери Ландри, предаде Си Ен Ен. Тя добави, че досега близо 250 000 галона (близо 950 000 литра) замърсена с петрол вода са събрани от мястото на катастрофата.

4 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО Е ИЗВЕСТНОТО КОЛИЧЕСТВО ИЗПУСНАТО В ОКЕАНА ДО ДНЕС В МЕКСИКАНСКИЯ ЗАЛИВ, ОТ ТОВА, КОЕТО ИЗТЕЧЕ ЗА ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ПРЕЗ 1989Г. В НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА НА ЕКСОН ВАЛДЕС – 145 МИЛИОНА ЛИТРА ДО ДНЕС СРЕЩУ 41,6 МИЛИОНА ЛИТРА ПРЕЗ 89-та /вижте видео с данните на учените най-долу – точните цифри/

Петролната сонда „Дийпуотър хорайзън“, намираща се на 50 мили югоизточно от бреговете на Луизиана, експлодира на 20 април и два дни след това потъна. 11 от 126-те души, работили на нея, се смятат за безследно изчезнали. Няколко дни след експлозията бяха открити два подводни теча.

ВИЖТЕ КРАТКО ВИДЕО ЗА ТОВА, КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО

Луизиана поиска спешна помощ за предпазване от петролното петно. Губернаторът на щата Боби Джиндъл настоя за допълнителни ресурси от американското правителство заради информациите, че петролният разлив може да достигне бреговете на Луизиана по-рано, отколкото се предполагаше.
Петролът достигнал блатистите брегове на щата, ще бъде катастрофа за природния парк, който е богат на водни птици и застрашени видове, и може да изложи на опасност рибарската индустрия на щата, носеща приходи от 2,4 милиарда долара годишно.

На 2 май петното е вече около 9900 квадратни километра. По данни от 3 май кладенците изпод потъналата платформа изпускат във водата 800 000 литра нефт.
В същия ден Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) налага временна забраната върху търговския и туристическия риболов в региона от Луизиана до Флорида.

В Мексиканския залив се извършват около 75% от улова на стриди в САЩ. Там се намират приблизително 20% от рибните ресурси на страната, които се продават под всякаква форма, от пресна риба, до преработени плаващи в добре затворени консерви.

Отстраняването на последиците от петролния разлив ще продължи дълго и ще отнеме години, а пасивите ще се измерват в милиарди долари.

Всички действия на спасителите до сега са временни решения, като например подводните “шапки” за покриване, докато се прокопае помощен сондаж за намаляване налягането в петролния залеж, което ще отнеме три месеца.

На 16 май учени от няколко американски университета съобщават, че са открили огромни пластове петрол на голяма дълбочина в Мексиканския залив. Пластовете са с дебелина от близо 100 метра. Някои са с дължина 16 километра и с широчина 5 километра. Откритието показва, че количеството суров петрол, което се излива във водите на Мексиканския залив от петролните кладенци след потъването на платформата на „Бритиш петролиум” на 22 април е много по-голямо от предполаганото.

Учените се безпокоят, че намаляването на кислорода заради петролния разлив ще убие флората и фауната в залива.

На 18 май американските гранични власти предупреждават, че при операцията по “изсмукването” на изтичащия петрол в Мексиканския залив с помощта на тръба, свързана с танкер, „Бритиш петролиум” ще успее да овладее само половината от разлива.


Президентът Обама нарече петролния разлив най-тежката екологична катастрофа, с която са се сблъсквали някога САЩ

и увери американците, че тяхното правителство ще направи всичко необходимо, за да спре изтичането на петрол в Мексиканския залив.

Американският президент посочи, че “за разлика от едно земетресение или ураган, това не е единично събитие, което нанася своите вреди за минути или дни”. Милионите галони суров петрол, които се изляха във водите на Мексиканския залив, “приличат повече на епидемия, такава, с която ще трябва да се борим месеци или дори години”.

Едновременно с това американският президент обеща неговото правителство да направи всичко необходимо, за да помогне на района на Мексиканския залив и на местното население да се възстановят от екологичната катастрофа. “Ще се борим с този разлив с всичко, с което разполагаме, колкото време е нужно”, лаконичен бе той.

Обама съобщи, че е разрешил близо 17 хиляди национални гвардейци да бъдат изпратени в района, за да помогнат в борбата за сдържане на петролния разлив. Той също така подписа закон, който осигурява на бреговата охрана повече пари за ликвидиране на последствията от екологичната катастрофа. Паралелно с това американският президент поиска от регионалните власти да разработят дългосрочен план за възстановяване на Мексиканския залив от петролния разлив. Той обяви, че натоварва с тази задача Рей Мейбъс – бивш губернатор на щата Мисисипи, “дете на Мексиканския залив”.

Американският президент защити своя отговор на екологичната катастрофа, като отбеляза, че е събрал някои от най-добрите учени и инженери в САЩ. В същото време той призна, че безпрецедентният мащаб на петролния разлив е поставил на изпитание капацитета на създадените от човека технологии.

Трагедията от петролния разлив е болезнено напомняне, че е настъпило времето на чистите енергийни източници, изтъкна президентът на САЩ. Той обаче не е посочил по-конкретна програма за прокарване на енергийни закони и не е отделил съществено внимание върху климатичните промени, отбелязва “Ройтерс”.

Сред основните приоритети на своето управление Обама подчерта още възстановяването на икономиката от кризата и борбата с Ал Кайда.

Проучванията на общественото мнение обаче показват, че Обама не е твърде ангажиран в борбата с кризата и не е достатъчно суров по отношение на БП.

С риска да ни наречете “леви” и “червени” ще припомним на читателя, че Владимир Путин изхвърли, като мръсни котета именно компанията БП от Сахалин-1 и Сахалин-2, и то именно заради еко-нормите които не спаваха и не гарантираха. Норми, които се наблюдаваха и контролираха от държавата Русия.

ТЕЧЪТ НА ПЕТРОЛ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН! ВИЖТЕ ТУК:

Сенатът запазва данъчните облекчения за петролната и газовата индустрия, блокира опит за премахване на изгодните данъчни отстъпки, на които се радват петролните и газовите компании, предаде Асошиейтед прес.

Законопроект, внесен от независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс, предвиждаше да бъдат събрани през следващите 10 години 35 милиарда долара чрез редица мерки. Той включваше по-конкретно ограничаване на данъчните облекчения за проучвания за залежи на петрол и газ, премахване на отстъпките за капиталови разходи за петролни кладенци и газови находища, както и анулиране на намаленията за добив на петрол и газ на територията на САЩ.