Европа забавя “изпълнението на присъдата” срещу България

Европейската комисия няма да задвижи днес процедурата срещу България за прекомерен дефицит в държавния бюджет

ЕК очаква нови данни за макроикономическото състояние на българската икономика

Не се знае кога Съветът на ЕС може да се произнесе за започване на процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България

16 юни 2010г. Европейската комисия няма да задвижи днес процедурата срещу България за прекомерен дефицит в държавния бюджет, заяви Амадеу Алтафадж, говорител на комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от националната ни информационна агенция БТА. Продължаваме да следим в bulgarica.com този евро-проблем за България, за надвисналата нова евро-секира, за който ви информирахме вчера. /вижте линка най-долу/

Според него Европейската комисия очаква нови данни за макроикономическото състояние на българската икономика. След като ги проучи, комисията ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на Европейския съюз за задействане на процедурата срещу България.

Което на практика означава, че ЕС вярва на България само половинчато и дава още един шанс и време, за да се каже точно от правителството какво е състоянието на българската икономика. “Изпълнението на присъдата” се забавя, но не се отменя. Може и да повярват, но със сигурност ще поставят условия на правителството.

Уточнението бе направено във връзка с доклад за състоянието на държавните финанси в Европейския валутен съюз. За България в доклада се отбелязва, че Европейската комисия е била уведомена от българското правителство през април т.г. за дефицит от 3,9 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/. През май комисията е преценила, че този дефицит е необичаен, предизвикан е от икономическата криза и е временен.

В пролетните икономически прогнози на Европейската комисия се посочваше, че общият държавен дефицит в България ще спадне под 3 на сто от БВП през 2010 г., тъй като най-тежката част от кризата е преминала, а и ще дадат резултат взетите мерки за финансова консолидация. Въпреки това размерът на дефицита не се прецени като близък до референтната стойност от 3 на сто от БВП и Европейската комисия заключи, че може да започне процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, се изтъква в доклада.

Освен това бе съобщено, че днес Европейската комисия ще вземе решение срещу страната ни да започне процедура за прекомерен държавен дефицит, ще внесе решението в Съвета на Европейския съюз и очаква съветът да се произнесе на 13 юли.

Помолен за разяснения, Амадеу Алтафадж заяви, че посочените срокове са неверни, че сега Европейската комисия очаква нови данни за икономическото състояние на България и едва след като ги проучи, ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на Европейския съюз за задействане на процедурата срещу България.

Естествено, при това положение няма как да се каже кога Съветът на Европейския съюз може да се произнесе по решение на Европейската комисия за започване на процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, изтъкна той. Но не спомена и дума за отмяна на тази тежка и осъдителна за страната процедура.

ПРИПОМНЯМЕ:

Готвят евро-секира за България заради дефицита