България ще остане без газопровод?

Южен поток (South Stream) представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. Предвижда се да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно.Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. куб. м годишно). „Набуко“ е името на бъдещ газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия с обща дължина 3300 км. Предвиденият годишен капацитет е 13 милиарда кубически метра газ. Колко точно ще струва НАБУКО е все още неясно, както и разпределението на печалбата на 7-те участника за сега. Осъществяването му зависи изцяло от Европейския Съюз.

Газпром обяви подготовката на алтернативен маршрут на “Южен поток” на север през Румъния

Руският шеф Алексей Милер е обсъдил с министъра на икономиката, търговията и бизнеса на Румъния Адриан Видяну възможността за транзитен газопровод и газово хранилище

16 юни 2010г. България най-вероятно ще остане без съвместен проект с Русия и без транзитен газопровод, от който да печели такси за пренос.

На практика държавата след като вече се отказа от съвместните проекти с Русия за строителството на АЕЦ „Белене” и петролопровода Бургас-Александруполис, може да изгуби и проекта за газопровода „Южен поток”, пише руският вестник “Комерсант”, известен с добрите си контакти с правителството на Влдимир Путин.

ПРИПОМНЯМЕ: Борисов: „България зави от Москва към Вашингтон“

Доста чудно звучи откзването от страна на премиера Бойко Борисов от съвместни проекти с Русия, след като са известни отличните му отношения с руският му колега Владимир Путин. Каква точно е уговорката “на четири очи” и дали има такава между тях двамата – само времето ще покаже.

“Газпром” обяви подготовката на техникоикономически разчет за алтернативен маршрут на газопровода през Румъния.

По данни на изданието техническо-икономическата обосновка за подводния участък на „Южен поток” вече предвижда възможността тръбата да излиза от черно море не в България, а в Румъния.

Вчера ръководителят на „Газпром” Алексей Милер е обсъдил с министъра на икономиката, търговията и бизнеса на Румъния Адриан Видяну възможността за строителство в страната на транзитен газопровод и газово хранилище в рамките на проекта „Южен поток”. На срещата са присъствали русият посланик в Букурещ Константин Григорие и директорите на газовите компании Ромгаз и Трансгаз Марчел Питею и Флорин Мунтян. Една от компаниите може да стане участник в „Южен поток”.

Темата за газта и Русия следим отдавна и нека

ПРИПОМНИМ:

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

България се разбра с Русия за енергията, ама тя не знае

Има ли влияние Москва във вътрешната политика в България:

Черешка на торта, коте в чувал и двама премиери

Има ли война между Президент и Премиер?

ИЗТОЧНИК НА ОСНОВЕН ТЕКСТ: «Коммерсантъ»

“Южный поток” выворачивает на север