България ще остане без газопровод?

Южен поток (South Stream) представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. Предвижда се да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно.Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. куб. м годишно). „Набуко“ е името на бъдещ газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия с обща дължина 3300 км. Предвиденият годишен капацитет е 13 милиарда кубически метра газ. Колко точно ще струва НАБУКО е все още неясно, както и разпределението на печалбата на 7-те участника за сега. Осъществяването му зависи изцяло от Европейския Съюз.

Газпром обяви подготовката на алтернативен маршрут на “Южен поток” на север през Румъния

Руският шеф Алексей Милер е обсъдил с министъра на икономиката, търговията и бизнеса на Румъния Адриан Видяну възможността за транзитен газопровод и газово хранилище

16 юни 2010г. България най-вероятно ще остане без съвместен проект с Русия и без транзитен газопровод, от който да печели такси за пренос.

На практика държавата след като вече се отказа от съвместните проекти с Русия за строителството на АЕЦ „Белене” и петролопровода Бургас-Александруполис, може да изгуби и проекта за газопровода „Южен поток”, пише руският вестник “Комерсант”, известен с добрите си контакти с правителството на Влдимир Путин.

ПРИПОМНЯМЕ: Борисов: „България зави от Москва към Вашингтон“

Доста чудно звучи откзването от страна на премиера Бойко Борисов от съвместни проекти с Русия, след като са известни отличните му отношения с руският му колега Владимир Путин. Каква точно е уговорката “на четири очи” и дали има такава между тях двамата – само времето ще покаже.

“Газпром” обяви подготовката на техникоикономически разчет за алтернативен маршрут на газопровода през Румъния.

По данни на изданието техническо-икономическата обосновка за подводния участък на „Южен поток” вече предвижда възможността тръбата да излиза от черно море не в България, а в Румъния.

Вчера ръководителят на „Газпром” Алексей Милер е обсъдил с министъра на икономиката, търговията и бизнеса на Румъния Адриан Видяну възможността за строителство в страната на транзитен газопровод и газово хранилище в рамките на проекта „Южен поток”. На срещата са присъствали русият посланик в Букурещ Константин Григорие и директорите на газовите компании Ромгаз и Трансгаз Марчел Питею и Флорин Мунтян. Една от компаниите може да стане участник в „Южен поток”.

Темата за газта и Русия следим отдавна и нека

ПРИПОМНИМ:

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

България се разбра с Русия за енергията, ама тя не знае

Има ли влияние Москва във вътрешната политика в България:

Черешка на торта, коте в чувал и двама премиери

Има ли война между Президент и Премиер?

ИЗТОЧНИК НА ОСНОВЕН ТЕКСТ: «Коммерсантъ»

“Южный поток” выворачивает на север

4 comments for “България ще остане без газопровод?

 1. 06/19/2010 at 00:16

  Трайков: Не сме замразили проекта „Белене”
  DARIK RADIO

  България не е замразила проекта АЕЦ „Белене”, съобщи енергийният мниистър Трайчо Трайков. Той отказа да коментира думите на президента Георги Първанов, че ще инициира референдум, ако правителството се откаже от втора атомна. Министър Трайков обясни, че официално все още няма официално заявен инвеститорски интерес за проекта:

  „През последните девет месеца отговорът на този въпрос, който се задава непрекъснато, остава един и същи: да, има, които неформално са формулирани, но неформално не се приема за ангажимент. Вие видяхте, че RWE, които дори формално бяха поели ангажимент, но не го бяха защитили финансово и не бяха обвързани финансово да го спазват, в крайна сметка промениха решението си. Който твърди, че има друга причина за начина, по който се развива проектът Белене, е дървена глава, която не може да разбере елементарни истини. Не сме решили, че замразяваме проекта. Това, което сме направили, ние ограничаваме до абсолютно необходимия минимум харченето на каквито и да било пари по реализацията на проекта, докато финансовата му структура не е ясна”, каза министър Трайков. Той обяви, че все още е актуален въпросът за строителството на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”. По думите му предстои внасяне на предложение в тази посока в Министерски съвет, но „не бива да бъде чакано твърде „трепетно”, тъй като може и да не се случи скоро”. Трайчо Трайков допълни, че шансовете България да отпадне от проекта за газова тръба „Южен поток” са малки.

  Няма опасност страната да изпита недостиг на електроенергия заради затварянето на големи енергийни мощности до 2015 година, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. По-рано през деня шефът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов обяви, че може да се наложи да внасяме ток, ако не бъде построена АЕЦ „Белене”.

  „Енергийни мощности се изграждат и в момента, а до 2015 година ще има голям брой такива. Няма опасност заради изваждането на блоковете, които подлежат на това поради неспазването на екологични критерий енергийната система на България да остане в дефицит”, каза министърът.