Пак спира изпомпването на петрола от теча в океана

Зловещите снимки на фотографа на Аssociated Press Чарли Рийдел обиколиха света и потресоха всички. Кафяв пеликан, потънал в тежкото масло.

Ще се “похлъзне ли от петното” президентът Обама?

15 юни 2010г. “Бритиш петролиъм” съобщи, че пожар, предизвикан вероятно от мълния, е спрял работата на системата, която събира петрола от теча в Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес.

Днес сутринта около 9,30 часа местно време на сондажния кораб “Дискавър ентърпрайз” избухнали пламъци. Пожарът бързо е бил потушен.

Няма пострадали. Като предпазна мярка е била спряна системата, която изпомпва петрола от устройството, поставено върху повредената тръба. Очаква се операцията по изпомпването на изтичащия петрол да бъде подновена по-късно днес, пише БТА. На ден се изпомпват около 2,4 милиона литра петрол. БП ще използва подводни роботи, за да огледа цялата система, включително “капака”, който похлупва мястото на теча, за да се провери дали пожарът не е повредил съоръженията.

Часовникът в Мексиканския залив работи неумолимо. Със стотици литри петрол в секунда. Той чертае нерадостно и зацапано бъдеще. За водите на залива. За морската и за речната флора и фауна. И за бреговете на южните американски щати. Мазните петна на повърхността са само част от проблема. Под водата също плуват гъсти черни облаци, тласкани от теченията. Течът на дъното не спира, макар че е ограничен. От Бритиш петролиум вече прибягват до крайна мярка – запалване на плаващия суров петрол.

Инцидент, замърсяване, екокатастрофа. От 22 април до днес петното от сондата на ВР премина през тези определения. И стигна до сюблимното “кризата в Залива”.

Вече никой не се съмнява за кой залив става дума. За Мексиканския. Мястото, което или ще подхлъзне американския президент, или ще го утвърди като умел и предвидлив политик.

Залогът на черния разлив вече е огромен.

Ако последвате този линк », ще видите снимките …

1 comment for “Пак спира изпомпването на петрола от теча в океана