Освободиха сочените за топ-престъпници Маргините

Братята Красимир и Николай Маринови са родени в Смолян. Красимир пръв от семейството напуска града и се записва в спортното училище в Чепеларе, специалност борба. Става национален състезател в свободния стил и печели няколко титли от републикански първенства. Удостоен е със званието майстор на спорта. Завършва НСА. Николай също тренира борба и участва в национални състезания, но без успехи. Приет е да учи в НСА, но не завършва./по-долу четете подробна автобиография и бизнес-история на фамилията/

Прокурорът:”Битката е загубена, но не и войната!”

Вицепремиерът и МВР-министър: “Оправдателните присъди за няма да ни обезкуражат МВР – ще продължим да работим със същия ентусиазъм и всеотдайност! Чакаме да се сбъркат!”

Парътъ прави борбътъ – странните връзки в бизнеса и как Маргина стана “най-големият данъкоплатец” в държавата с най-голямата сума, внасяна от физическо лице в България

София, 14 юни 2010г. Софийският градски съд /СГС/ оправда напълно днес по всички обвинения братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Що се отнася до останалите четирима подсъдими, то те бяха признати за виновни по едни обвинения и оправдани по други – Иво Карагеоргиев, Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов те са подсъдими за подговката на покушенията срещу о.з. ген Любен Гоцев и покойните Иван Тодоров – Доктора и финансиста Никола Дамянов. СГС призна, че такава група е имало, но няма доказателства, че Маргините са свързани с нея. След над четири години делото срещу Маргините най-накрая приключи на първа инстанция.

Съдът оправда Маргините по трите повдигнати обвинения – за подготовката за убийството на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, както и за това на о.р. ген. Любен Гоцев, за организиране и ръководене на въоръжена престъпна група и за незаконно притежаване на оръжие. След като ги оправда съдът им промени и мерките за неотклонение от “парична гаранция” в размер на 20 000 лв. в “подписка” за Големия Маргин и от “задържане под стража” в “подписка” на Малкия Маргин.

Съдът призна за виновен Иво Карагеоргиев за участие във въоръжена организирана престъпна група, в която освен него членуват Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов, и му наложи наказание 4 години затвор. За Тошев, Илиев и Рангелов съдът счете, че са съпричастни към организирането на трите покушения. Тошев получи наказание 3 г. и 6 месеца затвор, а Илиев – 4 години. Стефан Рангелов беше осъден от Градския съд на 5 години затвор, но тъй като има влязла в сила присъда от 12 г. лишаване от свобода за убийство, според закона той трябва да си доизлежи по-тежкото наказание. Рангелов бе признат за виновен и за държане на наркотични вещества – 0.77 грама марихуана на стойност 4.62 лева. Но тъй като това е маловажен случай, давността е изтекла, то съдът не наложи наказание на Рангелов по това обвинение.

СГС измени мерките за неотклонение на братята Маринови в “подписки”, а останалите подсъдими остават с парични гаранции. Мярката на Красимир Маринов обаче ще бъде “домашен арест”, след като друг състав на Градския съд му я наложи по-рано днес по обвинение за ръководене на престъпна група за продажба на наркотици на територията на столицата.

Тази развръзка на 5-годишното дело беше неведнъж прогнозирана именно заради семплите доказателствени средства и показният арест на братята Маргини преди една петилетка беше направен с цел да се даде твърд отговор и доказателство на критиките на Европейската комисия за липсата на противодействие на организираната престъпност в България.

Оказа се, че Маргина освен “майстор на спорта” по борба, е и “майстор на съдебната система”.

“Днес е щастлив ден за Маринови! Тези хора са се организирали да вършат престъпления, а не да се разхождат. Ще помислим, все още и ние осмисляме чутото. Битката е загубена, но войната – не”, каза наблюдаващият градски прокурор Николай Кокинов. Той все пак не скри изненадата си от решението на съда, но бил оптимист от изхода на делото на втора инстанция. Той добави, че ще протестира присъдите и е изненадан от решението на съда. За Николай Маринов, който вече от няколко месеца е в неизвестност, Кокинов каза: “нямам отношение, не знам къде се намира, ако се появи – добре дошъл”. Обвинителят заяви, че иска първо да прочете мотивите на Градския съд, за да коментира повече и добави, че се надява на втора инстанция спорът да бъде решен в полза на прокуратурата.

Защитникът на Николай Маринов – адвокат Людмил Рангелов заяви, че съдът се е справил изключително прецизно с анализа на доказателствата, като е счел, че братята Маринови не са подбудители на покушенията, дори да се приеме, че такива са били организирани. По думите му въпреки, че не е съвсем редно, по това дело отношение са взимали бившият премиер, министри на вътрешните работи, на правосъдието, на външните работи и главният прокурор.

Решението на СГС може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Цветан Генчев Цветанов е на 8 април 1965г. в София и е председател на политическа партия ГЕРБ. От 27 юли 2009 година е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов.От 1987 година Цветанов работи в Народната милиция. През 1992 година завършва Националната спортна академия със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. През 2000 година получава следдипломна квалификация по право в Университета за национално и световно стопанство. От 1997 година работи в администрацията на Министерството на вътрешните работи (МВР), като след 2001 година става оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов.Цветанов специализира противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик в Генералната дирекция на полицията в Мадрид (2004). Той завършва и курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел (2004), специализация в Сикрет сървис във Вашингтон (2004), курсове на ФБР (2004), Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005).Цветан Цветанов е женен за Десислава Цветанова, служител на Държавна агенция „Национална сигурност“. Те имат две дъщери: Гергана и Василена. Цветан Цветанов е син на Генчо Цветанов. Това е дългогодишния шофьор на Григор Шопов - шефа на държавна сигурност по Тодор Живково време.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше категоричен, че оправдателните присъди за Маргините няма да обезкуражат МВР. Уверявам ви, че ще продължим да работим със същия ентусиазъм и всеотдайност, каза Цветанов, предаде БТА.

В отговор на журналистически въпрос Цветанов посочи, че МВР няма да допусне след оправдаването на Маргините организираните престъпни групи да станат по-силни и по-нагли. Привели сме в известност по-голямата част от криминалния контингент, които са съпричастни към организираната престъпност, чакаме просто те да сбъркат и се надявам, че няма да допуснем каквито и да било сценарии в тази посока, подчерта вътрешният министър.

Според него след последните полицейски операции и задържанията през последните 10 месеца няма знакови криминални престъпления. Запитан дали има опасност други големи съдебни дела, като т.нар. “Наглите” и “Октопод”-а да завършат по същия начин като делото срещу братя Маргини, Цветанов каза, че по “Наглите” има самопризнания, свидетели, къщи, в които са държани похитените, има и достатъчно допълнителни доказателства, свързани с ДНК-анализите и всичко това ще бъде представено в съда. За мен е важно, че за последните 10 месеца нямаме отвличания, каза Цветанов и припомни, че преди това за 2 години и половина е имало 19 отвличания.

Решението на съдия Лада Паунова, която има безупречна репутация сред колегите си, бе коментирано на вътрешния министър Цветанов, като “това е нереформираната съдебна система”./по-долу четете нейното мнение/

Много лаконичен в коментара за оправдаването на Маргините беше премиерът Борисов: “Няма как половината да са виновни, другата поливина да са невинни – поел съм ангажимент да не коментирам.”

Липсата на доказателства за връзката за връзка между братя Маринови и престъпленията, за които бяха обвинени, е очевидна. Това заяви в интервю за Би Ти Ви адвокатът на Николай Маринов – Малкия Маргин, Людмил Рангелов. Според защитника основното, което прави впечатление по обвинението, е че са посочени по детински наивни мотиви за готвени убийства срещу мишените. Самите мишени пък изглеждат странно подбрани, смята адвокат Рангелов. По думите на адвоката обвинението срещу Маргините е монтирано и е смесица от политическа и бизнес поръчка, а човекът, който го е изготвил, е бил част от властта. Рангелов обаче не пожела да изложи тезата си по-подробно, тъй като процесът все още не е приключил и оправдателната присъда на Маргините все още не е влязла в сила.

Адвокатът нарече опасно изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, с което той коментира решението на съда по делото срещу двамата братя, когато министърът го нарече резултат на нереформираната съдебна система в България.

Сигурна съм в решението си по делото “Маргините”, заяви в интервю за БТА съдията Лада Паунова, която оправда Красимир и Николай Маринови. “Не съм изпитвала страх, но ми тежеше, че процесът върви трудно. Все едно ми падна камък, но предстои писането на мотиви, което няма да е лека работа”, каза тя. Съдията признава, че е мислела да си направи отвод от делото, след като Красимир Маринов-Големия Маргин започна да лежи по пейките на съда и да се оплаква, че е много болен, защото не е искала да гледа дело с “подобни абсурдни сцени”. “Делото стана знаково поради обществено мнение или фигурите в него, но в крайна сметка не е много по-сложно от други процеси”, твърди Паунова. На въпроса какво би казала на онези, които ще коментират, че е взела пари, за да оправдае подсъдимите, съдията отговори така: “Как може да се защитава човек срещу нещо, което е неконкретно и е просто така казано в пространството. Не знам как да отговоря, защото няма конкретика. Но само заради говоренето е абсурдно.” В началото на процеса заради данни за опасност за живота и близките на Паунова й беше назначена охрана.

Преди да бъде оправдан по това дело, Големия Маргин бе освободен от ареста, където пребивава от половин година по обвинение за наркотици. Друг състав на градския съд реши, че той трябва да смени килията с домашните условия, за да може да се подложи на операция. Съдебно-медицинска експертиза сочи, че той страда от тежка форма на дископатия и хемороиди.

Фактите са безмилостни –

безпомощността на прокуратурата и безпогрешна игра на главните герои. И двете страни отлични артисти на родната и европейска сцена – на отличната глупава публика, състояща се от народ и евро-водачи! Наградата за подигравка с народ и закони, разбира се, остава в родните мозъци сътворили разпоредбите от Наказателния кодекс, според които

подготовката за убийство се наказва с 1000 лв. Глоба!? Ние ще добавим и чаша ракия с наша мешана салата!

Простичко казано вариантите са два. Или прокуратурата и МВР не са събрали достатъчно качествени доказателства, или този състав на съда е тотално “пробит”, което навежда на въпроса защо МВР и прокуратурата са проспали този факт и не са го доказали. Извода е един, че някой не си върши работата, не е трудно да познаем кой, и този някой си създава работа или намалява, за напред!

Публичният резултат, който ще окаже влияние върху работата и на съд и на полиция е повече от прозрачен – НИКОЙ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СВИДЕТЕЛСТВА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТА – ОСОБЕНО СРЕЩУ СЕРИОЗНАТА – ОТ СТРАХ, ЧЕ ОБВИНЯЕМИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПУСНАТИ И ТОЙ ЗАМИНАВА В ОТВЪДНОТО! ЧЕ НЯМА ЗА КАКВО, И НЯМА НА КОГО ДА РАЗЧИТА – СИТЕМАТА РАБОТИ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ! ВСЕ ОЩЕ!

Иначе България е в ЕС, а не в СССР, както искаше да я вкара БКП на времето!

Процесът срещу Маргините е един от наблюдаваните от Европейската комисия и от Висшия съдебен съвет. Дали оправдателната присъда ще бъде отбелязана в доклада на Европейската комисия за напредъка на България, ще разберем скоро.

И американците ни го казаха! Само вижте диаграмата от 2001 до 2009г. на престъпленията по трафика на деца и проститутки – ами тя си е просто една права – никаква промяна – 10 години!

САЩ ни вярва наполовина за трафика на деца и секс

Резултатът е много на нула срещу държавата!

Дано не се позволи да се случи това, което прогнозират в интернет-форумите:

“”Член първи от неписаната конституция на България гласи: Властта в страната несменяемо принадлежи на мафията,а партиите са нейни придатъци и официално лице.”

Вследствие на това основно положение се случва следното – няма пари за нищо, защото мафията ги е присвоила, няма осъдени висши мафиоти, няма и справедливост. Има супер богати мафиоти, олигарси и политици, и изключително мизерстващ чалгилизиран и опростачен народ!”

КОИ СА МАРГИНИТЕ?

Братята Красимир и Николай Маринови са родени в Смолян. Баща им Андрей е работил като миньор, а майка им Соня – като санитарка. Семейството има четири деца – Красимир, Димитър, Николай и Мариана.

Семейството живее бедно, а братята и сестрата не се радват на безгрижно детство.

Красимир се ражда на 6 май 1964 г. Той пръв напуска Смолян и се записва в спортното училище в Чепеларе, специалност борба. Става национален състезател в свободния стил и печели няколко титли от републикански първенства. Удостоен е със званието майстор на спорта. Инструктор по борба към ДФС “Тунджа”. Завършва НСА.

Николай е роден на 8 юни 1972 г. Той също тренира борба и участва в национални състезания, но без успехи. Приет е да учи в НСА, но не завършва.

През февруари 1993 г. Красимир Маринов регистрира с убитият по-късно сочен за “капо ди тути капи” и нарко бос Иво Карамански “Фортуна – Р” ООД. След основаването на СИК през 1995 г. е включен като акционер и във фирмата “Интергруп енд партнерс” ООД заедно с Румен Николов-Пашата, Младен Михалев-Маджо и Дмитрий Минев-Руснака.

Името на Красимир Маринов – Големия Маргин нашумява в края на 1993 г. и началото на 1994 г. Той е обявен за издирване след побоя в спортния комплекс “Дескрим”. На 16 октомври 1993 г. при въоръженото нападение в комплекса е отвлечен един от лидерите на тогавашния съюз “Защита” – Слави Бинев (сега Евродепутат на България – арходонт на Църквата).

Това нападение слага началото на гангстерската война в София, която завършва с няколко трупа. Запознати припомнят, че в погрома участват двама от шефовете на бившата СИК – Красимир Маринов-Маргина и вече покойният Дмитрий Минев-Руснака, а също и Димитър Джамов. След инцидента тримата бягат в Гърция и се връщат едва когато хората от “Защита” променят показанията си и те са оневинени.

На 7 ноември 2003 г. в дискотека “Ескейп” възниква скандал, прераснал в бой между посетители в заведението. Битката е между гардовете на покойния вече Антон Милтенов-Клюна и хората на Маргина. В дискотеката са още Димата-Руснака и Косьо Самоковеца. Часове по-късно в Първо РПУ започват разпитите. Сред привиканите е и Маринов.

Само два дни след мелето в “Ескейп” Красимир Маринов-Маргина отново е призован на разпит в полицията. Този път по повод взрива пред кафенето на модната агенция “Визаж” на Евгения Калканджиева. Мощната бомба нанася сериозни щети на заведението на ул. “Неофит Рилски” 43, където е и едноименната модна агенция. Според една от версиите, по които работи тогава полицията, експлозията има връзка с мелето в “Ескейп” и е отмъщение срещу Маргина, който е близък на Калканджиева.

След бомбения атентат на 19 януари 2004 г. в сградата на “Бул Инс” на бул. “Джеймс Баучър” 87, когато загива Стоил Славов и тримата му гардове, се появяват подозрения, че адската машина в асансьора е била заложена за Маринов, който е негов съдружник. След експлозията Маргина отново е разпитван, но като свидетел.

Справка в архивите показва, че при всяка съвместна операция между МВР и прокуратурата офисите, домовете и колите на Маргина винаги са проверявани. Така е и през септември 2004 г. при акция за откриване на наркотици и незаконни оръжия. След обиските Маргина отново се озовава в полицията, но е освободен.

Арестът на двамата братя Красимир и Николай Маринови от 2005 г. пак е свързан с разпоредена операция на МВР и прокуратурата.

Николай Маринов, или Малкия Маргин, е по-известен с факта, че е съдружник със Славчо Христов в една пловдивска рекламна агенция. Източници от МВР твърдят, че той е една от причините за срива в отношенията между Младен Михалев-Маджо и Красимир Маринов-Големия Маргин. Освен със Славчо Христов е имал съвместна фирма и със сочения за кокаинов трафикант Робърт Стефанов, застрелян през 1999 г. Справка от Апис показва, че Николай Маринов е съдружник в две фирми със Славчо Христов и още, че е бил съдружник с покойния Пантю Пантев, известен с името Поли Пантев.

На 10 януари 2006 г. Николай сключва брак в Следствения арест с дългогодишната си приятелка и майка на двете му деца – Мария Цветкова. Кумове на младоженците са другите двама братя – Красимир и Димитър.

На 23 март 2006 г. Софийската градска прокуратура внася в Софийския градски съд обвинителния акт срещу братята Красимир и Николай Маринови, Иво и Светлин Карагеоргиеви, Стефан Рангелов, Веселин Тошев и Бисер Илиев. Двамата Маргини са обвинени в това, че са подготвяли убийствата на финансиста Никола Дамянов /починал от инфаркт на 9.10.2007 г./, на о.з. генерал Любен Гоцев и на Иван Тодоров-Доктора /убит на 22.02.2006 г./. Делото все още не е приключило.

Красимир Маринов- Големия Маргин е женен за Мария Маринова. Децата им учат в чужбина.

ПАРЪТЪ ПРАВИ БОРБЪТЪ

Къде е Държавата в цялата схема? Кои са МВР-шефовете, които са се държали на хорото, водено от Маргините … требва да се ходи на гадател за да разберем …

Интересно е всъщност какви са истинските печалби на братята Маргини, в кои фирми участват официално и къде дърпат конците чрез подставени лица и защо Комисията за конфискация на имоти, придобити по престъпен начин, не може да пипне почти нищо от собствеността им. Това сочи проучване на ДАРИК РАДИО.

Интересно е и как едно и също лице – Големият Маргин, претърпя огромната трансформация от човек, сочен за един от босовете на организираната престъпност у нас, през данъкоплатец № 1 на държавата, до арестант и подсъдим, определен като че ли от управляващите у нас, да измие очите на България и да докаже, че страната ни се бори с организираната престъпност.

И ако целта е някой да свали Маргините от сцената и да си прибере обратно това, което им е дал преди години, колко всъщност е истинската стойност на всички участия на братята във фирми, бордове, управи на хотели и застрахователни дружества.

Всичко започна само преди ден, когато Софийският градски съд по искане на Комисията на проф. Стоян Кушлев за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, наложи възбрана на имотите на Красимир Маринов – Големия Маргин и съпругата му Мария Маринова и запор на банковите им сметки. Комисията е установила, че приходите на Големия Маргин и семейството му за 16 години от 1982 – 1998 г. са само 101 835,49 лева, докато разходите му са били шест пъти повече – те са похарчили 680 227,83 нови лева. В момента разходите на Големия Маргин според Комисията са 2 835 260,80 лв. Не се посочва от какво.

Съдът наложи възбрана върху фирмите, в които Големия Маргин и жена му Мария са собственици – “Роял – КМ” ЕООД, ЕТ “Красавто – Красимир Маринов” и ЕТ “Мимиавто – Мария Маринова”, върху 10 офиса на бул. “Джеймс Баучер” – там той държи 1,2 и 3 етаж в сградата на “Бул Инс”, където бе взривен Стоил Славов, още един магазин, едно паркоместо и един гараж, както домът, в който той живее – двуетажната къща с гараж и двор на ул. “Иван Радоев” в кв. „Витоша”, местност ВЕЦ “Симеоново”, в непосредствена близост до хотел “Амбасадор”. И още – нерегулирано дворно място от половин декар в квартал “Барите”. Съдът запорира и личните банкови сметки на двамата съпрузи. В тях обаче според запознати едва ли има повече от 2000 лв.

Трудно е да повярваш, че за 16 години Маргин и спечелил само стотина хиляди лева официално, а пък реално похарчил някакви си 600 000. Странно е и как Комисията е изчислила доходите му още от 1982 г., когато Големият Маргин е бил 17-годишен и разходите му са били за баничка в голямото междучасие. Истината е, че парите на Маргините са много повече от тези суми, а участията им в различни фирми най-често са през трети лица. По този начин следите към истинския собственик се губят, а подставените хора всеки месец чинно си плащат определената сума на братята. Точно по този начин беше организацията и при застреляния миналото лято в Слънчев бряг президент на „ВАИ Холдинг” Георги Илиев. Тогава се оказа, че от стотиците фирми, които се смятаха за негови, Илиев има участие само в 7-8.

Една от най-любимите форми на инвестиране на босовете на организираната престъпност у нас е туризмът. Едва ли са много хората, които не си спомнят кабриолетите с яките момчета и изрусените жени до тях, които се разхождаха по цяло лято в най-скъпите ни морски курорти. Всичко това е защото в продължение на години една немалка част от хотелите, казината и дискотеките на Слънчев бряг и Златни пясъци бяха собственост именно на хора от типа на Маргините. И в момента на Златни пясъци голяма част от концесиите на плажната ивица са взети от хора, близки до бившата групировка СИК, които освен това държат и почти всички морски атракции в района.

Подобно е положението и в курорта Слънчев бряг. В началото на 90-те години ВИС и СИК делят територии там, а запознати твърдят, че последният скандал между жената на застреляния в София Бай Миле – Силвия Панагонова и Младен Михалев–Маджо е за собствеността върху хотел в курорта Приморско и чайна в курорта Боровец. Бившата стюардеса е отказала да прехвърли дяловете си на хора, посочени от Маджо и това е предизвикало скандала. В началото на 2005 г. пък братята потърсили контакт с групировката ТИМ – имали проект да правят съвместно две екоселища. Според източници, близки до братята, намеренията са им били насочени към Камчия, и дори за това Малкия Маргин имал известни търкания с ТИМ-аджиите за 300 дка между Камчия и Шкорпиловци.

Според справка в ДАКСИ в момента Красимир Маринов–Големия Маргин има пряко участие общо в 6 фирми. Това са “Красавто”, “Майер+”, “Роял КМ”, “Файненшъл Консулт” и “Олимп 94” ООД. 100% негови са “Роял КМ” и “Красавто”, поставени под възбрана от съда. В 3 от тях той е съдружник с друг от босовете на бившата СИК – убития Дмитрий Минев–Димата Руснака. Това са “Олимп 94”, “Изи Мъни” и “Майер+”. Върху тези три фирми комисията “Кушлев” не е поискала и съдът не е наложил възбрана. По наследственото право би трябвало сега, след убийството на Дмитрий Минев, съдружник на Маргина вече да е съпругата на Минев – Ирина.

Да се върнем обаче малко назад във времето. Големия Маргин и Димата Руснака станаха известни през 1993 – 1994 г. около “гангстерската война” в България. За кратко те избягаха от България, а когато се върнаха, заедно с Младен Михалев–Маджо, Румен Николов–Пашата и още няколко души, повечето вече покойници, създадоха охранителната фирма СИК. През 1998 г. тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев отне лиценза за застрахователна дейност на СИК, където четиримата бяха акционери. Всеки от тях още тогава участваше в по 4 дружества минимум. Повечето се занимаваха с търговия на стоки и горива, туризъм и транспорт. Тогава през 1998 г. съдебна пререгистрация трансформира СИК в “Интергруп енд партнърс”.

Горивата пък стават едно от важните пера в бизнеса на СИК, където един от безспорните лидери е “Интерпетролеум енд партнърс”, един от тримата най-големи дистрибутори на “Лукойл Нефтохим”. Според баланса за 2004 г. по приходи от продажби на едро на течни горима – над 460 млн. лева, компанията заема второ място след “Лукойл България” и води пред големи вериги като “Петрол”, “Шел България” и ОМВ. Когато през 1998 г. правителството стеснява застрахователния пазар и отнема лиценза на редица дружества, сред лишените е и “Юнион инс” – новото наименование на СИК. И тъй като нашата цел не е да напишем историята на СИК и разприте между нейните лидери, само ще отбележим, че през 2001 г. започва нейният разпад.

Някои сочат като причина факта, че не са могли да се разберат за дяловете си от Първа източна международна банка, други – че спорът бил между Маджо и Големия Маргин за контрола върху наркотиците. През следващите 2 години СИК-аджиите делят официалната част от общия бизнес – за Маргините и Руснака остават застраховането, заведенията, търговията с коли, преработвателните предприятия за селскостопанска продукция. Производствените фирми на братята всъщност са съсредоточени в ръцете на Мария Цветкова, от миналото лято официална съпруга на Николай Маринов –Малкия Маргин след 9-годишен съвместен живот и 2 деца. По регистрация тя участва в 11 фирми, като на повечето е 80 % собственик. Това са “Щерн енд ко”, “БСС Ауто трейд”, “Бул енерджи 2005” и 5 дружества с името “БСС Лизинг”.

Тя се занимава още с лизингова дейност във фирмата “Офис лизинг сървисиз”, която е 50 % нейна, с търговия на алкохол на едро, с дървен материал, строителство и дори водна енергетика. Собственик е и на 1/3 от едно бинго и върти 6 автокъщи. Снахата на Големия Маргин чрез фирмата “Щерн енд Ко”, където държи 80 % от капитала, се оказва и собственик на най-големия магазин в центъра на Добрич – Универсалния магазин на града. Въпреки че основната дейност на “Щерн енд Ко” е производство на месо, универсалният магазин в Добрич има 200 наематели, а експерти са оценили магазина за 6 и половина милиона лева.

Комисията “Кушлев” е хванала и сложила ръка върху още няколко официални участия на фамилията Маринови. Наложена е възбрана върху дружествените дялове на съпругата на Големия Маргин Мария Маринова във “Файненшъл консулт” ООД, дяловете на Красимир Маринов в “Олимп 94” ООД и ЕТ “Красавто”, където Маринов е управител и собственик на капитала. Под възбрана са и акциите на Мария Маринова в “Юнион инс” АД , което обаче е в ликвидация. Под възбрана са и нейния дял от 20 % в “Бългериан индъстрис груп” ООД , където тя е съдружник заедно с жената на Димата Руснака – Ирена Атанасова Минева. Финансовата къща обаче реално управляват братята Маргини.

Запорирани са личните банкови сметки на Красимир и Мария Маринови, както и сметките на фирмите “Роял КМ”, “Красавто” и “Мимиавто”. По наша информация комисията “Кушлев” работи и по официалните фирми и имотите на Николай Маринов–Малкия Маргин, но засега не е ясно дали ще се стигне до внасянето на искане до Софийския градски съд за възбрана и върху тях и запор и върху неговите сметки. Засега те са свободни, и времето от 1 година, през която братята са в ареста, е достатъчно за да се продадат и през няколко собственика да се заличи връзката с него.

В момента Николай Маринов фигурира в 17 фирми, но от тях почти нито една не е действаща, непродадена или пък той да не е напуснал фирмата. Там, където Малкия Маргин все още се води, на фирмата не е деноминиран капиталът. Действащи са две: “Фарго енд Ко” ЕООД, регистрирана през 2004 г. в София, ж.к. Гоце Делчев с 5000 лева капитал, и “Ъпкъминг ню талент мениджмънт”, създадена през 1998 г., където Николай Маринов е наполовина съдружник с френски гражданин. В нея обаче той дори не е управител, а името на фирмата звучи като “набиране на манекенки”.

През фирмите си обаче Маргините са свързани с интересни лица.

В цели 5 фирми той е съдружник с убития за 600 кг. кокаин Поли Пантев – “Европа прес”, “Вита трейд” ЕООД, “ П.А.К. комерс” ООД, “ВИ БИЛД“ и “Хермес къмпани”АД. Още по-интересно е партньорството му с близкия до бившия премиер Иван Костов бизнесмен Славчо Христов. По регистър Малкия Маргин излиза съдружник с него не само в “Чоби 90”, където Христов държи 62 %, но и в още 6 фирми: “Златни пясъци”, “Транзит инс”, “Милионер”ООД , “Соф строй комплект”, “Бул ойл трейдинг” и “Нов стандарт прес”.

Слави Трифнов и братята Маргини се оказват свързани посредством две офшорни фирми с едно и също седалище в Уилмингтън, окръг Ню Касъл, Делауеър, САЩ. Другата топла връзка между тях е ректорът на скандалната Свищовска академия Величко Адамов. Вътрешно разследване на преподаватели в нея е установило, че той е посредничил при създаването на офшорката на Слави “Фулмър трейд линкс”, която впоследствие прави непарична вноска към “Фулмър ентъртейнмънт” ООД. Фирмата нашумя преди време, когато се оказа, че тя притежава 90% от дружеството на Слави Трифонов “Седем осми”(7/8). По този начин на практика само 10% от приходите на известния телевизионен водещ отиват в хазната, а останалите потъват в офшорката.

Около фирмата на Слави Трифонов и близката до Маргините офшорка “Куик летс” има и други странни съвпадения. И двете са ползвали едни и същи консултанти, има общи неща и покрай регистрациите им, твърдят преподаватели в Свищовската академия, подали сигнала за нередностите в прокуратурата. Приликите не спират дотук. Ако се проследят регистрациите на фирми, свързани с доц. Величко Адамов и други преподаватели в академията, нишката отвежда чак до Младен Михалев – Маджо. За дейността на доц. Величко Адамов се шуми от години. До момента обаче той не е подведен под отговорност. Подавани са множество сигнали срещу него за всякакви нарушения. Разследван е от ВАК за плагиатство, като проверката е приключила с мнение, че такова действително е имало.

На същия адрес, на който са регистрирани фирмата на Маргините и офшорката на Слави, се намира и “Деруик асет мениджмънт” – неин представител за България е доскорошният зам.-ректор на академията Андрей Захариев, сочен още като финансист на Маргините. Според сертификата за учредяване от САЩ фирмата на Маргините “Куик летс” и “Деруик асет мениджмънт” се представляват в Америка от адвокат Стивън Робинсън.

Има и още съвпадения. Според търговския регистър Величко Адамов е упълномощеният представител на офшорката “Самак инвестмънт”. Тя пък е със седалище Невада, Карсън Сити, където се намира понастоящем фирмата на Слави “Фулмър ентъртеймънт”. Освен връзка с телевизионния водещ, през “Самак инвестмънт” може да се стигне и до Младен Михалев-Маджо и централата на СИК на “Джеймс Баучър”, където бе взривен Стоил Славов.

Големият Маргин и Димата Руснака излизат от фирмата “Изи Мъни” още през 1998 г., а през 1999 г. те излизат заедно с Маджо, шефа на футболен клуб “Славия” Венцеслав Стефанов, Бай Миле и Стоил Славов и от “Интергруп енд партнърс”. На тяхно място изпълнителен директор е Румен Николов–Пашата. По това време става видима инвазията на СИК в туризма – купуват хотелите “Мура”, “Бреза” и “Ела” в Боровец. Групировката се води собственик и на ресторант “Лазур” в Слънчев бряг, ресторант “Казино” и дискотека “Калигула”. По-късно се разчува, че гледат да ги продадат.

Големият Маргин и Димата Руснака са станали съдружници и на Румен Гайтански–Вълка в станалите скандални фирми–концесионери за чистотата на София “Волф” и “Дитц”. Източници твърдят, че преди 2 години Георги Илиев е продал на Маргина своя дял в този бизнес. Това най-вероятно е станало през фирмата “Волф 96”, в която са участвали Красимир Маринов и Дмитрий Минев-Руснака. На 17 юни 1999 г. фирма “Фаст ком” купува 31 % от “Волф 96”, Маргина и Руснака придобиват контрол върху фирмата на Гайтански, брат му и баща му. Само след две седмици Маргина и Руснака напускат фирмата и поставят на свое място други хора, за да заличат следите.

И сега от средите на СИК сочат, че “София сити център”, който официално се води на фирма на Румен Гайтански–Вълка, всъщност по подобна схема е на братята. По-интересно е, че

на 12 юни 2003 г. Министерството на финансите обявява тържествено, че Димата Руснака и Големият Маргин са станали най-големите данъкоплатци за 2002 г. Руснака е внесъл в хазната 460 000 лева данъци, а Маргина – 220 000 лева. Това означава, че в декларацията си Красимир Маринов е посочил близо 1 милион лева лични доходи. Това е най-голямата сума, внасяна от физическо лице в България, отбелязват от Министерството, но отказват да уточнят откъде, според данъчната декларация на Красимир Маринов, са спечелени тези доходи.

Миналата година след ареста си Големият Маргин изтъкна в открито писмо до премиера Сергей Станишев точно това – че е един от най-големите данъкоплатци на България.

Декларираните данъци явно имат за цел да покажат, че те са узаконили голяма част от бизнеса си и вече трудно може да се оспори произходът на парите им. Схемата е измислена и прилагана безотказно след 1999 г. Когато излизат от фирмите си, братята обикновено поставят като свой наместник там жените си. И стават консултанти към застрахователната компания “Бул Инс” например, където иначе нямат никакво официално участие. Срещу консултантските си услуги получават от компанията голям хонорар – например 10 000 лева месечно, който декларират официално пред данъчните като легален личен доход и върху който плащат данъци.

Или пък регистрират жените си като застрахователни брокери или агенти към същата компания. После се оказва, че клиентите са идвали направо при тях да се застраховат, и те като агенти са прибирали съвсем официалната комисионна. Точно по тази схема личният доход на Маргина става толкова голям, че Финансовото министерство го обявява заедно с Димата Руснака за данъкоплатец на България за 2002 г. Историята на бизнеса на братята Маргини показва, че след 1999 г. те избягват да участват явно във фирми, а вместо това предпочитат да бъдат акционери, но като анонимни физически лица или чрез подставени свои хора, които им се отчитат на ръка.

В средите на БСП се говори, че Големият Маргин е успял да изнесе в чужбина около 300 милиона евро, с които разполага независимо от българските власти. Твърди се, че с парите си той е успял да си създаде разнопосочни връзки и да си намери покровители от различен политически спектър – и сред управляващата червена партия, но от умереното й крило, и с Иван Костов, сега лидер на ДСБ, а и с политици и фирми, близки до ДПС. Сред близките до Маргина среди обаче коментират, че той с такива пари не разполага, а най-голямото доказателство за това е фактът, че ако ги имаше – нямаше да се занимава а с наркотици и дори да се скара за това с Маджо.

Дори и само от този бегъл и схематичен опит да се внесе яснота в официалния бизнес на братята Маргини, става ясно, че Комисията “Кушлев” няма шанс да конфискува почти нищо. А ако вкарването на братята Маргини зад решетките и процесът срещу тях има за цел да ги свали от сцената и кукловодът им да си прибере обратно дадените пари.