САЩ: “България с впечатляващи стъпки срещу корупцията и престъпноста”

Премиерът Борисов определи САЩ като първостепенен партньор на България в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици и на хора, контрабандата, прането на пари, чиито опит и препоръки ще ползваме, за да изградим силна правоохранителна система. Тя води до дългосрочна стабилност, е общото мнение на премиера Бойко Борисов и на помощник държавния секретар Дейвид Джонсън. ФОТО и текст към снимка: МС

13 юни 2010г. „През последната година България предприе някои впечатляващи стъпки за борба с организираната престъпност и корупцията. Ние приветстваме силната ви политическа воля за трудни реформи и подкрепяме усилията ви за създаване на специални съдилища за борба с организираната престъпност и за по-голяма прозрачност в съдебната система”.

Тази оценка даде помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Джонсън пред медиите в София по време на посещението си през седмицата в България, съобщиха от прес-центъра на Министерски съвет.

От името на американското правителство той благодари лично на министър-председателя Бойко Борисов за постигнатото в борбата с трафика на наркотици и за постоянните му усилия за реформиране на правоохранителните институции.

Работното посещение на Дейвид Джонсън в България има за цел да насърчи сътрудничеството в правоприлагането. Той подкрепи идеята за създаване на специализирани съдилища, промените в НК и НПК и посочи, че опитът в САЩ показва, че „подобни инициативи са ефективни средства за възпиране на организираната престъпност и за увеличаване на доверието на обществото във върховенството на закона”.

Помощник държавният секретар обяви, че САЩ планират допълнителна помощ за съвместните екипи за борба с корупцията и организираната престъпност, която ще бъде в подкрепа на започнатата институционална реформа. „Силните институции за опазване на закона са най-ефективното средство за справяне с криминалните групировки”, подчерта Дейвид Джонсън.

Двамата с премиера Борисов бяха категорични, че за истински успех ще приемат надграждането над досегашните успехи. „Един от въпросите е не колко задържаме или арестуваме, а колко след това отиват в затвора и биват изваждани от пазара. Това е голямата ни цел”, посочи министър-председателят.

Той определи САЩ като първостепенен наш партньор в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици и на хора, контрабандата, прането на пари, чиито опит и препоръки ще ползваме, за да изградим силна правоохранителна система. Тя води до дългосрочна стабилност, е общото мнение на премиера Бойко Борисов и на помощник държавния секретар Дейвид Джонсън.

„България винаги е имала прогнозируема и ясна евроатлантическа политика. Така е сега, така и ще продължава да бъде. Мисля, че за всички е ясно, че толкова чести посещения на високопоставени личности от САЩ подчертават подкрепата на страната към нашето правителството, реформите, които правим, политиката, която се води, безкомпромисната борба с корупцията и престъпността.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след предишната си среща по-рано през седмицата в София, когато има разговори със заместник държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг, който беше на еднодневно посещение у нас. Премиерът добави тогава, че по време на разговора между двамата е било обсъдено желанието на кабинета да пази фискална дисциплина без това да навреди на инвестициите в строителството и в инфраструктурата, което е срещнало одобрение у високопоставения гост. Стайнберг почерта тогава, че ангажиментът на България на Балканите е изключително важен за САЩ, тъй като помощта на страната ни би била от полза за останалите страни в региона за постигане на техните евроатлантически амбиции.