Берлускони откри паметник в София и отиде на рожден ден на Бойко

Паметник на Джузепе Гарибалди в София бе открит от премиерите на България Бойко Борисов и Италия Силвио Берлускони ФОТО: МС

„Първоначално не знаех, че този монумент ще съвпадне с рождения ден на премиера Бойко Борисов. Така че искам да му честитя рождения ден, макар че той е толкова голям, че понякога ме засенчва”

13 юни 2010г. Италианският премиер Силвио Берлускони бе на 4-часово посещение в България, по времето на което успя да открие паметник и да честити 51-я рожден ден на колегата си Бойко Борисов.

Паметник на топ-революционера Джузепе Гарибалди откриха днес в центъра на София премиерите на Италия и България. Невиждани мерки за сигурност взе полицията, като по време на церемонията по покривите на околните сгради имаше разположени снайперисти.

На церемонията на столичния площад „Гарибалди” присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на Рим Мауро Кутруфо, министри от българското правителство, членовете на италианската делегация, сред които са зам-държавният секретар Паоло Бонаюти, съветникът на премиера по международните отношения Валентино Валентини, съветникът по външната политика Бруно Арки, посланик Стефано Бенацо, общественици, както и скулпторът Георги Чапкънов, който е автор на статуята на Гарибалди.

Италианският министър-председател Силвио Берлускони определи като блестящо състоянието на отношенията с България в политическата, икономическата и културната сфера, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Двамата премиери договориха визитата на Берлускони в България при официалното посещение на българския правителствен ръководител в Рим на 21 май т. г., когато на централния площад „Торвалдсен” бе открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов.

„Днес продължаваме делото, което започнахме в Рим”, подчерта министър-председателят Борисов и припомни, че Гарибалди се е прекланял пред героизма на българския народ, проявен в борбата му срещу турското робство.

„Щастлив съм, че в този момент съм близо до моя приятел”, обърна се Силвио Берлускони към българския си колега. ФОТО и текст към снимка: МС

„Първоначално не знаех, че този монумент ще съвпадне с рождения ден на премиера Бойко Борисов. Така че искам да му честитя рождения ден, макар че той е толкова голям, че понякога ме засенчва”, обърна се Берлускони към колегата си Борисов.

„Гарибалди беше истински италиански, но и не само италиански герой. От идеала за създаването на една държава той даде цел и път на един народ. Неговият пример послужи на много народи. Италия, за да стане нация, трябваше да бъде независима. В този огромен подвиг, който извършиха италианците, помогна и една група от 30 българи. Затова ние всички сме щастливи, че паметник на такъв голям герой се намира в центъра на вашата столица”, посочи премиерът Силвио Берлускони. По думите му, това е свидетелство за стара близост и приятелство, което напоследък се проявява с все по-голяма сила. Берлускони пожела на всички италиански фирми в България да постигнат успех, а на българските граждани – да постигнат мечтите си.

Преди да си замине Берлускони подари букет на запалянко почитател на футболният отбор Милан, който е негова собственост, а премиерът Борисов раздаде автографи и получи цветя от граждани за рождения си ден, съобщи БТА.

Италианските медии коментират, че откриването на паметник на Джузепе Гарибалди е уж официалния повод за визитата, но истинската причина всъщност е рожденият ден на Бойко Борисов. „Силвио Берлускони отива на рожден ден на Бойко Борисов с извинение, че ще открива паметник”, коментират италианските вестници „Месаджеро”, „Реформиста” и „Кориере дела сера” по повод краткото посещение на италианския премиер в София.

Миналата година премиерът Бойко Борисов пропусна да отбележи 50-тата си годишнина, тъй като беше прикован в дома си след операция на менискуса. Тогава Борисов все още не беше заел този пост, но социологическите проучвания упорито сочеха, че именно ГЕРБ ще излезе големия победител от изборния ден.

2 comments for “Берлускони откри паметник в София и отиде на рожден ден на Бойко