Томи Хилфигер, Браян Фери и Ел Макферсън кацнаха в България

Пръв от световните колекционери открил Фанжи белгиецът Ги Уленс и започнал да купува негови творби в края на 90-те, като през 2001-ва пожелал да притежава и нашумялата картина на Фанжи “Тайната вечеря”. На гигантското платно 4 на 2 метра като 13-те апостоли са изобразени китайски лидери с пионерски връзки и бели маски на лицата.

Китайският художник Зенг Фанжи и модният дизайнер Томи Хилфигер получиха отличието “Златен век

София, 11 юни 2010г. Най-актуалният и най-скъпо платеният в света през последните десет години китайски художник Зенг Фанжи и модният дизайнер и колекционер на произведения на изкуството Томи Хилфигер получиха отличието “Златен век” от министъра на културата Вежди Рашидов. На събитието присъства премиерът Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Наградите се присъждат за особен принос в световната култура. Хилфигър пристигна в България със съпругата си.

С грамота за принос в световната култура и сребърна монета “100 години Независимост на България” са били наградени Мая Хофман – собственик на фармацевтичната компания “Хофман-Ла Рош”, Швейцария, Ани Лайбовиц – една от най-известните фотографки, Джулия Пейтън-Джоунс – директор на една от най-престижните лондонски галерии за модерно и съвременно изкуство – “Серпантайн”, Ханс Улрих Обрист – заместник-директор на галерията, Браян Фери – световноизвестен английски певец, музикант и композитор, лидер на групата “Рокси мюзик”, и Стенли Бухтал – филмов продуцент.

По-късно тази вечер в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София беше открита изложба на 46-годишният Зенг Фанжи. 17 картини, между които 3 с особено големи размери е избрал за първото  представяне в бивша соц-държава уникалният художник от най-комунистическата държава в света. Специално за откриването на представянето на най-желаният от търговете на СОТБИ и КРИСТИ, в България пристигна и “световното тяло” – топмоделът Ел Макферсън. Звездният списък се допълва от Даша Жукова, жената на собственика на английският Челси мулти-милионерът Роман Абрамович. Както и от гръцкият принц Николай.

Инициатори на изложбата са българкото семейство Диляна и Спас Русеви, които живеят в Лондон. Симпатичната двойка е в борда на престижната лондонска галерия “Серпънтайн”serpentinegallery.org, която е разположена в елитния Хайд парк, като предимно предлага модерно и съвременно изкуство. Милион посетители за година влизат в галерията, която дълги години е под личното покровителство на трагично загиналата Принцеса Даяна, като за това не плащат и пени – всичко е безплатно, освен ако не решите да си купите картина за няколко стотици хиляди или милиона английски лири.

За уникалната изложба в София пристигат и представители на всички големи медии по света.

В галерията за чуждестранно изкуство в София са показани 18 платна от личната колекция на Зенг Фанжи, сред които картини от серията “Маски” /Mask Series/, с която той печели световна популярност през 90-те години на миналия век. Цените на платната му започват от 500 хиляди долара. През 2008 г. Зенг Фанжи поставя световен аукционен рекорд за китайско съвременно изкуство, като картина от серията е продадена за 9,7 милиона долара на търг на “Кристис”.

Фанжи е роден в китайския град Вухан и е на 46 години. Всяка негова изложба е с различни послания, които никога не се повтарят. Фанжи споделя, че за него е чест да покаже творбите си в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.