Шефът на операта в Ел Ей Пласидо Доминго ще пее в Балчик

Никол Доминго, Пласидо Доминго и Еудженио Дебрез пред El Capitan Theatre в Лос Анджелис. През последните години Пласидо Доминго е художествен директор на театрите във Вашингтон и Лос Анджелис. FOTO: LIFE

+ video

Световноизвестният тенор ще пее на фестивала “Музика от вълните”

Българска млада оперна звезда, спечелила през месец май негов конкурс е една от причините за появата на Доминго в България

Балчик, 10 юни 2010г. Световноизвестният тенор и директор на Оперите в Лос Анджелис и Вашингтон Пласидо Доминго ще пее на 4 септември в Балчик,  съобщи пресцентърът на общината, цитиран от БТА.

Звездата на оперната  сцена  е потвърдил участието си  в международния проект “Музика от вълните”.  Публиката в морския град ще аплодира на фестивала  и  Калуди Калудов, и румънския оперен певец Стефан Поп, лауреат на конкурса “Опералия”, чийто патрон е Пласидо Доминго. Оркестърът на Варненската опера  с диригент Иван Кръстев  ще съпровожда  изявите  на оперните певци, допълва пресаташето на общината Сава Тихолов.

Проектът “Музика от вълните”  ще представи  музикалната култура на средиземноморските страни  – Испания, Италия и Франция, заедно  с постиженията  в оперното изкуство на страните от Черноморския регион.  Музикалният фестивал ще популяризира  сред  летовниците  Балчик  като европейска култура и туристическа дестинация,  информират  от общината.

Плàсидо Домѝнго (Plácido Domingo) е роден на 21 януари 1941 г. в Мадрид, в семейство на артисти.

През 1950 г. заедно със семейството си се преселва в Мексико, където учи вокална техника, пиано и дирижиране.

Първият му певчески опит е като баритон, а през 1960 г. дебютира като тенор в ролята на Алфредо от операта „Травиата“ на Джузепе Верди.

През следващите три години (1961–1963) Доминго работи в Националната опера на Израел, където има повече от 280 представления в 12 различни роли.

През 1966 г. дебютира в Нюйоркската градска опера.

През 1968 г. дебютира в „Метрополитен“. Творческото му сътрудничество с тази опера продължава и до днес (сезон 2006/2007 г.) с общо над 400 участия в 42 роли.

Следват участия в „Ла Скала“, Милано, „Щаатсопер“, Виена, „Ковънт Гардън“, Лондон, оперните театри на Париж, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Барселона, Мадрид, Буенос Айрес и други. Соловият му репертоар включва над 60 главни роли.

Доминго записва и издава повече от 100 албума с класическа оперна музика, както и няколко албума с популярни испански любовни песни.

Несъмнено най-голяма е известността му като един от „Тримата тенори“ заедно с неговите колеги Хосе Карерас и Лучано Павароти, с които популяризират сред широката слушателска аудитория класическото песенно изкуство. /ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ КОНЦЕРТ СЪС СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ГУБЕРНАТОРЪТ НА КАЛИФОРНИЯ Арнолд Шварценегер/

Пласидо Доминго организира или участва в редица големи благотворителни акции, давайки принос в събирането на милиони долари за жертвите на земетресения в Северна Америка, на болестта СПИН и др. Цялостния му артистичен и хуманитарен принос е оценяван многократно – Доминго е носител на високи американски, британски, френски и други отличия. Номиниран е от най-авторитетните издания на света за „Крал на операта“ („Нюзуик“), „Ренесансов мъж в музиката“ („Кориере дела сера“), „Най-велик оперен артист на модерните времена“ („Гардиън“).

През последните години Пласидо Доминго е художествен директор на театрите във Вашингтон и Лос Анджелис.

“Бях уплашен до смърт, когато разбрах диагнозата. Но сега се радвам, че се връщам на сцената.” Това сподели на 16 април тази година в интервю за Ройтерс знаменитият тенор, който само 10 дни по-късно извиси глас в операта “Симон Боканегра” на Джузепе Верди, по-малко от два месеца, след като беше опериран от рак на дебелото черво.

Световният оперен ас създава конкурсът “Опералия” преди 18 години. Оттогава много талантливи млади хора са се изстрелвали в световния оперен небосклон благодарение на фестивала. Тазгодишното издание беше преди часове в прочутата миланска “Ла Скала”. Под диригентската палка на Доминго преди едно денонощие мина и галаконцертът.

И тази година – 2010-та – български гласове превзеха оперната сцена, а феновете вече са в краката на младата ни надежда Соня Йончева. Чаровната 28-годишна дама отвя конкуренцията през месец май т.г. с фантастично превъплъщение в ролята на Манон от едноименния оперен шедьовър на Масне.

Прочута с оперните си гласове, България още веднъж е печелила “Опералия”. През 1999 година лауреат е Орлин Анастасов.

Изданието на тазгодишната “Опералия” съвпада със сценичния 40-годишен юбилей от стъпването на Пласидо Доминго на миланска сцена. Наградният фонд от 30000 долара призьорката получи от ръцете на знаменития испанец.

От 46 години Пласидо Доминго е женен за оперната режисьорка Марта Орнелас. Пасидо има три деца: Хосе – 50 г., от първия му брак, Пласидо на 42 г. и Алваро Маурицио на 39 години.